2016. március 17., csütörtök

Guillaume Musso: Mi lesz velem nélküled?

Több könyvét is olvastam már Mussonak, melyek elnyerték a tetszésemet. Olyannak tartom a szerzőt, mint a fiatal Coelhot, csak egy kis plusz kiegészítéssel. Vagyis egyszerre található meg a könnyed spriritualitás a történeteiben és a romantika. Így már a megjelenése után felkerült a kívánságlistámra a Mi lesz velem nélküled?, de mégis majdnem 4 évet váratott magára. Aztán jött az idei Várólista csökkentés, eszembe jutott, felkerült a polcomra és most elolvastam.
Elégedett vagyok-e? Nagyon nem. :o(

A történetünk egy fiatalkori, "nyári" szerelemmel kezdődik. Tudjátok, amikor elutaztok valahová, megismerkedtek valakivel, tisztában vagytok azzal, hogy az a szerelem csak arra az időre szól, de boldogok vagytok és minden jó. Gabrielle így ismerkedik meg Martinnal, de aztán a fiúnak vissza kell utaznia Franciaországba és a kapcsolatuk megszakad. Jobban mondva a fiú sokáig próbálkozik tartani a lánnyal a kapcsolatot, őszintén szereti, de Gabrielle még se él az utolsó lehetőséggel és hagyja a fiút elszalasztani.
Aztán telnek az évek, az ártatlan fiataljaink megedződtek. Martin nyomozó lett és a mániákusan szeretné elkapni a híres műkincstolvajt, akit eddig még senki se tudott kézre keríteni.
Gabrielle pedig éli a kiégett életét.
Természetesen főszerepet kap Gabrielle és Martin mellett a műkincstolvaj is, aki nem más amúgy, mint Gabrielle apja. (Micsoda véletlen egybeesés ugye? Essen most le az állatok rendesen!) Martin Archibald nyomába ered, aki viszont Gabrielle nyomában van, ugyanis a férfi haldoklik és a hátralevő napjait szeretné az évek óta nem látott lányával tölteni. A fiatalok persze újra találkoznak, kezdenek összekuszálódni a szálak, aztán a végére már annyi furcsaság történik, hogy teljesen kiábrándultam a történetből.

"Előfordul, hogy az ember megijed attól, hogy szeretik. Az élet bonyolult, és gyakran tréfál meg azzal, hogy a megfelelő személyt rossz pillanatban sodorja utadba."

Eredeti címe: Que serais-je sans toi? (2010.)
Kiadta: Ulpius (2012.)
Oldalszám: 316
Forrás: saját
Értékelésem:

A Mi lesz velem nélküled? kellemes, könnyed romantikával indult. Szimpatikus volt a lány és a fiú, megvolt a titokzatosság, hogy vajon a lány miért nem ment el a megadatott találkozóra, mi lehet a titok mögött. Aztán amikor kiderült, akkor annyira logikátlannak éreztem a döntését, hogy hihetetlen. Legalább írt volna a fiúnak, hogy X okból kifolyólag nem tud elmenni, de miért dobta el végleg maga mellől Martint? Tudom, mindez most elég érthetetlen azoknak, akik nem olvasták a könyvet, de a könyv egyik "poénját" nem akarom lelőni, ettől függetlenül mindez kikívánkozott belőlem.
A másik furcsaság, amit egyszerűen nem tudtam megemészteni. Kedvelem Musso könnyed spiritualitását, de most annyira "röhejesen" hozta össze, hogy kín volt olvasni. SPOILER! Jelöld ki!Történik, hogy Martin és Archibald is átkerül a túlvilágra. Igen ám, de most nem a felhőn csücsülős angyalkákat képzeljétek el, vagy épp az alagutat a fény végén, hanem egy repteret. Igen, REPÜLŐTERET! Ugyanis egy reptéren vannak az emberkéink, mindenki kap egy jegyet amin szerepel, hogy mikor kell felszállniuk X gépre, mikor indul és mikor érkeznek vissza az életbe, vagy épp halnak meg. Na kérem szépen, ez már sok volt nekem, nagyon elképzelhetetlen. Aztán még cserélgetik is a jegyeket, amikkel az egyik szereplő időt nyer, de különösen értelme nem volt az egésznek, csak pár oldallal többet tudott a szerző összehozni.
Természetesen aztán a végén minden jó és szép, csak hát összességében az egész történet elég unalmas, nem kicsit fura elemekkel és fordulatokkal tűzdelve. Jóval jobbra számítottam a szerzőtől.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése