2012. április 13., péntek

Michelle Moran: Nefertiti

Eredeti címe: Nefertiti (2007.)
Magyar megjelenése: I.P.C. Könyvek (2010.)
Oldalszám: 495
Ára: 2999
Forrás: könyvtár

Kiknek ajánlom?: azoknak, akik szeretik a
történelmi regényeket és/vagy érdeklik
az ókori Egyiptomiak élete.
Furcsa módon erről a könyvről csak nem rég hallottam először, holott már 2010-ben megjelent.

A történelmi regények mindig nagyon érdekeltek, de Egyiptommal kapcsolatban annyira sose voltam képben. Tán amiatt sem, mert maga az ókori Egyiptom a REJTÉLY. Annyi kérdést vet fel az emberekben, de néha logikus magyarázatot egyszerűen nem tudunk rá találni.
Hogy épültek a piramisok? Nyilván ahogy még én tanultam, hogy a rabszolgák gurigatták a kőtömböket, majd rakták egymás tetejére, ... nos ez az elmélet elég elavult már.
Hogy tudtak abban az időben mértanilag ennyire pontos gúlákat építeni? Egyáltalán mi volt a cél velük? Azt a tévhitet, hogy temetkezésre használták, jó ideje elvethetjük.
Kicsit át lehet menni a fantasy elemekbe is, kik voltak az egyiptomiak- ha valakit érdekelnek az ilyen elméletek is? Hogy lehettek annyira fejlettek, mint amennyire voltak? Azt azért ne felejtsük el, hogy történelmileg több ezer évvel Krisztus születése előtt vagyunk.
Sok-sok kérdés. Ráadásul a válaszok megtalálása se olyan könnyű, hisz egy mára már eltűnt írásformát próbálnak a kutatók megfejteni. 

Nefertitiről annyit lehet biztosan tudni, hogy nem egyiptomi származású volt. Ehnaton felesége lehetett, akinek 6 gyermeket szült, de pár évvel ezelőtt olvastam már olyan elméletet is, hogy akár maga Nefertiti volt Ehnaton.
A könyvet annyira nem tartanám történelmileg hitelesnek, de úgy érzem, hogy nem is lehet, hatalmas kérdőjel az egész. Mindenesetre érdekes, hogy a történet szerint Ehnaton meghalt pestisben, majd Nefertiti uralkodott egy ideig, aztán megölték a legidősebb lányával együtt. Ugyanakkor meg ott a másik elmélet, hogy Nefertiti halt meg korábban, maga Ehnaton még 3 lányát is elvette, hátha fiú gyermeket nemz nekik. (Na igen.)
Mutnedzsment kiléte se bizonyított, elviekben tényleg ő volt Nefertiti húga, de biztosra ezt se lehet tudni.
Nefertiti úgy vonult be a történelembe, mint egy gyönyörű nő, aki képes volt a fáraót irányítani. Ebben a könyvben pedig arról olvashatunk, hogyan lesz egy nagyravágyó kislányból Egyiptom leghatalmasabb nője. Akit egyszerre imádtak és rettegtek. Mire volt képes a trónért, mitől riadt meg és mitől nem.

Számomra egyáltalán nem volt szimpatikus karakter a címszereplő, az egészet a húga szemszögéből olvashatjuk, ő sokkal jobban a szívemhez nőtt. Kicsit olyan, mintha vennénk két hercegnőt, az egyik álma az, hogy uralkodjon, a másik viszont álruhában kisurran a piacra, hogy aztán halat vegyen a kofáktól, amit aztán megsüt a konyhán a szolgálókkal együtt.
Nefertiti a hatalomra éhes, aki képes irányítani a férfiakat, képes sok mindenről lemondani a célja eléréséért, de valamilyen szinten vak is, csak azt látja, amit látni akar.
Mutnedzsment viszont más. Ő nem vágyik a hatalomra, legszívesebben egy eldugott kis helyen élne, a lényeg, hogy a gyógynövényeit gondozni tudja. Ugyanakkor meg annyira szereti a nővérét, hogy képes a saját vágyait az övéi alá rendelni.

Szóval Nefertiti lett a fáraó első számú felesége, aki folyamatosan azért harcolt, hogy ezt a szerepét ne veszítse el a második feleséggel szemben, aki Tutanhamon édesanyja volt. (Amúgy Nefertiti és Ehnaton lánya, Anheszenamon lett Ehnaton és a másik feleségével közös fiának, a későbbi Tutanhamonnak a felesége.) Képes gyilkolni, hazudni, megjátszani magát.
Mutnedzsment évekig nővére árnyékában él, nézi ahogy sorban születnek meg a kis trónörökösök, de az ő élete jó ideig sajnos nem teljes. Mi történt vele? Hogyan éli az életét? Milyen lehet Egyiptom legnagyobb asszonyának a húgának lenni? Ki lesz (már ha lesz) az a férfi, aki elnyeri ennek a lánynak a szívét? Egyáltalán ki Mutnedzsment?

Kicsit úgy is érzem, hogy nem a könyv címszereplője az igazi főszereplő, hanem az a lány, akinek a kilétét az eddigi történelmi leletek alapján még mindig csak sejteni lehet. Az ábrázolásokon többnyire a törpéivel és Nefertiti lányaival található, ill. Tutanhamon sírjában is felbukkant az alakja egy illatszertartón.
Az is elképzelhető, hogy Mutnedzsment volt az ókori XVIII. dinasztia utolsó királynéja.
Nefertiti után a lánya Meritaton került elviekben a trónra a férjével (1 évig uralkodtak, majd eltűntek a történelemből), őket követte Anheszenamon és Tutanhamon, a féltestvérek. Nekik közös gyermekük nem született, de Tutanhamon sírjában találtak két bebalzsamozott magzat tetemét is, akik feltételezhetően a terhesség 4. és 7. hónapjában jöttek a világra és a pár gyermekei lehettek. Tutanhamon uralkodása 10. évében meghalt, ekkor Nefertiti apja, Ay vette át a trónt. Ay és felesége uralkodása után került a trónra Mutnedzsment és a férje. Az ő uralkodásuk után a XIX. dinasztia kezdett el uralkodni, I. Ramszesszal megkezdve, ugyanis elviekben Mutnedzsmentnek és a férjének nem volt gyermeke, aki folytathatta volna az uralkodást. (forrás: wikipédia)

A lényeg a lényeg, hogy történelmileg hitelesnek nem mondanám, viszont nagyon érdekesen ábrázolta az írónő az adott kort, sikerült megelevenítenie, de azért megmaradt a szórakoztató irodalom keretein belül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése