2018. január 10., szerda

Alafair Burke: Az ​ex

Eredeti címe: The Ex
Kiadta: Lettero (2017.)
Oldalszám: 392
Forrás: kiadó
Értékelésem:
Kezdek rájönni, hogy nálam minden könyv befuccsol, amit a Holtodiglanhoz hasonlítanak. Így járt pl. a Lány a vonaton is. Az exet pedig nem elég, hogy a Holtodiglanhoz, de még a Lány a vonatonhoz is hasonlították burkoltan a borítón. Úgyhogy kíváncsi lettem rá és nagyot csalódtam. 😥

Alafair Burkenek -szent meggyőződésem volt amúgy, hogy a szerző férfi, na de nő, mint kiderült- ez az első magyarul is megjelent önállóan írt regénye. Két könyvét kiadták már magyarul is, de azokat Mary Higgins Clarkkal közösen írták (A Hamupipőke-gyilkosság, Míg a halál el nem választ).

Amikor megláttam a borítót egyből megfogott. Egyszerű, de mégis van benne valami. A kulcs, a feliratok, a borítón felbukkanó Holtodiglanhoz való burkolt hasonlítás mind-mind meggyőzött arról, hogy tuti egy jó krimihez/thrillerhez lesz szerencsém, ha elolvasom. Na meg lássuk be, hogyha az exekre gondolunk, mindig vannak elfeledett titkok, amiket szeretnénk nem is bolygatni vagy az új kapcsolatunk miatt vagy pedig csak azért, hogy ne tépjük fel a régi sebeket. Titkokra számítottam a címet olvasva, de semmi titok nem volt a történetben.

"Ha tökéletes krimit keresel, ezt olvasd el." 
Gillian Flynn

A történet főszereplője Jack Harris, aki elég ismert író. Özvegy -a feleségét annó egy tinédzser lelőtte-, egyedül neveli a tini lányát. Mióta a felesége meghalt, nem nagyon randizott, de aztán egy szép napon kicsit szürreális élményben lesz része.
Épp a szokásos kocogását ejti meg a parkban, amikor megpillant egy estélyi ruhás nőt a fűben ülve és a kedvenc könyvét olvasgatva. Jack azonnal felfigyel rá és ezzel bele is keveredik egy nagy csávába.
Egy barátja segíteni akar neki, hogy végre tovább tudjon lépni így elhatározza, hogy ha törik ha szakad, ő bizony felkutatja ezt a nőt, hogy Jack újra találkozhasson vele. Sikerrel is jár, a férfi megbeszél egy randevút a nővel. A nagy napon a nő nem jelenik meg, viszont valaki megöl a találkozó színhelyén 3 embert. ... A rendőrség pedig Jacket vádolja.
Ekkor kerül a képbe Olivia, aki a férfi volt menyasszonya -az ex- volt, jelenleg pedig egészen jól menő védőügyvéd. A nő meg van arról győződve, hogy nem lehet Jack a tettes. Elvállalja az ügyet és elkezdi felgöngyölíteni a szálakat. A végeredményen pedig ő is megdöbben. 


Csak épp én nem. 
Nem tudom, hogy Gillian Flynn és Harlan Coben milyen könyvet olvastak, de szerintem nem ugyanazt, mint én. Az ex ugyanis nem tökéletes krimi, pszichothriller. Inkább egy elég gyenguska utánzata ennek a műfajnak.

Már az elején mélyen sejteni lehet, hogy Jack a tettes avagy sem, csak a kép nem állt össze, hogy hogyan is vannak szőve a szálak és miért. De hiába derül ki minden a történet végére, nem éreztem a hatalmas csattanót, inkább csak azt, hogy ja, ennyi volt? Ilyet már olvastam, csak épp nem jut most eszembe, hogy melyik könyvnek volt ugyanez a lényege.

Az ex szerintem egy közepesnél is gyengébb krimi/thriller. Nincs benne különösebb izgalom és valahogy logikátlan, unalmas is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése