2012. április 3., kedd

Top10 Tuesday (3.)- Leg-leg-leg

Mi is az a Top10 Tuesday?: a kitalálója The Broke and the Bookish blog, a lényege pedig az, hogy minden Kedden, megadott kritérium szerint egy Top10-es listát kell összeállítani könyvekből. Majd a közzé tett bejegyzésedet linkelni az ötletet adó blog aktuális bejegyzéséhez, ami jelen esetben EZ lenne.

Top10 könyv, amit 1 nap alatt elolvastál.

Tény és való, hogy elég gyorsan szoktam haladni egy-egy könyv olvasásával -ha épp rákattanok-, de azért nem mondhatnám, hogy olyan sűrűn fordul elő velem, hogy 1 nap alatt be is fejezzem az olvasását. Így aztán agyaltam rendesen, milyen könyvekről is lehet ma szó.
Van köztük gyermekirodalom, ifjúsági irodalom, manga, elmélkedősebb történet ... egy a közös bennük: rövidek (vagy ha épp nem is, de nagyon rájuk lehet kattanni), könnyen, gyorsan olvashatóak. Bár az előfordulhat, hogy nem 1 nap alatt, hanem másfél vagy 2 nap alatt végeztem velük, így utólag annyira biztos nem vagyok az 1 napban, de az tuti, hogy gyorsan befaltam őket. :o)

1. Jane Yolen: Csipkerózsa: a holokausztról szóló történeteknek megvan a maguk hátborzongató varázsa, amiért egyszerűen nem tudja az olvasó letenni őket. A Csipkerózsa is ilyen. Amikor a mese keveredik a valóssággal.
2. Susan Elizabeth Phillips: Apafogó: ha az írónő neve az eszembe jut, akkor nem ez a könyv az, ami egyből felrémlik, de ez az, amit nagyon vártam és épp emiatt be is faltam.
3. Timo Parvela: Ella és barátai: nos, ez egy hihetetlen édes könyvecske gyerekeknek, szakadtam a röhögéstől, de szó szerint rajta.
4. Anna Gavalda: 35 kiló remény: elég rövid, szóval 1 nap alatt tényleg végezni lehet vele.
5. Christopher Stevens- Nicola Stevens: Egy kisfiú: igaz, hogy nem épp a nagyon rövid kategória, de én egyszerűen nem tudtam letenni. Valós történet, a szülők egy autista kisfiút nevelnek és a tapasztalataikat öntötték könyv formájába.
6. Johanna Adorján: Exkluzív szerelem: ez az a könyv, ami után csak a csendet éreztem, miután befejeztem.
7. Fehér Klára: Bezzeg az én időmben: nem tudom ki hogy van vele, de ez az idézet nekem mindig könnyet csal a szemembe.
"Ne pityeregj, leányzó - mondja Laci. - Hiszen visszajövök.
- Küldjük Balambért repülni - mondom hirtelen. - Küldjük a jövőbe. Húsz év múlva, huszonöt év múlva...
- És mit akarsz látni ott? - kérdezte Laci.
- Egy szép házat, kertet... és béke van... és hat gyerekünk lesz. És lesz köztük egy tizenhat éves lányom is, és egyszer el akarom majd mondani neki ezt az estét, de akárhogy mondom is, nem figyel rám, csak bámul udvariasan, mintha moziban látná az egészet, vagy olvasná egy régi könyvben... És én mondjam majd tovább, hogy a járdákat fehérre meszelték, és a Dunán szomorúan, hosszan, reménytelenül búgott egy gőzhajó, és álltunk, álltunk az Erzsébet-híd íve alatt, egymás kezét szorítottuk, és úgy éreztük, hogy a szívünk meg fog szakadni... És a messzi jövőben, ezerkilencszázhatvanban vagy ezerkilencszázhetvenben, a kislányom csodálkozva hallgassa ezt a történetet, és ne értse meg... ne értse meg... ne értse meg."
8. Eric- Emmanuel Schmitt: Noé gyermeke: nem egyszerű, de mégis letehetetlen.
9. David Safier: Pocsék karma: ezt pedig annyira humoros, hogy pont emiatt nagyon gyorsan lehet haladni az olvasásával, na meg nem egyszerű letenni. Hajlamos az olvasó akár hajnalig bújni, még ha tudja is, hogy reggel nehezen fog felébredni. ;o)
10. Svetlana Chmakova: Esti tagozat 1.: ez egy manga, azokkal meg gyorsan lehet végezni, főleg akkor, ha még nagyon bejövős is, mint például ez.

ITT pedig böngészgethettek a hazai könyves bloggerek Top5- Top10-es bejegyzéseik közül!

2 megjegyzés:

  1. jók ezek a kis rovatok, ha lenne kapacitásom, én is beszállnék, de így inkább csak olvasgatom, más miket ír.:)

    VálaszTörlés
  2. Tényleg jók, bár néha aztán lehet szenvedni velük rendesen. ;o)

    VálaszTörlés