2012. május 17., csütörtök

Barangolás 2.- Az 1936-os nyári Olimpia, Berlin

Mi is az a Barangolás?: a Könyves blogok oldalon Zsanó ötlete nyomán jött létre ez a rovat és csatlakoztam hozzá én is. A lényege az, hogy az olvasott valós vagy képzeletbeli helyszíneket mutatnak be a bloggerek egy-egy bejegyzésben. Én annyival egészíteném ki, hogy igyekszem majd mindig az abban a hónapban olvasott, egyik könyv helyszínéről "beszámolni" nektek.

Amikor az Emma fiai befejezésekor utánanéztem milyen eredmények születtek az 1936-os berlini olimpián, akkor határoztam el, hogy a Barangolás második bejegyzésében erről fogok írni nektek.

A XI. nyári olimpiai játékokat 1936. augusztus 1. és 16.-a között rendezték meg. 49 ország, közel 4000 sportolóval vett részt rajta.
Egy ideig kétséges volt, hogy egyáltalán Németország megrendezheti-e, mert Hitler elvei egyre nagyobb visszhangot kaptak világszerte, de kijelentették, hogy tiszteletben tartják az olimpia szabályait, így végül nem vette el a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a rendezvény megszervezésének jogát. Tán "fricska" is volt Hitler szemében, hogy a legsikeresebb sportoló Jesse Owens lett, egy színes bőrű amerikai sprintelő.

Berlin nagyon készült a játékokra, a sportolóknak korszerű olimpia falut építették és csak most tudtam meg, hogy ekkor történt meg először, hogy az olimpiai fáklyát futva vitték Görögországból Berlinbe. A lángot július 20-án gyújtották meg Olümpiában és 7 országon át, július 28-án érkezett meg Németországba.
A kézilabda, kosárlabda és a kajak-kenu is először szerepelt az olimpiai számok között.

Magyarország 216 versenyzővel vett részt, ebből 19 női játékossal és a harmadik legsikeresebb országként zártuk a játékokat. 10 aranyérmet (atlétika, úszás, vívás-egyéni/csapat, ökölvívás, birkózás, vízilabda), 1 ezüstöt (sportlövészet), 5 bronzérmet (vívás, lovaglás, birkózás, torna, úszás) szereztünk.
A Magyar Rádió első alkalommal tudósította a rendezvényt.

Forrás:
Magyarország az 1936. évi nyári olimpiai játékokon  
1936 Berlin - siker a háború árnyékában
1936. évi nyári olimpiai játékok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése