2012. október 14., vasárnap

Johan Theorin: A falon túl

Eredeti címe: Skumtimmen (2007.)
Itthon kiadta: Animus Kiadó (2012.)
Oldalszám: 349
Ára: 3.290
Forrás: kiadó
"Öland. Festői, békés sziget a svéd partok mellett. Itt tűnik el nyomtalanul egy hatéves kisfiú. Családja hiába keresi, nem kerül elő. Húsz év telik el, s a nagyapja, aki egykor hajóskapitány volt, s ma egy öregotthonban él, kis csomagot kap, benne unokája szandáljával. Ő és lánya, a fiú anyja újra megpróbálják összeilleszteni a két évtizede történt esemény mozaikdarabkáit. Sok jel mutat arra, hogy a rovott múltú Nils Kantnak köze lehet a gyerek eltűnéséhez, ám bizonyosságot nem szerezhetnek erről, mivel a férfi már rég halott. Júlia, az anya hamarosan azzal szembesül, hogy valakinek nagyon nem tetszik, hogy még mindig fia ismeretlen sorsa foglalkoztatja. És ki lehet az az idegen, aki naplemente után már jó ideje fel-feltűnik a tengerparton?"




Az Animus Kiadó sorban jelentet meg itthon még ismeretlen, skandináv szerzők tollából származó újabb és újabb krimiket.
Johan Theorin neve ismeretlen volt számomra, amikor először kézbe vettem a könyvet, de A falon túl fülszövege azonnal szíven ütött.

Húsz évvel ezelőtt nyomtalanul eltűnt egy 6 éves kisfiú. Még belegondolni is borzongató volt, a szülők rémálma válhat valóra az oldalakon.
Az évek teltek-múltak, majd a nagypapának valaki egy csomagban elküldi a kisfiú szandálját, amiben eltűnt. Mi történt vele? Ha megölték, ki lehet a tettes? És miért 20 év elteltével tűnik fel egy újabb nyom?
Julia - az édesanya- a hír hallatára azonnal kocsiba pattan és az apjához utazik. A nagypapa már a nyomozás lendületében van és ez átragad az édesanyára is. Érzi, hogy a fia meghalt, de szeretné megtalálni.
Közben a történetbe belekeveredik egy másik történet is, Nils Kant esete. Hidegvérű gyilkos lenne valóban, mint ahogy be van állítva? Lehet bármi köze a kisfiú eltűnéséhez?

Úgy érzem, hogy egy szülőnek nagyon sokkoló olvasmány lehet A falon túl. Ilyenkor mindig azon jár a fejem, milyen veszélyes világban is élünk, mennyivel jobb lenne egy kis lakatlan szigeten, ahol mi vagyunk, távol mindentől és mindenkitől. Aztán persze rájövök, hogy ez lehetetlen. ...
Jól felépített, olvasmányos krimiről van szó, egy új skandináv szerző tollából. Ajánlom a figyelmetekbe!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése