2013. május 12., vasárnap

Benjamin Percy: Vörös Hold

Benjamin Percy Vörös Hold c. regénye egyszerre jelent meg itthon és az óceánon túl is. Nagyon örültem annak, hogy lehetőségem adódott még a megjelenése előtt olvasni, így amint tudtam, neki is kezdtem.

A történetről röviden: Egy olyan elképzelt jelenben vagyunk, amikor is az emberek mellett likánok is élnek. A likánok olyan emberek, akik megfertőződtek egy vírussal és bár az emberek közt élnek, de ha nem szedik a gyógyszereiket, vérengző fenevadakká tudnak átalakulni. A kormány persze szigorú ellenőrzés alá vonta a Likán Köztársaságot, figyelik őket, gyógyszerekkel próbálják elnyomni az átalakulásukat. De ahogy sejteni lehet, az elnyomás mindig maga után vonzza a lázadást, és ez meg is történik.
Maga a történet 4 fő szálon fut. Patrick (középiskolás korú) arra kényszerül, hogy az édesanyjához költözzön, mivel az apja 12 hónapra bevonul katonának a Likán Köztársaság rendfenntartásához. Így a fiú repülőre száll és az anyjához repül. Igen ám, de a repülőgépen szerencsétlenség történik, amit csak ő él túl. (Vajon miért az apjával él? És mi történt a gépen?) ...
Claire végzős a középiskolában és likán. A szüleit megölik, így arra kényszerül, hogy elmeneküljön. Nem tud máshová menni, mint a nagynénjéhez, akivel 10 évvel ezelőtt a családja megszakította a kapcsolat. (Vajon miért?)
Miriam lenne a nagynéni, aki visszavonultan él jó ideje. Valami történt vele sok évvel ezelőtt (vajon mi?), ami miatt kiszállt a likán "bandából", de a csapat nem felejti őt el, lévén, hogy nem akárkinek a felesége. Figyelik és vissza akarják csalogatni őt.
Chase kormányzó, aki elnöki posztról álmodozik. Az útját egyengeti a legjobb barátja, aki amúgy a tanácsadója is, és iskolás koruk óta ismerik egymást. Már az első pillanattól kezdve érezni lehet, hogy hatalmas a különbség a két férfi közt. Kicsit olyan, mintha pl. Chase lenne Frodó, a barátja pedig Smeagol. Értitek. ;o) Igen ám, de aztán a férfit megtámadja egy likán és ezzel minden megváltozik. ...

A fülszöveg:
"Sose tudhatod, kiben mi lakozik. Lehet a szomszédod, barátod, szeretőd és egyszer kiderül: gonosz él a közeledben. És amikor eljön a vörös hold éjszakája, és ők átváltoznak, egy felismerhetetlen világ születik, majd megkezdődik az emberiségért vívott harc.
Benjamin Percy, az Egyesült Államok-beli Oregonban élő fiatal író tehetségét számos irodalmi díj bizonyítja. A Vörös hold című regénye városi fantasy, természetfölötti thriller, szerelmi történet és társadalmi példázat. Tükröt tart elénk.
"

A véleményem:

Először is térjünk ki egy kicsit a likánokra. Kik is, mik is ők, hisz ez a legfontosabb dolog a történetben. Annyi féle, fajta lénnyel találkozhattunk az elmúlt években a hasonló történetekben és már a likánokhoz is lehetett szerencsénk. Méghozz az Underworld- A vérfarkasok lázadása c. filmben. Nem láttam, de a neten böngészgetve kiderült, hogy abban a történetben a likánok nem mások voltak, mint a vérfarkasok és az emberek kereszteződéséből létrejött lények, akik megtartották emberi intelligenciájukat és személyiségüket. Külsőre én is valahogy így tudnám elképzelni őket. Szőrösek, vérfarkasosak, de NEM vérfarkasok, meg nem is farkasok, de valahogy mégis így vetültek ki elém, mert mégis kicsit olyanok. Gondolom értitek. :o) A lényeg, hogy én is így képzeltem el nagyjából őket, mint ahogy itt az illusztráción mutatom is lenn.

Likán az Underworld-ből
Amikor egy történetben fertőzésről van szó, mindig az érdekel a legjobban, hogyan kezdődött. Erre több hasonló történetben csak kutyafuttában tért ki a szerzője, de Benjamin Percy nem esett ebbe a hibába. Szépen levezette és mindent elmagyarázott. Aki nem szeretné ha lelőném előtte ezt a részt, az NE jelölje ki az alábbi szöveget!
(Skandináviából indult az első megbetegedés, ami hasonlít az AIDS-hez. Vagyis vérrel, szexuális úton terjed, és örökölhető is.)

Na és hol található a Likán Köztársaság? Ami lényeges, hogy Európában, valahol Finnország és Oroszország közt.

De térjünk akkor vissza, magára a történetre. Nagyon jól indult, szinte filmszerűen. Egy "szerencsétlenség" a repülőn, szinte láttam is, ahogy még a felszállás előtt ráközelít a kamera az utasokra, majd megtörténik a katasztrófa. A szerző azonnal belevágott a közepébe és ez nagyon tetszett. Nem húzta az eseményeket, nem kezdett komoly magyarázatokba, hanem bumm bele, a magyarázat ráér majd később is. És igaza is lett.
Az első oldalakkal odaszegezett a fotelhoz és letenni se akartam.

Már a legelején feltűnt a párhuzam az amerikai-arab és az emberek(átvitt értelemben, de igazából az amerikaik képviselik jelen esetben)-likánok kapcsolata közt. A repülőgépes indítás olyan volt, mintha az írója 2001 szeptemberét szerette volna feleleveníteni az olvasókban, de többször is éreztem, mintha a likánok az arabokról lennének mintázva. A Likán Köztársaságot emberek uralják, felügyelik, minden likán gyanús és akkor persze ott van a lázadás is. Ez a párhuzam végig kísértett az olvasás közben, nem tudtam elvonatkoztatni tőle.

Nem számítottam arra, hogy kettőnél több szálon fog futni a történet, de örültem neki. Érdekes volt mindegyik oldalról nyomon követni az eseményeket, de úgy érzem, mintha a legjobban Patrick és Chase karaktere lett volna kidolgozva. Vagy azért vagyok így ezzel, mert igazából a velük történtek érdekeltek a legjobban. Chase megtámadását pedig nagyon izgalmas fordulatnak találtam.

De hogy milyen is volt a történet összességében? Mint ahogy írtam már, nagyon jól indult, faltam. Viszont valami történt kb. a könyv 1/3-nál, mert odalett az érdeklődésem és az izgalmam. Onnantól kezdve csak olvastam, de nem éreztem azt a fajta belső izgalmat, amit az eleje keltett bennem. Többször az is felötlött bennem, hogy túl hosszú, túlságosan el vannak nyújtva a történtek. Tán jobb lett volna tömörebben, rövidebben.
Ugyanakkor érdekes, szórakoztató olvasmány, ajánlom a műfaj kedvelőinek a figyelmébe!


Eredeti címe: Red Moon (2013.)
Kiadta: Geopen Könyvkiadó (2013.)
Oldalszám: 602
Ára: 3999
Forrás: kiadó (előolvasás)
Értékelésem: 


Az Egyesült Államok-beli Oregonban élő fiatal író tehetségét számos irodalmi díj bizonyítja. A Vörös hold című regénye városi fantasy, természetfölötti thriller, szerelmi történet és társadalmi példázat. Tükröt tart elénk, hogy szembesüljünk félelmeinkkel és ösztönös énünkkel. Hamingway prózáját idéző, sajátos irodalmi horrortörténete több mint félelmetes…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése