2011. július 15., péntek

Az olvasás 7 hete- 2.

És eljött Az olvasás 7 hetének második hete. :o)
Eredetileg csak az e-bookokról és a könyvekről szerettem volna írni, de most megszállt az ihlet még 2 témával kapcsolatban is, így ez most egy egyveleges bejegyzés lesz.

"Könyvtár vagy könyvvásárlás? E-book vagy könyv? Sorozatok: olvas-e, gyűjt-e sorozatokat?"

GYES-en lévő anyukaként nem vet fel a pénz jelenleg, de mindig is nagyon megfontoltam vásároltam könyveket. Inkább könyvtár párti vagyok, ha mégis vásárlásra adom a fejemet, akkor lesem az akciókat és csak olyan könyvre vetem ki a hálómat, amire nagyon kíváncsi vagyok, így ritkán szoktam mellé lőni. Igazán nem tudom, hogy a kis magánkönyvtáram mennyi példányt tesz ki, ugyanis jelenleg csak 1 könyvespolcunk van, amire kb. 150 könyv fél rá, a többi szekrényekben, szekrényeken, dobozokban van. Nagy álmom, hogy egyszer a nappalinak az összes fala könyvekkel legyen tele, de ez azért még biztos odébb van. ;o)

És, hogy e-book vagy könyv? Az utóbbi időkben egyre többször botlok e-bookos tapasztalatokba. Míg kb. olyan fél éve szigorúan elzárkóztam az e-booktól mondván, hogy mű, nincs meg a papír élménye, a lapozás, a KÖNYV, ma már kicsit másképp gondolom.
Praktikusnak tartom, rengeteg könyvet tud tárolni a memóriája, amik bármikor és bárhol előhívhatóak.
Ugyanakkor nem "könyv" olyan értelemben. Nem kézzel fogható, nem olyan zizegős, illatos, lapozós. Szeretem nézegetni a könyveimet a polcokon, rendezgetni őket, levenni, beléjük lapozni, ezt az érzést az e-book nem tudja visszaadni. Viszont, mint már említettem, praktikus. Akár egy kisebb könyvtárat is cipelhetünk így magunkkal.
Gyermekkoromban a bakelitlemezek élték virágkorukat, el se tudtuk képzelni, hogy valaha is lesz CD, DVD-ről nem is beszélve és így tovább. Úgy gondoltuk, hogy a bakelit örök. Viszont mégis leáldozott a csillaga. Néha beagyalok azon, hogy ez vajon megtörténhet-e a könyvekkel is?
Úgy gondolom, hogy a mi életünkben még nem fogja átvenni az uralmat az e-book, de a jövő mindenképp az övé a technikai fejlődés miatt. És el fog jönni az az idő, amikor a nyomtatott könyv olyan ritkaság lesz, mint manapság a bakelit.

Gyűjtök-e sorozatokat? Ahogy ránézek a polcomra, ami egyből szemez szúr, az a Harry Potter összes része. :o) Féltett Kincsem, Gyerkőc még a közelükbe se mehet, szóval igen. Ha egy sorozat igazán megfog, addig nem nyugszom, amíg az összes részét be nem szerzem, viszont nem vagyok olyan hű de nagy gyűjtő, összesen 3 sorozatom van meg teljesen és egy folyamatban. Kimondott gyűjtőnek nem tartom magamat.
Olvasni olvasok sorozatokat, de ha nem fog meg egy része, akkor nem érzek késztetést arra, hogy igenis elolvassam az összes folytatást.

A heti könyv pedig, amit ajánlanék, a sorozatokból kiindulva nem más, mint a Harry Potter első része. :o)

"Harry Potter kisfiú, történetünk kezdetén 11 éves, valamint varázsló is, talán a leghatalmasabb varázsló, a kiválasztott, aki meg tud küzdeni a gonosz erőivel, erről azonban fogalma sincs. (..) Harry aztán egy napon levelet kap, pontosabban néhány tízezer levelet, a biztonság kedvéért, mivel a nagybácsi elkobzós kedve magasra hág, amelyből megtudja, hogy a következő szemesztert Roxfortban kezdheti, a világ legnevesebb bentlakásos varázslóiskolájában, amely nem kis mértékben hasonlít a brit iskolarendszer hírhedett public schooljaira, talán attól eltekintve, hogy koedukált."


Az olvasás 7 hete első bejegyzése.
Az e-bookos kép illusztráció!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése