2012. április 17., kedd

Jussi Adler- Olsen: Nyomtalanul

Eredeti címe: Kvinden i buret (2007.)
Hazai megjelenés: 2011.
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalszám: 300
Ára: 2980
Forrás: kiadó- recenzió

Kiknek ajánlom?: akik szeretik a krimiket,
azoknak mindenképp, de akik túlságosan
nincsenek oda érte, azoknak is merném
a figyelmükbe ajánlani, nagyon izgalmas
krimi.
Most egy újabb skandináv krimi sorozatot szeretnék nektek bemutatni, méghozzá Jussi Adler-Olsentől A Q- ügyosztály eseteit.

Mi is az a Q- ügyosztály? Néztétek anno a Döglött akták c. sorozatot? Amikor a már elfeledett ügyeket újra elővették, mert új nyom került elő, végül a csapat megoldotta az ügyet, a bűnös bűnhődött, a nyomozók valamelyike meg az utolsó képkockában láthatta, ahogy a halott "szelleme" hálásan mosolyog, majd pedig eltűnik? Nos, valami ilyesmi a Q- ügyosztály is, szellemek nélkül.

Carl Mork nyomozó a kollégái agyára megy. Létrejön egy új ügyosztályt, amit aztán az ő nyakába varrnak. A feladata már lezárt, felderítetlen ügyek megoldása. Segítségnek meg kap egy arab menekültet Assadot, aki a könyv vége felé nélkülözhetetlen társává válik.
Az első ügy amit kihúz a poros kupacból elég érdekesnek tűnik. 2002-ben (5 évvel ezelőtt, a történet jelenéhez képest) eltűnt egy politikusnő, feltételezhetően meghalt, de a teste sose került elő. Erre az ügyre áll rá Carl és Assad.
Mindeközben hol a múltban találjuk magunkat, hol a jelenben. Ugyanis valahol elzárva egy nő raboskodik már több éve. Nem érti a miérteket, esélye sincs a szabadulásra. Milyen lehet évekig egy sötét kamrában élni, ahová bizonyos időközönként zsilipkapukon keresztül tolják be az élelmet, néhány extra juttatással?
Megismerjük a múltat, összeáll a raboskodó nő élete. Mindeközben pedig a Q- ügyosztály kezdi felgöngyölíteni az ügyet.
Mi történt a politikusnővel? Ki a raboskodó nő? Egyáltalán hol van elzárva és miért? Ha megölték a politikusnőt, akkor miért? És mi lesz a raboskodó nő sors? Kiszabadul még időben, vagy apró részecskékre robban a teste?

Nagyon izgalmas, olvasmányos krimi volt. A szereplők kilétét elég hamar sejteni lehetett, az okokat értettem csak meg a könyv vége felé. Jól fel van építve, remekül ábrázolja a "börtönbe zárt" nő kálváriáját, a "fogas" résznél az ájulás kerülgetett. Nem vagyok túlzottan félős ember, de 2 dologtól nagyon félek, ezek pedig a pókok és a fogorvosok. :oS 
Tessék elolvasni és megsúgom így előre, már befejeztem A Q-ügyosztály eseteinek II. részét is, nem csalódtam az íróban. ;o)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése