2012. április 21., szombat

Letye-petye-lepetye (1.)

ITT már írtam, hogy milyen új rovatokra számíthattok és akkor most íme az első Letye-petye-lepetye.
Kicsit más lesz, mint a többi, ugyanis a "Letye-petye-lepetye" rendszeres főszereplői a fiktív Julie és Kate (nevek miértje megérne egy külön bejegyzést.), akik bizonyos időközönként (a gyakoriságról egyelőre nem döntöttem még, tán hetente- 2 hetente- vagy ahogy lesz miről pletykázni) leülnek pretyogni egy padra, a többi pedig gondolom már ismerős


"Juli néni, Kati néni
-letye-petye-lepetye!
üldögélnek a sarokba,
jár a nyelvük, mint a rokka
-letye-petye-lepetye!"
(Weörös Sándor: Pletykázó asszonyok).


Az pedig, hogy épp miről pletykáznak, változó lesz.  
Kimondottan pletykarovatnak egyáltalán nem nevezném, ugyanis inkább amolyan átmenet egyikből a másikba, egyesíti az eddig különböző kategóriájú bejegyzéseket. A Letye-petye-lepetyében fogok írni esetleges könyves beharangozásokról, megjelenésekről (a "Waiting On" Wednesday marad továbbra is) hírekről, akciókról, akár egy-egy szép borítóra is itt igyekszem majd felhívni a figyelmeteket, de akár egy-egy idézetet is rajtuk keresztül fogok ide bebiggyeszteni, ha épp ahhoz lesz kedvem. Szóval igazán amolyan átfogó rovat ez, mindent bele, lesz ami lesz belőle. :o) Julie és Kate rövid párbeszédeivel pedig igyekszem feldobni az amúgy elég rövid, sablonos "híreket" és állandó szereplővé tenni őket a blogban.
Senki se számítson magas röptű gondolatokra, az élet értelmének kutatásáról kisregény formájában. 1-2 "pletyka" (ami néha nem is az, gondoljatok csak az akciókra) így párbeszéd formájában, egyszerűen, hétköznapian.

Íme akkor az első pretyogásuk:

Julie: Hallottad, hogy április 2-án kiderült, hogy kinek a könyve nyerte az Év Gyermekkönyve díjat?
Kate: Na ne mondd! Tényleg? Ez kimaradt. ... Ki nyerte meg?
Julie: Lakatos István Dobozvárosa.
Kate: Hű de ismerős a szerző neve! Nem ő az, akitől 2010-ben megjelent a Lencsilány?
Julie: De-de! És milyen sokan odáig lettek érte! Ezek után szerintem a Dobozvárost se szabad kihagyni.
Kate: Bizony! És miről szól amúgy?
Julie: Hát erről ...

Lakatos István: Dobozváros

Kiadó: Magvető Könyvkiadó (2011.)
Oldalszám: 320
Ára: 2990
"Lakatos István meseregényében egy nem túl szép napon egy Zalán nevű kisfiúékhoz beállít egy Székláb nevű öregember, és azt állítja, hogy a szülei már nem az igaziak, hanem másolatok. Székláb elmeséli a kisfiúnak: szüleit elrabolták a dobozvárosiak, ezért vele kell mennie. Zalán nem tehet mást, mint útra kel az ismeretlen öregemberrel, mert csak így lát esélyt arra, hogy viszontlássa az igazi szüleit. Miután alaposabban megismerkedik Székláb birodalmával, egy családnyi vízimanóval és Jónással, a kecskével, még előtte áll, hogy sárkányokkal is találkozzon Dobozvárosban. Lakatos István könyve kalandos, varázslatos és szívhez szóló történet tíz éven felüli gyerekeknek." 

2 megjegyzés: