2020. január 2., csütörtök

Hajdú-Antal Zsuzsanna: Léggömbök

Kiadta: Ciceró (2016.)
Oldalszám: 270
Forrás: könyvtár
Értékelésem: 
Nagyon rég kerülgettem ezt a könyvet már. A könyvtárba szinte minden alkalommal belebotlottam (ami mondjuk lehetett volna jel is, hogy nem sokan kíváncsiak rá és vajon miért), a bloggerek közt is több helyen felhívták a figyelmemet rá, így végül egy alkalommal kivettem. 
Nem voltak illúzióim, nem számítottam semmi extrára, ráadásul szkeptikus vagyok a mai hazai szerzőkkel kapcsolatban, leginkább a viselkedésük miatt és azért, mert nem bírják a kritikát. Tisztelet a kivételnek, persze.

Röviden ez a könyv arról szól, milyen is lett volna egy olyan Szent Johanna Gimi, amiben Reni mondjuk Ricsibe szeret bele és minden balul sül el.

SPOILERES LESZ A BEJEGYZÉS!

A történet főszereplője Indián, aki végzős középiskolás. Nincs sok barátja, az osztályába se sikerült 4 év alatt beilleszkednie, de nem is nagyon dolgozik azon, hogy ez megváltozzon. 
Az utolsó osztálykiránduláson kezdődik a történet, ami ottalvós, messze vannak a szülők, nagykorúak, lehet piázni, miközben este a tanár alszik. Ez a menetrend zajlik le a történetben is, ami kicsit másképp végződik, de ekkor toppan a színre Indián egyik osztálytársa, Matyi, akibe aztán Dorka=Indián szerelmes lesz majd.
Szóval összejönnek, dúl a lamúr, szüzek mind a ketten, egymással el is veszítik, közben kiderül, hogy Matyi nagyon beteg és szegényke meg is fog halni. Nem sokkal ezután pedig az is kiderül, hogy Dorka kisbabát vár.
A történet pedig ott ér véget, hogy baleset éri Dorkát és sürgősségi császárral meg kell szülnie a picit. És vége.

Huh.
Elég mozgalmas az első kötet. Úgy érzem, hogy simán a két kötet helyett, inkább trilógiát kellett volna az írónőnek létrehoznia, mert nagyon sok volt az első rész. Szerelem, szex, aztán halál és még a terhesség is! A terhességet inkább a következő kötetre hagytam volna.
Több volt a sztoriban a zavaró elem, mint amire azt mondanám, hogy tetszett.
Először is, nekem kicsit fura a 4 évig egy osztályba járunk, de eddig rám se hederítettél, de aztán hipp-hopp meglátod, hogy létezem és essünk szerelembe szál. Nekem ez nem túl hiteles. 
Dorka rettentően gyerekes addig, amíg el nem veszíti a szüzességét. Márpedig senki sem lesz hirtelen felnőtt gondolkodású csak azért, mert túl van rajta.
A szex .... nem is tudom. Olyan volt a történetben, mint amikor a kicsi gyerek belenyal a cukorba, rájön, hogy milyen édes és titokban is azt kanalazza. Na ilyen volt a szex. Mindenhol, bárhogy, de ment. Féltem, hogy túl sok lesz belőle, vagy inkább sokK, de nem tudom eldönteni, hogy pont elég volt, de azért majdnem sokK vagy sokK volt már.
Matyi betegsége, halála nehéz fordulat volt a történetben, nyilván falhoz vágja Dorkát, ami teljesen érthető. A lány kiborul, azt se tudja mi, merre, hány méter, ez érthető volt.
De aztán jött a terhesség! Mint ahogy ezt említettem már, pöttöm 35 éves lelkemnek ez is sokK volt. Persze ment a mizéria, hogy megtartsa vagy elvetesse, nem lövök le poént, főleg mert már fentebb lelőttem, megtartotta, mert mégis Matyi gyerkőce és egy életről van szó.
Nem volt szimpatikus Dorka és Matyi sem, ez a nagy helyzet. Nem tudta az írónő megszerettetni velem őket. Sajnáltam a lányt, mert elveszítette a szerelmét; sajnáltam szegény Matyit, mert hát beteg volt és meg is halt, de nem kerültek hozzám közel.
Ami ráadásul nagyon kiverte a biztosítékot nálam, ez a lefekszem veled, hogy érezd fontos vagy nekem dolog. Nos, a tizenéves fiúk előszeretettel terrorizálják a barátnőjüket ezzel a szöveggel, vagyis pasi vagyok, szükségem van a szexre, ha te nem, akkor majd a szomszéd Juliska. Ez volt az én koromban is, ez van biztos most is. Amint ilyet kinyög egy pasi, azonnal lapátra kell tenni! Ez érzelmi zsarolás. Aki igazán szeret, az meg fog érteni téged, nem fog sürgetni akkor sem, ha a nap 24 órájában áll a pöcök és naponta 88X kell Jancsika fejét megsimogatni. Meg fogja érteni, mert neki is ugyanolyan fontos az egész, mint neked! Aki érzelmileg zsarol, az egy önző ember és az ilyet el kell hajtani, majd jön a következő, aki ennél már csak jobb lehet! Higgyétek el! Ha ilyennek engedtek, hiába érzitek akkor úgy, hogy ő a nagy szerelem és féltek elveszíteni, tuti nem ő az igazi és később megbánjátok majd, hogy engedtetek neki és nem vártatok egy jobbra. Dorka engedett Matyi érzelmi zsarolásának, lefeküdt a sráccal. Aztán mondjuk rákattant a dologra, de azért nem így kellett volna.

"– Majd egyszer rájössz, hogy egy pasi miatt se érdemes bőgni."

Számomra ez egy közepes történet volt, Szent Johanna Gimi másképp. Viszont, nagyon kíváncsi voltam a folytatásra, hisz ott ért véget, hogy Dorkának megszületett a pici. Kíváncsi voltam arra, hogyan folytatódik a történetük, így azonnal nekikezdtem a második kötetnek. Hamarosan arról is írok, de annyit megsúgok, szerintem gyengébb lett még ennél is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése