2012. szeptember 13., csütörtök

Mert nem csak olvasni szoktam ...

... néha-néha.

Igazán nem vagyok egy nagy TV-t néző emberke. Amit igyekszem minden nap megnézni az a Híradó (bár lehet jobb lenne inkább nem nézni) és a "kedvenc" sorozatom esti része (bár már inkább megszokásból), aztán annyi is. Film elé pedig még ennél is ritkábban ülök le.

Legutóbb a nyaralásunk során volt szerencsénk, még 3 "régebbi" mozifilmhez, amire most szeretném felhívni a figyelmeteket is, mert nagyon tetszettek.
színes, feliratos, 
amerikai sci-fi akciófilm
142 perc
2012.
Először is itt van a híres Az éhezők viadala.
"A jövőben járunk, amikor Észak-Amerika romjain Panem országának tizenkét körzete található. Minden évben minden körzetből a Kapitólium kiválaszt egy-egy tizenkét és tizennyolc év közötti fiút és lányt, akiknek részt kell venniük az Éhezők viadalán. Az életre-halálra zajló küzdelmet élőben közvetíti a tévé. A tizenhat éves Katniss Everdeen egyedül él a húgával és az anyjával a Tizenkettedik Körzetben. Amikor a húgát kisorsolják, Katniss önként jelentkezik helyette a Viadalra, ez pedig felér egy halálos ítélettel. De Katniss már nem először néz farkasszemet a halállal - számára a túlélés a mindennapok része. Ha győzni akar, olyan döntéseket kell hoznia, ahol az életösztön szembekerül az emberséggel, az élet pedig a szerelemmel."
Könyvben tetszett a trilógia. Az adaptációtól féltem, amikor kiderült, hogy kik lesznek a főszereplők. Valahogy nem olyannak képzeltem el a szereplőket, amilyen színészeket választottak, de el kell ismernem, hogy amikor már láttam az alkotást, akkor megnyugodtam.
Több helyen olvastam, hogy a feldolgozás gyengébb lett, én ezt nem éreztem. Nekem nagyon tetszett és kíváncsian várom a második részt is.

A könyv megjelenése: 
Suzanne Collins: Az Éhezők Viadala
AGAVE Könyvek (2009.)

színes, magyarul beszélő, 
amerikai-indiai-emirátusokbeli 
filmdráma
146 perc
2011.
Pár nappal később A segítséget néztük meg.
"Skeeter (Emma Stone) a főiskola befejezése után újságíróként próbál pénzt keresni, de elhatározza, könyvet ír az előkelő déli családoknál szolgáló cselédekről, méghozzá a szolgálók nézőpontjából. Hosszas rábeszélés után Aibileen (Viola Davis), Skeeter legjobb barátjának házvezetőnője, a hallgatást megtörve elsőként mesél a kívülállók számára zárt fekete közösség félelmeiről. Annak ellenére, hogy Skeeter életre szóló barátságait kockáztatja, Aibileennel közösen folytatják a kutatást, és hamarosan több nővel találkoznak, akik szeretnék elmesélni történetüket, és kiderül, sokkal több mondanivalójuk van, mint amire számítottak."
Ez egy teljesen véletlen választás volt, böngészgettem a lehetőségek között és akkor szemet szúrt a borító. Igazán sokat nem tudtam a történetről, de annyi rémlett, hogy a könyvet dicsérték, így próbát tettünk a filmmel is.
Az eleje nem épp a bejövős kategória volt, de szerencsére nem adtuk fel. Elég hamar érezni lehetett, hogy milyen súlyos mondandója is van a történetnek. Néhol rendesen sokkolt az emberi tudatlanság vagy nem is tudom minek nevezzem ezt az egészet, ami a faji megkülönböztetésből eredt.
A film nagyon elgondolkodtató és szerintem elég jól sikerült visszaadnia az adott időszakot is, a végén pedig jó pár papírzsepit elhasználtam.

A könyv megjelenése: 
Kathryn Stockett: A segítség
Európa Könyvkiadó (2010.)

színes, magyarul beszélő, 
amerikai thriller
140 perc
2008.
A harmadik film kicsit régebbi, de eddig nem láttuk még, ez pedig az Angyalok és démonok.
"A professzorok sem élnek mind nyugodt életet. Robert Langdon (Tom Hanks) ugyan könyvek között érzi a legjobban magát, különleges tudományára azonban az egyetemeken kívül is szükség van. Régi kódexek tanulmányozása közben merül fel benne a gyanú, hogy új életre kelt egy középkori, titkos testvériség. Az illuminátusok a történelem leghatalmasabb földalatti szervezete volt - aki viszont kapcsolatba kerül vele, esetleg a titkait próbálja kifürkészni, az életével játszik. De Langdon kutakodásai során egy másik, talán még hatalmasabb ellenséggel is kénytelen szembe nézni: a társaság ősi ellenségével, a katolikus egyházzal. Az illuminátusok pokolgépe már élesítve van, ezért a professzor kénytelen Rómába repülni, hogy megkeresse. Egy rejtélyes olasz nő (Ayelet Zurer) és több száz éves szimbólumok segítségével száguld a bomba nyomában. Lepecsételt kripták, sötét katakombák, elhagyott katedrálisok és a világ legjobban őrzött páncélszekrénye sem állíthatja meg."
Könyvben nagyon tetszett és szerintem így a képernyőn keresztül is sikerült visszaadnia, amit vissza kellett. Izgalmas volt, bár lehet erre rásegített az is, hogy annyira már nem emlékeztem a történetre. :o)

A könyv megjelenése: 
Dan Brown: Angyalok és démonok
GABO Könyvkiadó (2003.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése