2012. szeptember 26., szerda

Barangolás 6.- A fűző őrülete

Mi is az a Barangolás?: a Könyves blogok oldalon Zsanó ötlete nyomán jött létre ez a rovat és csatlakoztam hozzá én is. A lényege az, hogy az olvasott valós vagy képzeletbeli helyszíneket mutatnak be a bloggerek egy-egy bejegyzésben. Én annyival egészíteném ki, hogy nálam nem csak helyszínek, hanem életrajzok, bemutatások is feltűnhetnek a bejegyzésben.

A szétfeszített fűzős bejegyzésemben egy picit már kitértem a fűzőre, most újra szeretném egy kicsit felhívni a figyelmeteket erre a ruhadarabra.
A célja az volt, hogy kihangsúlyozza a nők vékony derekát, kerek csípőjét és a melleket (bár volt olyan időszak a történelemben, amikor a fűző inkább lenyomta, mint kiemelte).
Az ókorban csak szorosan betekerték magukat erre kialakított lepedőkkel a nők, de aztán a 16.-17. században egyre nagyobb teret hódított, majd a 19. szádban tetőzött a minél vékonyabbra befűzés őrülete.
Először bálnacsontból és halcsontból épült fel, aztán megjelentek az acélcsontok is, amik felsértették a bőrt, az elfertőződött és gondolom folytatnom nem is kell.
Szokássá vált, hogy már a kislányokat is fűzték, sőt, éjszakára se szabadultak meg ettől a ruhadarabtól nők, max. egy kicsivel bővebbre engedték.
Persze rengeteg egészségügyi problémát okozott a sérüléseken és a fertőzéseken kívül: légszomj, belső szervek eldeformálódása, vetélés, stb.
Nézzétek csak ezt az illusztrációt, borzongató:
Kép forrása

* Így látva a képet, tényleg szerencsések vagyunk, hogy ennek az őrületnek vége. Belegondolni se akarok milyen lenne, ha engem fűznének be. Mondjuk lehetetlennek is tartom, hogy össze tudnának kötözni akár 50 cm-re is, alul-felül kibuggyannék, szétfeszíteném az egészet, már ha előtte nem fulladok meg. :oS

Olvasnivaló még:
http://silouette.postr.hu/fuzobe-szoritva
http://cotcot.hu/cikk/2011/02/14/fehernemusztorik
http://divatkiralysag.blogspot.hu/2011/08/divattori-fuzo.html
http://poppyvintageschool.blogspot.hu/2011/09/egy-kis-fuzo-tortenelem.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése