2012. szeptember 23., vasárnap

Andrzej Sapkowski: A végzet kardja

Eredeti címe:  Miecz przeznaczenia (1992.)
Itthon kiadta: PlayOn Magyarország Kft. (2012.)
Oldalszám: 312
Ára: 2990
Forrás: kiadó
"A Sapkowski által teremtett világ sok szempontból közép-kelet-európai. Jó értelemben. Közelebb áll a magyar gondolkodáshoz, mint sok epikus fantasy mű, amelyet mostanában olvashattunk. A hősök megsebződnek, véreznek, nem csodálat, hanem gyűlölet, de legjobb esetben is irigység veszi körül őket. A falubeliek nem barokkos körmondatokban beszélnek. A könyvben megjelenő misztikus lények a szláv meséken és mitológián alapulnak, ezért a hangulatuk más, mint az angolszász könyvekben megszokott. Ugyanakkor viszont van egy etikai és morális kódex, amelyhez Sapkowski világának pozitív szereplői tartják magukat. Ezért együttérzünk velük, bele tudjuk képzelni magunkat a helyzetükbe. A könyvben Geralt sokszor áll olyan választás előtt, ahol nincs jó megoldás. Ez a világ nem fehér és fekete, nem lehet egyértelműen szétválasztani a rosszat a jótól, a szörnyet az embertől, stb. Sapkowski hőse nem a fantasykre oly jellemző Conan-féle tesztoszterontól csöpögő agresszív macsó figura. Harcos és mágus, ki a fantáziavilág erkölcsi és természeti egyensúlya felett őrködik. Az ismerős, de mégis kifordított történetekben strigákkal küzd, átkokat tör meg vagy konfliktusokat próbál elsimítani megfelelő fizetség ellenében. Andrzej Sapkowski A végzet kardjában újabb történeteket mesél el a főhős, Ríviai Geralt életéből. A novelláskötet eredeti nyelven ugyan Az utolsó kívánság előtt jelent meg, ugyanakkor a benne foglalt történetek a magyarul elsőként megjelent könyv eseményei után játszódnak. A 6 novella nem csak folytatja Geralt életének történéseit, hanem felvezeti, megalapozza a harmadik, már teljes regényt a Tündevér -t, aminek megjelenése 2012 végén várható." 


Vaják II.

A Vaják első részével új vizekre eveztem, ugyanis addig még nem olvastam olyan könyvet, amiből PC játék készült. Ráadásul egy kicsit el is voltam tévedve, ugyanis azt hittem, hogy előbb volt a játék és abból készült a könyv. El se tudtam képzelni hogy lehet egy játékból könyvet írni, mindenféle fura jeleneteket és mondatokat képzeltem magam elé.
Aztán persze megtudtam, hogy előbb volt a könyv, utána jött a játék és ez azért nekem egy kicsit más színezetet adott az egésznek.

Sapkowski fantasyja teljesen más, mint pl. a mostanság olvasható angyalos-vámpíros történetek. Kicsit inkább olyan Gyűrűk ura beütése van.
A Vaják II. részének ugyanúgy az első kötetben megismert Geralt a főszereplője, az a bizonyos nagybetűs Vaják, aki egyszerre ismeri a harcművészeteket és a varázslatokat. A feladata pedig megtisztítani a Földet a szörnyektől.
A kötet újra nem összefüggő történetekből áll, hanem 6 novellából. Geralt a kalandjai során összefut egy aranysárkánnyal, alakváltó mimikkel, szirénnel, tengeri szörnyekkel és akármennyire is nincsenek érzelmei, hát bizony szerelmes lesz.

Olvasmányos, izgalmas novelláskötet, ami a szláv mitológiára épül. Ajánlom a figyelmetekbe akkor is, ha esetleg a játékot már ismeritek, akkor is ha nem, kellemes olvasmány.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése