2013. május 25., szombat

C. J. Daugherty: A Cimmeria titka

Már a megjelenése óta kíváncsi voltam erre a könyvre, ugyanis szinte azonnal, csak pozitív véleményekbe futottam bele róla. Elkönyveltem magamban, hogy tuti fantasztikus lesz, így nem követtem nyomon a további értékeléseket róla. Sajnos.

Épp adtam le a gyerekrészlegen a kikölcsözendő könyveket, amikor félrepillantottam az újdonságok kis polcára. Néha még szemüveggel is elég vaksi vagyok, így először csak a borítót fogtam fel. Hm. Olyan ismerős. Hol láttam már? Mivel a könyvtáros néni még csak akkor kezdte bevinni a gépbe a könyveket, és utána még le is kell húznia (vagyis az még idő bőven), így addig odasétáltam a polchoz és nagyot dobbant a szívem. Ez A Cimmeria titka!
Na jó, bár nagyon kíváncsi voltam erre a könyvre, de azért nem a Kívánságlistám élén szerepelt, így szóba se került, hogy megveszem, vártam erre a lehetőségre. Gondolom mondanom se kell, hogy azonnal kaptam utána és vittem a többi kikölcsözendő könyv közé.

Aztán otthon nekiestem. ... És olvastam 1 napig, 2 napig, 3 napig, 4 napig, ... egészen 6 -7 napig. Ami lássuk be, mivel lett volna lehetőségem hamarabb is befejezni, annyira nem épp pozitív.
De mi is volt a bajom a könyvvel? Röviden annyi, hogy totál Éjszaka Háza fílingje volt. De olyan szinten, hogy én még szerintem sose éreztem ennyire erősen azt egy könyv olvasása során, hogy ez totál egy másik történet, csak más nevekkel és néhány apróbb változtatással. (Na jó, kivéve a mostani erotikus regényeknél, amik egy kaptafára épülnek, de azok más kategóriák.)

Nem most olvastam az Éjszaka Háza sorozatot, ráadásul az 5. résznél le is ragadtam (és ez 2010. szeptemberében volt), így az emlékeim annyira nem frissek, de olvasva a Cimmeriát, mégis azonnal beugrottak a hasonlóságok. >SPOILER!< A fiatal főszereplőnk bekerül egy titokzatos iskolába (itt Allie-nek hívják, a másik történetben Zoey-nak); szerelmes lesz, de lehet nem abba a pasiba kéne, akibe; aztán kiderül, hogy a rossz fiú a jó fiú; "ellenségre" tesz szert; a barátnője meghal/meggyilkolják/öngyilkos lesz; valami nagy titok lappang a háttérben; persze naná, hogy a főszereplő csaj a kulcs a történetben (ezért se véletlen, hogy a dögös pasi utána érdeklődik); az igazgatónővel se stimmel minden (bár itt szerintem nem lesz negatív szereplő majd, de ki tudja). És akkor persze ne hagyjuk ki a párhuzamot az Éjszakai Iskola és az Éjszaka Háza közt. Röviden ennyi. Max. annyi a különbség, hogy ez nem vámpíros történet, meg szerintem nem fantasy fog kisülni belőle, de mivel nem olvastam utána, így nem tudom hogyan fogja alakítani az írónő még a szálakat. >SPOILER vége<

A történetről röviden: Allie 16 éves és bajból bajba keveri magát. Végül a szülei végső elkeseredésükben, egy bentlakásos iskolába küldik, a titokzatos Cimmeria Akadémiára. Minden nagyon jól alakul, a tanárok többsége tök jó fej, lehet őket tegezni, meg minden, össze is barátkozik pár diákkal, de persze szerez magának "ellenségeket" is, és felbukkan a hős lovag. A pasi, akiért minden csaj szíve dobog és naná, hogy csak Alliet akarja! Igen ám, de feltűnik a színen a rossz fiú is, aki nem hagyja nyugodni a lány gondolatait.
A szálakat összekuszálja az Éjszakai Iskola, egy gyilkosság, különböző érdekességek, na meg a szerelmi háromszög.
Vajon miért épp ebbe a titokzatos iskolába küldték Alliet a szülei? Meg amúgy is hogyan, hogyha a diákok úgy kerülhetnek be a falai közé, hogy a szüleik is oda jártak, de Allié pedig nem? Vagy mégis, és az egész élete hazugság? Mi az az Éjjeli Iskola? Mi a titka? Miért van ott Allie?...

Sokat gondolkodtam azon, hogyha nem olvastam volna az Éjszaka Házát, nem szúr szemet a hasonlóság, kezd el idegesíteni, akkor is ilyen negatívan nyilatkoztam volna a könyvről, de azt hiszem, hogy a válaszom ebben az esetben is az lenne, hogy: igen. De mivel olvastam, csakhamar azon kaptam magamat, hogy lényegében CSAK azért olvasom, mert kíváncsi vagyok arra, miben fog még hasonlítani rá. Nem tetszett, nem élveztem, a szemem előtt csak az lebegett, hogy vajon a vége is ugyanaz lesz? ...

Tekintsünk el akkor a hasonlóságoktól, nézzük a Cimmeriát.
Trilógiáról van szó, így nyilván sok kérdésre választ nem kaphat az olvasó az első kötet befejeztével.
Lényegében izgalmas a titok miatt, és sok minden történik benne.
A karaktereket nem tudtam elképzelni, semmilyenek voltak, nem kerültek hozzám közel, nem lett kedvencem. Bábok voltak, akiknek a szájába az írónő beleadta azokat a mondatokat amiket, rángatta a kezüket-lábukat, hogy azt tegyék, amit ő szeretne, de bábok maradtak, igazi érzelmek nélkül.
Nem éreztem, hogy a teljesen átlagos Allie bekerülve az iskolába, tényleg hercegnővé változott volna, holott érezhetően ezt szerette volna elérni az olvasónál az írónő. A csajért egyből a suli legmenőbb pasija kajtat, elámulnak a szépségétől, sőt, nem is egy pasi van oda érte, hanem egyből kettő. Olvastam, hogy milyen szép, lélegzetelállító, de közben nekem megmaradt egy farmeros, pólós, bakancsos csajnak. És ugyanez a bajom volt a többi szereplővel is. Olvastam, hogy milyenek, de nem csak hogy nem láttam őket magam előtt, de nem is éreztem, hogy olyanok lennének, amilyenek.
A cselekmény meg tán túl sok, túl szerteágazó és a vége meg valahogy összecsapott, gyorsan felpörgetett. Tán jobb lett volna, ha nem csak az utolsó oldalakra marad a történet java. És ami idegesít, hogy nem tudom eldönteni, totál a "realitás" talaján marad-e a történet vagy pedig át fog csapni fantasztikus elemekbe. Mert eddig úgy tűnt, hogy minden olyan "hétköznapi", de ugyanakkor mégis volt benne olyan rész, amikor elgondolkodtam azon, hogy kiugrik a bokor mögül egy vérfarkas, vagy mit tudom én mi, szóval valami mitikus lény.
A szerelmi háromszög végeredményét már az elején le lehetett lőni. És nem csak azért, mert az Éjszaka Házából indultam ki, hanem valahogy tudni lehetett, hogy melyik pasit fogja választani. Aztán persze a végére Daugherty belevett egy kis fordulatot: könnyeket, csalódott, szerelmes, hős lovag elbujdosását, de nem-nem-és nem, nem volt ez így jó.
Igazából úgy érzem, hogy a fülszövege zseniális lett, csupa jót ígér, de számomra ezeket nem váltotta be.
Nem tetszett. Csalódott vagyok és kicsit se vagyok kíváncsi a folytatásra. (Na jó, arra igen, ki a fene is az a Lucinda, de inkább majd kiderítem a könyv elolvasása nélkül.)

Legacy c.-mel januárban megjelent a második rész angolul, elviekben a harmadik (Fracture) is még idén ki fog jönni. Magyarul egyelőre az első olvasható. 


Eredeti címe: Night School (2012.) |                             
Kiadta: Cartaphilus Könyvkiadó (2012.)
Oldalszám: 449
Ára: 3000
Sorozat: Night School #1
Forrás: könyvtár
Értékelésem:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése