2016. március 1., kedd

Daniela Sacerdoti: Vigyázz rám

Mi volt az, ami felkeltette az érdeklődésemet a könyv irányába? A fülszövegben olvasható magány, fájdalom, kétségbeesés és persze a saját hangulatom is. Amikor épp nem a toppon vagyok, akkor szinte szomjazom a kicsit szomorkásabb történeteket, melyeknek a végén nagy eséllyel ott a boldogság, a remény. Ilyen lett a Vigyázz rám is. Egy olyan történet, ami tele van fájdalom, de végig ott van benne a remény és a boldog befejezés.

Eilidh -annyira gyönyörű név, nem? Én teljesen odáig voltam érte! Annyira szépen cseng, annyira gyönyörű!- házassága romokban hever. Évek óta kísérleteznek a babával a férjével, de nem jön nekik össze. Aztán kiderül, hogy a férfi viszonyt folytatott mással, Eilidh pedig úgy dönt, hogy tovább lép. Elhagyja a férjét és Skóciába utazik, hogy át tudja gondolni az életét, fel tudja dolgozni a meddőségét.
Nagyon szimpatikus és nagyon szomorú karakter volt a nő. Annyira szerettem volna nem egyszer és nem kétszer megölelni, csitítani, valahogy segíteni a fájdalmán. És ami nagyon kétségbeejtő volt, az a családja. A szülei, akik mindig előtérbe helyezték magukat és rá igazán fütyültek, valamint a húga -aki a termékenység szimbóluma is lehetne-, ahelyett, hogy vigasztalni próbálta volna a nővérét, folyamatosan csak megsebezte lelkileg és emlékeztette arra, hogy ő mennyire termékeny, Eilidh pedig mennyire nem.
Érdekes, mert a férjét utálnom kellett volna józan paraszti ésszel, hisz megcsalta Eilidh, aki nyilván ezt nem érdemelte meg. Ugyanakkor ahogy gondoskodni próbált róla, ahogy kiállt mellette bizonyította, hogy bár a szerelem elmúlt közöttük, de mégis egy olyan szál alakult ki, mely házasság ide vagy oda, de életük végéig kitart majd, ha úgy akarják.
Na de nem csak Eilidh volt a történet középpontjában, bár nekem ő volt a kedvencem, hanem Jamie is.

Eredeti címe: Watch Over Me (2011.)
Kiadta: GABO (2015.)
Oldalszám: 328
Forrás: kiadó
Értékelésem:
A férfi egyedül él a kislányával, miután évekkel ezelőtt lelépett a kislány anyukája, majd elhunyt Jamie édesanyja is. A férfi mindent megtesz Maisie, ő a szeme fénye, boldogok együtt, csak hát magányos.
Hozzátartozik a történethez, hogy Jamie és Eilidh gyermekkorukban barátok voltak, majd ahogy tinivé értek és a lány elköltözött, ez a kapcsolat megszakadt.
Szóval Maisie anyja elköltözött tőlük és teljesen új életet kezdett. Nem látogatta a lányát, sőt, a létezését is megtagadta valamilyen szinten. Vagyis pont Eilidh ellentéte. Janet nem vágyott az anyaságra, elhagyta a gyermekét. Eilidh pedig másra se vágyik, mint az anyaságra, mindent feladna érte. Érdekes a sors fintora, nem?

Van egy harmadik szereplőnk is, aki nagyon fontos, méghozzá Jamie halott édesanyja. Ugyanis Elizabeth bár elhunyt, szellem alakban ott maradt a fia mellett. Viszont érzi, hogy közeledik a perc, amikor újjá kell születnie és helyre szeretné tenni a fia életét. És akkor jut eszébe Eilidh!
Elizabeth addig ügyeskedik a szellemvilágban, míg Eilidh útra kel Skóciába és újra találkozik a fiával. Viszont mind a ketten sebzettek.
Jamie fél magához bárkit is közel engedni, mert mi lesz, ha újra megszeret valakit és újra elhagyják őt és Maisie-t? Eilidh pedig úgy érzi, hogy senki se szeretné egy meddő nővel együtt leélni az életét.
De Elizabeth munkálkodik, segít nekik és elkerülhetetlen, hogy fellobbanjon mind a két félben az érdeklődés, majd a szerelem. A vége pedig? Minden jó, ha a vége jó. :o)

Többször elpityeregtem magamat a történet olvasása során. A Vigyázz rám egy nagyon bájos, kellemes, megható, elgondolkodtató olvasmány a könnyű kategóriában. Nagyon szerettem a szereplőket és nagyon sajnáltam az őket ért fájdalom és szenvedés miatt. És persze nagyon szorítottam, hogy egymásra találjanak és boldogok legyenek. Két sebzett lélek vonzza egymást, a kérdés csak az, hogy meggyógyítják-e egymást vagy pedig még mélyebb sebet okoznak a másiknak?
És Elizabeth! Egy anya, aki a gyermekei mellett marad, aki még  a halála után is segíteni akar nekik. Ebből is látszik, hogy az igazi édesanyák szeretete mindenen át tud ívelni, hegyeket tud megmozgatni. 
Aztán persze van még a történetben több mellékszereplő is, akiknek az életébe nagyobb rápillantást kapunk. Ilyen pl. Jamie testvére is.

Kiknek is tudnám a figyelmükbe ajánlani a Vigyázz rámot? Mindenképp olyan olvasóknak, akik kedvelik a könnyed romantikus, kicsit picsogósabb történeteket. Hidegebb, esősebb időszakban szerintem kitűnő olvasmány lehet, csak ajánlani tudom a figyelmetekbe. Úgyhogy szerezzétek be. ;o)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése