2012. október 15., hétfő

Nektek mely könyvek rémlenek a szüleitek könyvespolcairól?

Kérdezz! Felelek! (26.)

Nem tudom feltűnt-e nektek, de ma csupán Kérdezz! Felelek! lett a Musing Mondays-ből. Ennek az oka az, hogy eltérve az eddigiektől, nem MizB kérdésére fogok válaszolni, hanem én dobok fel egyet, válaszolok rá és remélem, hogy ti is csatlakozni fogtok. ;o)

Mely könyvekre emlékszel, amik gyermekkorodban a szüleid könyvespolcán álltak?

Gondolom nem én vagyok az egyedüli könyvmoly, aki gyermekként álmodozva nézte a szülei könyvespolcát. Nagyon szerettem nézegetni a színes borítókat, elképzelni, hogy miről szólhatnak a történetek, porolgatni a köteteket, nagyság szerint sorba rendezni őket (az egyik nünükém) és álmodozni, hogy milyen lesz majd, amikor elég nagy leszek ahhoz, hogy el is olvashassam őket.
Az olvasás szeretetét nem igazán a szüleimtől örököltem. Apukám nem egy könyvmoly, elég ritkán láttam, hogy könyvet olvasott volna, viszont ha igen, az mindig nagyon megmaradt bennem. Anyukám is úgy a 30-as évei második felében vagy tán inkább a 40-es évei első felében kezdett el igazán falni, de azóta is rendszeresen. Ettől függetlenül persze a könyvespolcaink mindig tele voltak könyvekkel és gondolom nem véletlen, hogy épp azokkal, amikkel. 
A szüleim fiatalon lettek szülők (néha fura is belegondolnom, hogy anyukámnak az én koromban már egy iskolás lánya volt) és úgy érzem, hogy ez a fiatalosság a könyveikben is meg volt figyelhető. 
Szépirodalmi témájúak nem voltak jellemzőek az otthonunkra, azokkal inkább a nagyszüleim házikönyvtára büszkélgethetett. De akkor lássuk, mik élnek a mai napig bennem: 
Több kötet Tarzan könyvre (a 80-as évek elején, közepén jelentek meg) emlékszem és gondolom nem okozok nagy meglepetést ha megsúgom, nem épp anyukám egyik kedvence volt a sorozat. ;o) Viszont ha már apukám és a kedvenc, akkor az egyértelműen a Pillangó (szerintem neki az 1982-es kiadás lehetett meg). Ezért a mai napig odavan, sőt, olyan szinten, hogy bőrkötést kapott a "kicsikéje". :o)
Anyukám a 90-es évek elején szerette Evelyn Marsh köteteit, így azokból is rémlik pár, hogy a polcon álltak. Pl. Afrodité sikolya (1990.), A Siva ölelése (1990.), A rém (1988.).
Aztán emlékszem még Robin Cook Lázára (1982-ben jelent meg angolul, magyarul pontosan nem tudom, de szerintem valahogy vagy a 80-as évek vége felé vagy a 90-es évek elején), a Kómára (angolul: 1989.), a Mutációra (angolul: 1989.), de ezeken kívül biztos vagyok abban, hogy több kötete is megvolt, csak nem rémlenek már.
A polcon volt még Elvis Presley-ről is egy életrajzi könyv, az Elvis (1985.) és jó pár Delfin kötet is (ezek közül csak az S.O.S. Titanic rémlik kimondottan. 74., 79. vagy 88-as kiadás lehetett.)
És ott volt Lőrincz L. László Üvöltő bikája (1988.), istenem, olyan csúnya volt a borítója! Emiatt ódzkodtam tőle olyan sokáig.
Kimondottan ezek maradtak meg bennem, de persze több könyvünk volt azért. :o)



És nektek mi rémlik a szüleitek könyvespolcairól?


4 megjegyzés:

  1. Ez nagyon jó kérdés volt, mindjárt feleltem is rá: http://olvasonaplo.net/olvasonaplo/2012/10/15/felelet/

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm. :o) Érdekes volt olvasni, hogy a szüleid könyvespolcán mik voltak, annyira mások, mint az én szüleimnek. :o)

    VálaszTörlés
  3. Nekünk a Mi történt Elvis? könyv volt meg:)

    VálaszTörlés
  4. Megnéztem a borítóját, én erre a könyvre emlékszem! De jó! :o) Mármint nekünk nem volt meg, meg nem is tudom honnan rémlik, de tuti, hogy kislányként láttam valahol. Lehet, hogy csak a kirakatban, de akkor is emlékszem rá. :o) Olyan jók az ilyen felbukkanó emlékek. :o)

    VálaszTörlés