2020. január 5., vasárnap

Hajdú-Antal Zsuzsanna: Utánad

Kiadta: Ciceró (2017.)
Oldalszám: 268
Forrás: könyvtár
Értékelésem:

Mint ahogy az előző bejegyzésemben említettem, amint befejeztem a Léggömbök olvasását, azonnal nekikezdtem ennek, a folytatásnak. No nem azért, mert annyira tetszett az első rész, hanem azért, mert kíváncsi voltam hogyan is fog alakulni Dorka élete a kisbabával. Hát nem úgy, ahogy elképzeltem, pedig az első kötet után mindenre gondoltam. Legalábbis azt hittem. 

SPOILER LESZ A BEJEGYZÉSBEN!

Szóval a baba megszületik, Dorka hazaviszi a szüleihez, ahol inkább az édesanya foglalkozik a kicsivel, mert Dorka enyhe gyermekágyi depresszióval küzd. Vagyis totál alkalmatlannak érzi magát az anyaságra. 
Végül az anyagiak miatt úgy döntenek, hogy Dorka a fővárosban vállal munkát, odaköltözik és hétvégente jár majd haza. A kicsi Matyiról pedig addig az édesanyja gondoskodik majd.
A fővárosban újra összefut az egyik volt osztálytársával, Janival, akiről kiderül majd, hogy egy ideje szerelmes volt a lányba már és mivel happy endnek kell lennie, így összejönnek majd, de előtte lesz azért a sztoriban egy kis izgalom. Mint pl az, hogy felbukkan a színen Matyi bátyja, Jani pedig hazautazik Romániába.

"Egyedül leereszt az ember, mint a gumimatrac."

Hát .... kész vagyok!
Sajnáltam Dorkát, hogy ennyire alkalmatlannak érezte magát az anyaságra, pusztító érzés tud lenni, ha valaki tényleg ezt érzi. De olyan volt az egész, mintha az írónő felütött volna egy lexikont és azt mondta volna, hogy aha, ilyen a gyermekágyi depresszió, akkor pont ezt írom le! Aha, ezt kell csinálnia egy 5 hetes gyereknek, akkor ezt írom le, ezt fogja csinálni! Aha, ezen megy keresztül az anyuka, akkor ezt is beleírom! Néha olyan érzésem volt, mintha tankönyvet olvastam volna, amin nyilván nem tudnak keresztüljönni az érzelmek. De lehet csak azért éreztem így, mert én már édesanya vagyok, nem pedig egy tinilány.
Nehéz volt megértenem, Dorka hogy a fenébe is tudta a pár hetes gyerekét az édesanyjával hagyni és távolra elmenni dolgozni, ugyanakkor értem, hogy a pénz nagy úr. Csak nem világos az egész. Közelebb nem volt munka? Gazdag "após" nem tudott volna közelebb melót szerezni, ahol nem kellett volna távol lenni a gyerektől? Mi történt a fordítói munkával, amit terhesen otthon tudott csinálni? Furi volt ez a fordulat.
A Janis dolgot sejteni lehetett már az első részben is, hogy ebből bizony lesz valami. Ami szintén furi, mert 4 évig egymásra se hederítettek. Mondjuk elsőben Jani megtréfálta a csajt és tudjuk, hogy a kisfiúk a suli udvarán mindig azt a lányt kergetik, aki tetszik nekik, de azért ez nem középiskolai szint már. 
Matyi bátyjának a felbukkanása meg. Hát, komolyan megfordult a fejemben milyen poén lenne, ha összejönnének.
A történet vége? Az lett, aminek lennie kellett. Dorka megint otthagyta a gyereket az anyjáékkal, hogy a szerelme után loholjon. Kíváncsi lennék egy olyan novellára, hogy 10 év múlva, benne egy Dorka fogalmazással: Miért használjatok gumit, ha még nem vagytok kész az anyaságra? címmel. Remélem ez a történet elrettentő példa a fiatal tizenéveseknek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése