2020. január 29., szerda

Ecsédi Orsolya: Nyanyacraft

Kiadta: Könyvmolyképző (2019.)
Oldalszám: 166
Forrás: szerző
Értékelésem:
Majdnem egy évvel ezelőtt írtam a Banyavészről és most volt szerencsém a második kötethez is. 😊 Míg az első kötetet nehezemre esett hová is tenni, nem tudtam, hogy mi is fog ebből az egészből kisülni, valóság ami történik a gyerekekkel vagy csak álomvilág (?), ... nos addig ilyen téren ezzel a kötettel nem volt problémám. Nagyon olvasmányos, nagyon mai, nagyon aktuális és nagyon jól megírt mese a kisiskolás korosztálynak. Továbbra is a 8-12 évet lőném be a célközönségének.

Na de nézzük akkor a történetet.
A Banyavészhez képest nem folytatásos, teljesen más kalandban van részük a gyerekeknek, Zizuzak, Bátinak és Ankának. És mi is ez a kaland? Manapság hatalmas rajongótábora van a különböző "craft" PC-s játékoknak, a történetünk pedig a Nyanyacraftról szól. A lényege, hogy Báti kap egy PC játékot, ami teljesen beszippantja. Zizu és Anka pedig elhatározzák, hogy kiszabadítják a fiút a játék fogságából. Ők is csatlakoznak a játékban, harcolnak, küzdenek és természetesen a végén kiszabadítják Báti lelkét.

Maga a történet nagyon egyszerű, de továbbra is az egyszerűsége mögött nagyszerűség van. Fantasztikus az üzenete a mesének. Mindennapi és nagyon aktuális, hisz a mai fiatalok egészen kicsinek teljesen rá tudnak függeni a PC játékokra. A könyv üzenete pedig az, hogy ezt nem szabad hagyni. Lehet, hogy az adott játékban olyan karakter vagy, aki a való életben is lenni szeretnél, de ez csak egy játék és nem a valóság. Ha a játékban egy bátor harcos vagy, de a valóságban bátortalannak érzed magadat, csak rajtad múlik, hogy a valóságban mivé teszed önmagadat. Nagyon klassz üzenete van és pont emiatt fontosnak tartanám, hogy szülők is elolvassák a könyvet, aztán beszélgessenek a lurkókkal a tanulságokról
Ami az üzenetén kívül hatalmas piros pont még, azok az irodalmi idézetek. A Banyavészt is sok-sok idézettel tarkította az írónő és most is így volt ez. Nagyon jó dolognak tartom ezeket a figyelemfelhívásokat, utalásokat, figyelemfelkeltéseket más irodalmi művek irányába.

Ami a karaktereket illeti, kimondottan közel kerültek hozzám ebben a részben. Megértettem a bennünk folyó vívódásukat önmagukkal és egy álomvilággal szemben, ahol minden szebb és jobb lehet. Nagyon aranyosak a gyerekek és nagyon bölcsek is. 

"Az iskola nem tart örökké. Utána bármi lehetsz. Érted? Bármi. Rocksztár. Testszobrász. Bázisugró. Macskadivat-tervező. Vagy egyszerűen az első ember, akinek eszébe jut valami őrültség, ami megmenti az emberiséget a kipusztulástól. És akkor pont ugyanazért fognak szeretni, amiért most szidnak."

Miután befejeztem az olvasását, továbbadtam a könyvet a Nagynak, aki az első részt is olvasta. Azonnal felcsillantak a szemei, jó ötlet volt egy Craft világra építeni az egész történetet, hisz leginkább ez áll most közel a mai fiatalokhoz.

Ajánlom a könyvet nem csak a 10-12 (több és kevesebb) éves korosztály számára, hanem a szülők figyelmébe is! Nem folytatásosak a történetek, ugyanakkor érdemes elolvasni az első részt is, mert így értjük meg igazán azt, hogy miről is szól a Nyanyacraft.

"Az iskola csak iskola. Olyan, mint egy fordított tükör. Majd rájöttök ti is."




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése