2013. április 8., hétfő

Erwin Moser: Hol lakik a kisegér?

Kiadta: Manó Könyvek (2013.)
Oldalszám: 133
Ára: 2490
Korhatár: 3+
Amikor láttam, hogy megjelent Erwin Moser újabb állatmesés kötete Az egércirkusz után, nagyon megörültem neki. Ugyanis már Az egércirkusz is sokszor került a kezeim közé télen, az esti mesélésekkor. A Hol lakik a kisegér? pedig azonosul a jelenlegi és az elkövetkező évszakkal, ugyanis tavaszi és nyári mesék találhatóak benne, középpontban a kisegérrel. Naná, hogy Gyerkőcömnek nagyon tetszett.

Egy szülőnek se fogok újdonságot mondani azzal, hogy mennyire fontos a gyermekeknek a mesék felolvasása. Azon kívül, hogy a meghitt összebújások a gyermeknek és a szülőnek is nagyon jól esnek, méltó befejezése a napnak (esti mesélésre gondolok jelenleg persze), alkalmat ad az elbeszélgetésre. Ilyenkor a gyerekek is jobban megnyílnak, mint a nap más szakában. Ezeken kívül a mesék fejlesztik a képzelő erejüket, a koncentrációjukat, szókincsüket, memóriájukat és persze ha jól választottuk ki az adott olvasmányt, akkor tanulnak is belőle.
Én személy szerint nem szeretem a harcolós, sárkányos, boszorkányos, félelmetes mese-féléket (ehhez tartozik a Piroska és a farkas is, de ez csak az én személyes véleményem) és ennek megfelelően választom ki Gyerkőcöm könyveit is. Úgy érzem, hogy az ilyen mesék nélkül is be lehet mutatni a jóságot, lehet tanítani. Pl. a Hol lakik a kisegér? 8 kis meséjével.

A 8 történetben olvashatunk szegény kisegér kálváriájáról, amikor az odúját elönti a víz. Nináról, a kiscicáról, aki sose unatkozik. A süngyerekekről, akik este kiszöknek az ágyukból és így futnak bele a kisegérbe, aki vendégül látja őket. Brúnóról, a medvéről, aki megmenti a barátait a bajban egy repülő ládával. Smiciről, a feltalálóról, építészről, festőről, na és persze az alkotásairól, amikkel csodákra képes. Legyen szó a teáskanna házról, ami ugyanúgy tud repülni a levegőben, mint ahogy úszni a víz alatt, vagy épp a helikopterré változott toronyról. Aztán ott van még a rakéta is, amivel a kisegér sok érdekes bolygót látogat meg az űrben. Szó van a kis tökhajóról is és az egérkalózok se maradnak ki a könyvecskéből.

Aranyos, bájos, olvasmányos mesék. Nem hosszúak, nem rövidek. Pont az a kb. 3-5 perc a felolvasásuk, ameddig általánosságban állítólag a 3-4 évesek képesek egy történetre odafigyelni.
Csak ajánlani tudom  a szülők figyelmébe!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése