2012. október 31., szerda

Októberi összefoglaló

Októberben ezekről írtam:

Ebben a hónapban aztán belehúztam a bejegyzések pótlásába: 18 könyvről írtam és ezekből 4 volt gyermekirodalom.
Tony Wolf sorozatának két kötetéről is szó volt. A Mesél az erdő az állatokról és a Mesél az erdő az állatokról, törpékről, óriásokról. Az előbbi gyermekkorom egyik kedvence volt, így nagyon örültem annak, amikor a könyvtárban ráakadtam. Az utóbbi létezéséről nem is tudtam, de szerencsére ez is meg volt a könyvtárnak, így pótolni tudtam elmaradásomat. Mind a két könyvecskét ajánlom a figyelmetekbe! Nagyon édesek a történetek, az illusztrációk pedig gyönyörűek.
Természetesen Janikovszky Éva se maradhatott ki -mint ahogy novemberben se fog-, most Az úgy volt ... -tal jöttem. Biztos nagyon unjátok már, hogy az írónővel kapcsolatban csak áradozni tudok, ez most se volt másképp.
Végül a Bogyó és Babóca rokonairól is írtam. Bár annyira nem vagyunk oda Bogyóért és Babócáért, de ez a könyvecske tetszett Gyerkőcömnek és nekem ez a lényeg. ;o)

És akkor most jöjjenek a nem gyermekkönyvek. Elég széles skálán mozogtak az e hónapban írt könyvek műfajai, volt ez is, az is, amaz is, hirtelen nem is tudom, hogy melyikkel kezdjem, így haladok az illusztráció alapján.
A Vajon létezik szerelem első látásra? könnyed ifjúsági történet, nagyon tetszett. Eszembe juttatta azt a napot, amikor megismerkedtünk a Párommal és még sok más emléket is felelevenített bennem.
Szintén ebbe a műfajba tartozik a Rettegés is, csak épp a véleményem lett róla más: nem tetszett. Kész szerencsének tartom, hogy bár nagyon kíváncsi voltam rá amikor megjelent, de hála az égnek nem költöttem rá egy fityinget sem.
Egy skandináv krimi is sorra került októberben, A falon túl. Szülőknek szerintem különösen letehetetlen olvasmány.
Két "luxusprostis" könyvről is írtam, A szultán háremébenről és a Hamis gyönyör folytatásáról, a Drága kéjről. A Drága kéj már jobban össze volt rakva, mint a Hamis gyönyör, nem tartottam már olyan siralmasnak, mint az első részt és tán a főszereplő is egy hangyányival jobban kiforrott volt. A szultán háremében igazából egy elég unalmas történet, túl sok nem derült ki erről a világról, de azért piros pontot kapott, amiért nem volt vulgáris és jól meg volt írva.
A megsebzett volt októberben az utolsó könyv, amiről írtam. Döbbenetes, sokkoló, nehéz rendesen összefoglalni röviden a véleményemet róla. Szerintem nem is lehet, annyira felkavaró.
Három olyan történet is sorra került, amik a második világháború idején (is) játszódtak. Itt van az Eva Braun naplója, ami egy fiktív napló. Néhol unalmas volt, de összességében szerintem sikerült az írónőnek megmutatnia, hogyan élhetett Eva Braun. A Láthatatlan híd  kicsit más volt, mint amire számítottam, de ettől függetlenül ne hagyjátok ki. A magyar zsidóhelyzetet vázolja fel a világháború során, lényegében. A virradat ígérete csak egy részben játszódik ebben az időben, de nem is ez a lényege, hanem az anyai szeretet és odaadás ábrázolása. Nagyon tetszett, nem is tudom, hogy utoljára mikor sírtam ennyit egy könyvön.
Természetesen a romantikus irodalom se maradhatott ki. ;o) A Csábíts el! nem épp azt adta, amit vártam, de sajnos ezzel ugyanígy volt a Száguldás a szerelembe is. A Buja fiúk már inkább erotikus irodalom, mint romantikus és ennek meg is felelt végülis. Erotikus volt a javából, de a körítés lehetett volna jobb is.
És ha már erotika, aki nem tudja, hogy miről fog szólni a Lelkem, Inés, a borító alapján tán téves következtetést vonhat le. Komolyan mondom, nem értem, miért kellett egy meztelen felsőtestű nőt oda előre bebiggyeszteni. :oS A lényeg az, hogy nagyon jó kis történelmi regény Chile meghódításáról.
És a humor se maradjon ki a sorból, a Jézus szeret engem megdolgoztatja rendesen a rekeszizmokat, ajánlom a figyelmetekbe.

Ami a blogéletet illeti:

A hónap elején sabloncsere történt (Sabloncsere), de ha így halad az időjárás, hamarosan jöhet a téli. Pár napja esett egy kicsit nálunk a hó. Azt hittem, hogy rosszul látok, amikor reggel kinéztem az ablakon. Valahogy még nem hiányzik, hogy beköszöntsön a tél, ősz még igazán nem is volt, hisz csak most kezdődött.
Közzé tették az idei Goldenblog teljes listáját, így megtudtam hanyadik lett idén a Könyvesem blog. Köszönöm szépen mindenkinek, aki rám szavazott! Remélem jövőre már a két jegyűek közé fogok tartozni. :oP
Megtörtént a 222.222-ik látogatás is (Ki lesz az? ), de sajnos nem derült ki, hogy ki volt a "szerencsés". Sebaj, majd tán a 333.333.-nál kiderül. ;o)
Adaptációra is figyeltem, hogy ne maradjon ki, így jöttem Az ajtóval. Nézzétek meg, szerintem kihagyhatatlan! Novemberben is jönni fogok legalább egy adaptációval, ígérem.
És akkor jöjjenek a rovatok. Az Alkotóműhelyben egy igazi őszi könyvjelzőt igyekeztem nektek megmutatni. Szerintem nagyon klassz lett. El is határoztam, hogy tavasszal, nyáron majd vadvirágokat fogok lepréselni és eltenni emlékbe.
A Barangolás során az Eva Braun naplója miatt, Eva Braun életét próbáltam röviden bemutatni nektek.
Top10 Tuesday ebben a hónapban egyszer se volt, de Musing Mondays folytatódott. Ebben a hónapban egyszer válaszoltam MizB kérdésére (Van kedvenc sorozatod? És abból van kedvenc köteted?), utána viszont háromszor én kérdeztem (Túlélnéd vagy elbuknál?; Milyen képregényeket, magazinokat olvastál gyermekkorodban?; Nektek mely könyvek rémlenek a szüleitek könyvespolcairól?). Hogy a Musing Mondays átalakul-e végleg csak Kérdezz! Felelek!-ké, még nem tudom. Amíg eszembe jut valami kérdés, addig kérdezek, de ha nem vagy épp MizB-é tetszik, akkor az övére válaszolok majd. Ez még a jövő zenéje.

Ami a nagyvilágot illeti:

Robbant a hír, hogy Megszűnik a miner.hu. Sajnáltam is nagyon, mert szuper oldalnak tartom. Ez meg is történt, de aztán meg újra nyitották. A figyelmeztető felhívás viszont még mindig kinn van, de hogy mikor fogják bezárni, meg egyáltalán bezárják-e, az nem derült ki. Mint ahogy az sem, hogy végül hogyhogy folytatták annak ellenére, hogy bezárták.
A Bookline könyvkiadással is fog foglalkozni, adta hírül az Index. Évente 20-25 kötet van betervezve.
Megjelent Liptai Claudia Az álomnő c. regénye, amiről eddig egy véleménybe se botlottam, amit már eleve érdekesnek találok.
Továbbá épp hogy megjelent Jojo Moyestól Az utolsó szerelmes levél, novemberre újabb történet van betervezve az írónőtől, a Mielőtt megismertelek. Furának tartom, hogy miközben Az utolsó szerelmes levél szinte egyből a Top100 lista élére került az Alexandra oldalán, a Tiltott gyümölcsről alig hallottak az olvasók.

Mi várható novemberben?:

Ezeket már elolvastam, szóval várható róluk a bejegyzés:
Fábián Janka: Virágszál
Charlotte Rogan: Mentőcsónak
Sophie Kinsella: A pöttöm boltkóros
Joyce Carol Oates: Egy szép szűz leány
Tóth Olga: Csupasz nyulak
Továbbá természetesen jönni fogok az Alkotóműhellyel, adaptációval, Barangolással, Musing Mondays- Kérdezz! Felelek!-kel is és sok gyermekkönyv is be van tervezve.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése