2018. január 29., hétfő

Nádasi-Ozsvár Andrea: Bosszantöpp ​és más furcsaságok, avagy Rebimesék félősöknek és bátraknak

Bosszantöpp. Amikor először olvastam el a címet töpp helyet törpöt olvastam, de aztán gyorsan felfogtam, hogy 2 p-hez van szerencsém és jól látok. Ki is az a Bosszantöpp, mik a furcsaságok és ki is az a Rebi?

Mivel az írónőtől kaptam .pdf-ben a történetet, így esténként a laptoppal az ölemben kucorogtunk be a Naggyal az ágyába és olvastam fel neki esti meseként. Féltem attól, hogy mivel a főszereplő kislány, nehogy túl lányosnak találja a meséket - és hát abban a korban, amiben épp van, az összes lány szerinte nyafka és fúj, lány -, de ez nem következett be, sőt. Így belőle kiindulva Rebimesék ide vagy oda, de ajánlom a kötetet kisfiúknak is.

Na de akkor nézzük a kötetet. 
5 mese található benne, tényleg sok furcsasággal. Vegyük először Bosszantöppöt, aki az éves rosszaságversenyeket folyamatosan megnyeri, ugyanis nagyon bosszantó töpp. Ő az, aki eléri a gyerekeknél, hogy mindenféle rosszaságot csináljanak, holott nem is ők voltak. Tudom, bonyolult ezt szülőként felfogni. Amikor idáig eljutottunk az olvasásban, megkönnyebbültem kiáltott fel a Nagy:
Látod, mondtam, hogy nem én borítottam ki a kakaót! Tuti Bosszantöpp volt. ... Na igen.
Kiadta: magánkiadás (2016.) 
Oldalszám: 60
Ajánlott korosztály: kisiskolások
Tudjátok ki Por Tibi, Por Lidi és a gyerekeik? Nos ők azok, akiknek köszönhetően a zoknik valahogy fél párúak lesznek, akik eldugnak bizonyos tárgyakat. A cipőfűzőitekre vigyázzatok, nehogy meglepetés érjen titeket!
És akciócsigákról hallottatok már? Nos ha még nem, akkor ebben a kötetben egy egész mese révén olvashattok róluk.
Vagy épp Zebulonról. Szerintetek ő ki lehet? Megsúgom: egy zámpírzokni. És az mi a szösz? Olvassátok el a Rebimeséket!

A történetecskék nagyon bájosak és a fenti idézet nem csak a gyerekekre igaz, hanem  Nádasi-Ozsvár Andreára is. Az ő ötleteire is lehetetlen felkészülni. Gondolta volna a fene, hogy megmagyarázza, hogy a gyerekek miért is rosszalkodnak, miközben nem rosszalkodnak vagy hogy miért is tűnik el állandóan épp az, amit keresek éppen. 
Szórakoztató volt olvasni az öt mesécskét.

Egyetlen negatívumot tudok csak felhozni, az illusztrációt. Nekem nem tetszett. Lehet, ha a könyvecske nem magánkiadásban jelenik meg, hanem egy kiadó felkarolja és jobban dolgoznak az illusztráció egyszerűségén, akkor nem így éreznék, de nekem valahogy nem volt a helyén. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése