2011. július 20., szerda

Cassandra Clare: Üvegváros

Még májusban fejeztem be a sorozat második kötetét, a Hamuvárost, ami nagyon izgalmasan ért véget. Szerencsére Mónikának köszönhetően nem kellett sokat várnom a folytatásra, mert kölcsön adta, örök hálám érte. ;o)

Kész vagyok, nagyon tetszett, letehetetlen kategória, az eddigi legjobb, legizgalmasabb és a legfordulatosabb. Többször is felsikítottam magamban, hol az örömtől, hol a megdöbbenéstől. Az írónőnek sikerült tovább fokoznia ebben a részen a feszültséget.
Volt, ami hála az égnek úgy alakult, ahogy nagyon reméltem, volt, amire nem is számítottam, így jól megdöbbentem, szóval kaptam a sokkos dózisokat rendesen.
Nekem úgy tűnik, hogy ezzel a résszel, akár vége is lehetett volna a sorozatnak, mert eléggé lezárás felé hajlik, de persze koránt sincs vége. Elviekben októberben megjelenik magyarul a következő része, a Clockwork Angels, majd novemberben a City of Fallen Angels is. A rajongók ebben az évben el lesznek látva Clare regényeivel.

A Hamuváros ott ért véget, hogy Clary megtudja, fel lehet ébreszteni az édesanyját a kómájából. A lány, Jace és Lightwoodék Üvegvárosba, az ősi otthonba készülnek, de a sors közbeavatkozik, Clary nem jut át a Portálon. Luka-al vág neki a veszélyes útnak, azzal a tudattal, hogy megszegi a törvényt, ami akar halált is jelenthet.
Üvegvárosban meglepetések sora éri a lányt és Jace-t is, felbukkant egy új és fontos szereplő és természetesen Valentine se maradhat ki a mókából. Mindent eldöntő csata veszi kezdetét, a múltból is több dolog kiderül, fordulatokban nem szűkölködik a történet. :o)


A Hamuvárosban és egyszerűen most se tudtam átsiklani a Harry Potter és A végzet ereklyéi összehasonlítgatásán. Nekem Valentine nagyon Voldemortos, a végzet ereklyéi meg nagyon halál ereklyések, Jace meg Harry csak kicsit vagányabb kivitelben. Ez persze korántse csökkent a történet élvezhetőségén, mert a cselekményszálak mások.

Ami a szereplőket illeti, nekem még mindig Simon a kedvencem, olyan kis ölelgetős, tutujgatós karakter.
Tetszik, hogy bár van a történetben egy könnyedebb szerelmi szál, ez csak feltüzeli az olvasót, nem történik meg a robbanás. Olyan kis lágy, ártatlan, egyedül csak Clary és Jace "kapcsolata" vetít erre egy kis árnyat, zavart amikor belegondoltam, milyen kapcsolatban is állnak, én meg szorítok, hogy legyen már köztük valami.

Röviden: nagyon olvasmányos, izgalmas és rettentően fordulatos. Ha eddig eljutottatok a sorozat olvasásával, nehogy itt hagyjátok abba. :o)



Megjelenés: The Mortal Instruments Book Three- City of Glass (2009.)/ A végzet ereklyéi- Üvegváros (2011. Könyvmolyképző Kiadó)
Oldalszám: 499
Ára: 2999
A kép forrása ITT.

10 megjegyzés:

  1. Na most igazán kedvet kaptam :-))

    De ugye ez eredetileg nem tiniknek való olvasmány?

    Azokkal már párszor befürödtem, bár nem is Te ajánlottad ;)

    VálaszTörlés
  2. @Timi és Blanka: Ifjúsági irodalom, de szerintem nem annyira tinis. Olyan, mint a Harry Potter, csak tán egy picit felnőttesebb, de a szereplők egy része tizenéves. Én mégis azt mondom, hogy nem csak a tizenéves olvasóknak íródott. ;o)

    VálaszTörlés
  3. Biztos jó lesz (már megrendeltem az 1 részt) ... amikor olvastam a bejegyzésed, eszembe jutott a barátnőm, aki eléggé válogatós könyvmoly és ezt nagyon dicsérte. (pedig tőle az ifjúsági irodalom messze áll :-)) Szóval mivel már ketten ajánlottátok nem hagyom ki.
    Szerintem hétfőre meg lesz és viszem a nyaralásra magammal :-)

    VálaszTörlés
  4. @Timi és Blanka: Tudja a barátnőd, hogy mi a jó. ;o)
    Jó pihenést akkor!

    VálaszTörlés
  5. Mind3 részt elolvastam, az első nagyon nyögvenyelősen indult (nekem). A másodikat alig vártam, hogy olvashassam és a harmadikért pedig már egyenesen odavoltam ;)

    VálaszTörlés
  6. @Timi és Blanka: Örülök, hogy bejött neked a sorozat. :o) Hamarosan jön majd a folytatása.

    VálaszTörlés
  7. Igen olvastam már valahol, csak mások lesznek a főszereplők?

    Éppen olvasni való után nézek itt nálad, még nem rágtam át magam, minden postodon, de igyekszem pótolni :-)

    Most valami könnyűre vágyom ;) ötlet? tipp? :-))

    VálaszTörlés
  8. @Timi és Blanka: Ahogy én kivettem, a következő rész amolyan előzményes dolog lesz.

    Könnyű? Hm. Nem rég fejeztem be a "Felettébb tisztességtelen ajánlat"ot. Könnyed, csajos könyv volt. Ha erre vagy most ráállva, akkor ajánlom. Vagy épp az előbb fejeztem be "A nővérem húgá"t. Igaz, ez egyáltalán nem könnyed, viszont nagyon jó könyv. Elgondolkodtató, pityergős. Most így hirtelen ezek ugrottak be.

    VálaszTörlés