2012. május 19., szombat

Aranykönyv 2011.

Idén is megrendezte a Libri az Aranykönyv szavazást. A tavalyiról ITT írtam, az idei eredmények pedig ITT láthatóak.
Nem követtem nyomon, hogy kinek mi volt a véleménye a bekerült könyvekről, voltak-e bakik, de így látva az eredményt, van amit nem nagyon értek, de akkor kezdjük az elején.

Szórakoztató irodalom
Tavaly és idén is a magyarok közül Frei nyert. A Bankár már Karácsony óta itt van a polcomon, ezek után lassan időt szakítok rá. :oP
A listán újra ott van Fejős Éva, tavaly is 2 könyvvel, idén is kettővel. De míg 2010-esnél a 2. illetve a 3. helyen végzett, a mostaninál a 9. és a 10.-en.
Lőrincz L. László is fenn van. A piramis gyermekeit még nem olvastam, de számítottam rá, hogy A föld alatti piramis után fel fog kerülni, én is nagyon kíváncsi vagyok rá.
És felkerült Fábián Janka Az angyalos háza is, aminek nagyon örülök.
A külföldi szerzők nyerteseinél már kicsit csodálkoztam. Na nem az eredmények miatt, mert úgy ahogy megértem (bár van amin azért felkúszott a szemöldököm, hogy azért nem biztos feltettem volna egy Top10-es listára, de legyen), hanem azon, hogy idén mintha az ifjúsági irodalom vezetett volna ebben a kategóriában. Tavaly 2 ilyen könyv került fel, idén 7.
Amúgy A kiválasztottal egyet értek. Az Üvegváros és a Tökéletes kémia is tetszett, de nem is tudom.

Szépirodalom
Nos, ehhez a kategóriához nagyon nem tudok hozzászólni, összesen 1 könyvet olvastam, ráadásul pont azt, amit nem is értek, hogy került a szépirodalom közé, mert szerintem nem az. *pirul* (13 okom volt)


Ismeretterjesztő

Ebben a kategóriában alapjáraton sose vagyok toppon, kevés ilyen könyvet szoktam olvasni. Látszik abból is, hogy csak az Érzelmi biztonsághoz volt szerencsém, azt is nem rég fejeztem be.


Gyermekirodalom
Itt már jobban képben vagyok és épp emiatt kicsit meg is döbbentem. A Gyermekirodalom szerintem nem ugyanaz, mint a Gyermek-és ifjúsági irodalom. Láthatunk ifjúsági irodalmat más kategóriák között is, de úgy érzem, hogy itt helyük nincs, hacsak nem vették egy kalap alá őket, de akkor írták volna ki.
Amúgy Leiner Laurával (bár ifjúsági), Bartos Erikával, Marék Veronikával egyetértek. Elfogadom, hogy a Magyar Népmesék nyert, bár én sose szerettem.
A külföldiek nyertesével szintén, az Aranyhaj tényleg nagyon szép mesekönyv.
Az Angyalsors, Vándorsólyom, Zafírkék már bajosabb. Ifjúsági irodalom. A Vándorsólyom nem tetszett, de a Zafírkék igen. Tán jobb lenne, ha a Gyermekirodalom mellett ott lenne vastagon szedve az ifjúsági irodalom is, legalábbis nekem úgy jobban tetszene. :oP

Gasztronómia
Bár nagyon szeretek sütni-főzni -a másik hobbim az olvasáson kívül-, de nem szoktam gasztrokönyveket bújni, így ehhez nem tudok hozzászólni.





Klasszikusok
Hm. Nekem azért hiányzik több könyv is erről a listáról. :o(

2 megjegyzés:

  1. Hát érdekesek ezek a listák, no... én talán évekkel ezelőtt szavaztam először és utoljára, mert már akkor sem értettem, hogy mi alapján kerülnek egymás mellé a könyvek. pl. a Két Lotti és az 1984 nekem nagyon nem egy kategória...
    no de mindegy...

    VálaszTörlés
  2. Igen, nem egy kategória és sajnos keveredés van. Leginkább a gyermek és ifjúsági irodalmat nem tudják szétválasztani, meg a szépirodalmat a szórakoztatótól. :o(

    VálaszTörlés