2013. április 13., szombat

Claudia Carroll: Ha ez a mennyország, kérem vissza a pénzem!

Eredeti címe: If This Is Paradise,
I Want My Money Back (2009.)
Kiadta: JLX Kiadó (2011.)
Oldalszám:
423
Ára:
2950
Forrás:
könyvtár

Értékelésem:
"Egy nő kicsit olyan, mint a teafilter. Sosem tudni, mennyire erős, míg forró vízbe nem teszik."


Nos, valamit tudni kell rólam. Azokat a könyveket, amelyeket szeretnék elolvasni, két oldalra sorolom. Az egyik a Kívánságlistám, a másik a Szeretném majd elolvasni listám. Az előbbin azok vannak, amiket mindenképp szeretnék, minél előbb. Az utóbbin azok, amiket majd egyszer, de annyira nem sürgős.
A Ha ez a mennyország, kérem vissza a pénzem! a Kívánságlistámra került. ... Hiba volt. Egyetlen pozitívum az egészben, hogy végül a könyvtárban leltem rá, nem pedig megvettem.

A történetről röviden: Charlotte 28 éves és egy ügynökségnél dolgozik asszisztensként, ahol a színészeknek hajtanak fel szerepeket. A pasija jól menő producer, de nem épp az elköteleződés híve.
A történet egyből belevág a sűrűjébe. Charlotte kómában fekszik egy baleset miatt a kórházban, de mindeközben mindent hall, ami körülötte történik. És bizony a szerettei semmit se hallgatnak el előle, a szájuk be nem áll. Így tisztában van azzal, hogy az édesanyja még mindig nem dolgozta fel a férje halálát, a nővére pedig babára vár már mióta, de egyszerűen nem jön össze nekik (ja és nem mellesleg Charlotte szerint a férje a megtestesült tökély), a barátnője meg neten keres pasit magának és folyamatosan pofára esik. Aztán betoppan a pasija is, aki igazából már nem az, lévén, lebukott, hogy szeretője volt mellette.
Szóval a fiatal nő kómában van és mindenki duruzsol a fülébe. Aztán egyszer csak azon kapja magát, hogy felkerül a mennyországba és találkozik az édesapjával. (Na jó, nem olyan egyszerűen történik az egész. Meglátogatja a "pasija" és van pofája az ágya mellett mondani a szeretőjének a telefonba, hogy szereti őt. Erre szegény csaj akkora sokkot kap a pofátlanságtól, hogy megáll a szíve.) De nem megy ám innentől kezdve se minden, mint a karikacsapás: feladatot kap.
Visszaküldök a Földre őrangyalként. Az embere pedig nem más lesz, mint a volt barátja. (Igen, a pofátlan ürge.) Bár ez Charlotte-ot annyira nem hozza izgalomba, de az annál jobban, hogy a szerettei életének jobbra fordulásában segíthet, így útra kel.
Először is amolyan lelkiismeretként a pasi folyamatosan hallja, amit a nő mond neki és kezdi azt hinni, hogy megőrült. Komolyan, majdnem a könyv legvégéig le sem esett, hogy mi is lenne a "küldetése", már ha van ilyen.
Aztán próbálja a távolodó testvérét összehozni a férjével, de vajon van-e értelme?
Harmadjára pedig elhatározza, hogy segít bepasizni a barátnőjének és nem a netről. Vajon jól teszi?
Gondolom mondanom sem kell, sok mindent elbaltáz. ...

A véleményem:

kép forrása
Röviden: ez egy közepes történet. Nem rossz, de semmi extra. Egyszer el lehet olvasni, de kétlem, hogy bármikor kedvet kapnék az újraolvasásához, mert annyira nem mozgatott meg. Olvastam-olvastam, végülis félretenni nem akartam -ez lehet plusz pont is-, de többször is azon kaptam magamat az olvasása során, mintha egy mély álomból ébredtem volna, azt se tudom hol vagyok, de azt sem, hogy mit olvastam a mittutdoménmondjuk 50 oldalban. Könnyen felejthetős, ugyanakkor aranyos kis sztori, de valahogy nem látom az értelmét. Mi is a tanulság? Mi a fene is volt igazából ez az egész?- Na, nagyjából így tudnám összefoglalni röviden a gondolataimat róla.
Kicsit kórházas, kicsit mennyországos, kicsit Ghostos, kicsit Szentiván-éji álmos, és ezek így váltakoznak sorban.

Ami tetszett a történetben:
  • háááát. ... Végülis nem rossz. Könnyen lehet olvasni, haladni vele.

Ami nem tetszett:
  • egyáltalán mi értelme is volt az egésznek?
  • hogy a fenébe tud a csaj NEKIDŐLNI az ajtófélfának, ha közben meg nem tud semmit se megfogni? Nem kellett volna akkor azon is átesnie?
  • volt, amikor az idősíkok se stimmeltek

Kedvenc szereplőm: nem volt
Címszavakban: mennyországos, őrangyalos, közepes, csalódás
Kinek ajánlom a figyelmébe?: azoknak, akik szeretik a szórakoztató irodalmat, de nem várjanak humoros történetre. És inkább azt javaslom, hogy könyvtárból próbálják beszerezni, max. ha annyira tetszik, utólag is meg lehet venni.


Claudia Carroll Dublinban született és jelenleg is ott él.
Az első regénye 2004-ben jelent meg, HE LOVES ME NOT, HE LOVES ME c.-mel.
A "Ha ez a mennyország, kérem vissza a pénzem!" az 5. regénye, ami angolul 2009-ben jelent meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése