2013. május 27., hétfő

Ünnepi Könyvhét- Várható megjelenések 8.

"Az Atlantic Press Kiadó és az Aba Könyvkiadó könyvheti ajánlata

Az Atlantic Press Kiadó és az Aba Könyvkiadó múltidézésre, és nem kevésbé izgalmas, néha kifejezetten viharos jelenünk sorskérdéseink boncolgatására invitál Titeket az Ünnepi Könyvhétre megjelenő köteteinek segítségével. Szerzőink közül Rozsnyai János nagyregénye a magyar régmúltba, Pergel Zsolt a késő Kádár-kori évekbe, Benkő László a második világháborús Itáliába repíti olvasóit, Ferenczik Adrienne pedig totális jelenünk egyik legérdekesebb társadalmi és szociológiai problémájának, a modern házasság válságának szenteli újabb könyvét.

Rozsnyai Jánost pedagógusi, könyvtárosi pályája az évek folyamán csak megerősítette a história iránti szenvedélyében. A megbízhatatlan internet források helyett kiváló szerzőnk éveken át levéltárak mélyén kutakodott, s megsárgult, de hiteles és eredeti iratok alapján enged bepillantást korai magyar történelmünk meghatározó részleteibe. A táltos keresztje című regénye az 1200-as években játszódik Makó bán Maros melletti birtokán, illetve II. András keresztes hadjáratának tengeri és szárazföldi helyszínein. Most végre választ kapunk arra a kérdésre, mely Rozsnyai előtt inkább közkeletű anekdotának számított a közbeszédben, hogy hogyan keletkezett a mondás: „Messze van, mint Makó Jeruzsálemtől”. Ez a könyv tapintható közelségbe hozza a magyar kereszteseket, hitelesen szól a kereszténység és a táltoshit együttéléséről, miközben élvezetesen mesél is a vaksorsról, háborúról és szerelemről, az ismeretlen, csodákkal teli magyar középkorról.

Pergel Zsolt a nagysikerű Apácabordély című kötete után most második regényében, a Halálgyárban szembesíti az olvasókat a Kádár-rendszer voltaképpen máig ismeretlen szégyenletes ügyeivel, melyek okozója a rendszer kényszeres bizonyítási ösztöne és az abból fakadó gátlástalansága volt. A Halálgyár nem a hatvanas évek retorzióiról szól, hanem az utolsó kádári évek egyik központi irányítású bűncselekmény-sorozatáról, melyet pozíciójukat féltő orvosok követnek el felsőbb utasításra. Megnyomorított lelkivilágú emberekről van szó, akik orvosi esküjük megszegésével, hivatalos papírok megmásításával igyekeznek eleget tenni a „magasabb elvtársak” utasításainak. A fiatal szerző ezúttal is tényregényt írt, melynek hitelességét Czeizel Endre professzor zárszava is igazolja.

Benkő László új regénye feltétlenül e sokoldalú író immár harminc kötetből álló életművének egyik csúcsteljesítménye. A spanyol grófnő elszakad az utóbbi évek Benkő-regényeinek a magyar régmúltra koncentráló tematikájától. A regény szinte végig egy aprócska észak-olasz szigeten játszódik, és egy szinte hihetetlen történetet tár az olvasó elé. Elena grófnő az olasz és a német titkosszolgálat engedelmes eszközeként a férjétől kapott villában a náci főkolomposok által összerabolt gyémántokat rejtegeti, de közben ugyanott zsidó gyermekeket is bujtat az Észak-Olaszországot elözönlő németek elől… Ám ahogy előbbre jutunk a grófkisasszony bizarr sorsának megismerésében, kiderül, hogy ebben a remek könyvben nemcsak a második világháború „latin csatáinak” története bontakozik ki és nemcsak egy magányos nő két titkosszolgálattal vívott abszurd küzdelméről van szó. Minden, amit ez a fiatal teremtés csinál, egyetlen célt szolgál: évekkel korábban elrabolt kislányának visszaszerzését.

Ferenczik Adrienne a Nyíregyházi Televízió szerkesztő-riportere, a Napfényes Riviéra szerzője most második kötetével, az Incognitóval jelentkezik a könyvhét alkalmából. Az Incognito egy hangulatos hotel valamelyik nyugat-magyarországi város határában, mely csupán helyszín három különböző korú hölgy egyéjszakás lelki egymásra találása számára. Egyikük az elhunyt férjét siratja, másikuk azért jött ide, hogy végre elhatározza magát a házasságából való kimenekülésre, a legfiatalabb nő szerelmi csalódásában öngyilkosságra készül. Mindannyiuknak oka van a keserűségre, s ha másként is látják saját párkapcsolatukat, az Incognito bárjában kiderül, hogy a sokévnyi korkülönbség és az egymástól eltérő problémáik dacára sokkal több bennük a közös, mint amennyit a fantázia felölelni képes. Az Incognito nem sorolható a hazai női irodalom egyik vonulatához sem, mert a párkapcsolati problémák boncolgatásában jóval messzebbre megy az átlagnál. Mégis bravúrosan szerkesztett és szórakoztató írás, mely arról tanúskodik, hogy ettől a szerzőtől még sok meglepetésre számíthatunk.

Az Atlantic Press Kiadót és az Aba Könyvkiadót a Vörösmarty tér 20-as pavilonjában kereshetik fel, ahol a régebbi kötetek mellett a könyvheti ajánlatunk kötetei is megvásárolhatók lesznek, 20% kedvezménnyel. (Továbbá keressék az Allee-nál is kiadónkat ugyanezen lehetőségekkel!)"
forrás: moly.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése