2020. január 30., csütörtök

Steve Biddulph: Lányos ​szülők kézikönyve

Kiadta: Partvonal (2017.)
Forrás: könyvtár
Értékelésem:
Van egy fiam és van egy lányom. A fiam a Nagy, a lányom a Kicsi. Elég nagy korkülönbség van köztük, de sose terveztem, hogy kicsi lesz. Köztem és a tesóm közöttt is 10 év van, el se tudtam képzelni magamat egyszerre két kicsivel. 
Még mindig látom magam előtt, amikor a Kicsi "előtt" ultrahangra jártam az ovuláció környékén és közölte velem a nőgyógyász, hogy hoppácska, mind a két petefészekben érik valami, ebből bizony lehet két kilökődés is. Még mindig érzem a pánikot a torkomban, hogy te jó ég, nem akarok ikreket, két kicsit egyszerre, én nem bírnám. Aztán másnap már látni lehetett, hogy az egyik kezd sorvadni, ebből bizony nem lesz két petécske. Nos, így lett a Kicsi, akinek kicsin múlt, hogy nincs ikertestvére. 
Szóval van egy fiam és van egy lányom. Amikor a fiam született 25 éves voltam, a lányommal 33. Teljesen más volt a két terhesség, teljesen másképp éltem meg és teljesen más a 2 gyerek. Tűz és víz.
A fiam vízöntő. Hihetetlen jó természet. Tipikusan az, aki órákig elvolt egy kocka nézegetésével. Nyugodt, lelkiismeretes és szépen halad előre mindig, ha valamit eltervez. Rá mondják azt, hogy bárcsak több ilyen fiú lenne a Világon, sokkal szebb lenne az élet. Ő az, aki egy fiatal, első gyerekes anyukának tökéletes gyerkőc.
A lányom oroszlán. Irányító, tipikusan most azonnal mindent fajta. Ha kell földhöz vágja magát a bolt közepén. Akaratos, erős személyiség. Biztos vagyok abban, hogy ő is szépen fog haladni előre az életében, küzdeni fog majd és megszerzi amiről úgy gondolja, hogy jár, kell neki. Nem fog félni a harctól. Vele küzdök én is és bár még kicsi, de néha nagyon nehéz vele. Ő olyan, aki ha egy első gyerkőcös, fiatal anyukának születik meg, kihullott volna szerencsétlennek az összes haja. Néha, még én is tépem a sajátomat.😅
Fiú, lány, teljesen különbözőek. Így amikor megláttam ezt a könyvet a könyvtárban, nem is gondolkodtam azon, hogy kikölcsönözzem-e, pedig nem rajongok az ilyen könyvekért.

Amit fontos kiemelnem az elején, ez nem gyerekneveléssel foglalkozó könyv. Tényleg inkább arról szól, hogy mire kell figyelni lányok esetében egészen kicsi kortól a serdülőkor végéig. Miben mások, miben kell erősítenünk őket, mire kell odafigyelni a nevelésük során. 
A lányok érzékenyebbek, mint a fiúk, másképp van szükségük az életükben az anyákra és az apákra, mint a fiúknak.
A könyv lényege, hogyan segítsük a lányok kibontakozását, hogy felnőttként erősek, magabiztosak, határozottak és boldogok lehessenek.

Ha van lányotok, ajánlom a figyelmetekbe!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése