2013. április 6., szombat

Pierdomenico Baccalario: Az időkapu

Eredeti címe: La Porta del Tempo (2004.)
Kiadta: Alexandra Könyvkiadó (2006.)
Oldalszám: 219
Sorozat: Ulysses Moore #1-
A Villa Argo rejtélye
Ára: 1999
Forrás: könyvtár
Értékelésem:
"- Ló, leguán, nyúl és jaguár...- mormolta Rick, meredten bámulva a négy kulcsot.- Milyen összefüggés lehet a négy állat között?"


 Bár a könyvtárunk gyerekrészlegére igazán csak Gyerkőcöm miatt járok fel, ettől függetlenül mindig végigböngészem az ifjúsági részleget is, sose lehet tudni alapon. ;o)
Legutóbb is épp böngészgettem, amikor megpillantottam Az időkapu gerincét. Mi fogott meg benne és vett rá, hogy leemeljem a polcról? Megtetszett az írógéppel írt cím és mintha csak fel lenne celluxal ragasztva egy könyv gerincére. Érdekes, figyelemfelkeltő volt. Levettem a polcról, megfordítottam. Nem volt fülszövege (gondolom védőborítós a könyv és az hiányzott róla, mert az enyém úgy nézett ki, amiről képet nem is találtam a neten). Semmi másra nem tudtam hagyatkozni, mint a címre és a belelapozásra, mert ráadásul még hallani se hallottam róla sose. Annyit leszűrtem, hogy nagyon ifjúsági regény lesz, valószínűleg elég gyerekes. De amikor belelapoztam és megláttam az illusztrációkat, nekem kellett és kész, így kivettem. Nem bántam meg.
Aztán már csak 2 napom volt a könyvtári határidőből, befejeztem az egyik könyv olvasását (Jégviráglányok), gondoltam ebbe a 2 napba lazán belefér Az időkapu és belekezdtem. Egy nap alatt elolvastam.

A tartalomról röviden: A történet ott kezdődik, hogy a titokzatos Villa Argo új lakókra talál. Londonból érkező 4 fős családról van szó. A szülőkről elég keveset lehet megtudni, de a gyerekekről annál inkább, akik egy 11 éves ikerpár. Egy fiú és egy lány.
Azt már a történet elején lehet sejteni, hogy a kertész -aki már a volt tulajdonos ideje alatt is a villában dolgozott-, enyhén szólva is fura alak. Tán tudja, hogy miért lengi be egyfajta kísértetiesség, titokzatosság a régi házat? Mi köze van Ulysses Morore-hoz?
Aztán egy napon megérkezik Jasonhoz és Juliahoz egy osztálytársuk, Rick. Elhatározzák, hogy felfedezik a hatalmas épületet. A felfedezésük közben érdekes nyomokra bukkannak, amiket követve eljutnak egy titkos ajtóhoz, annak a zárjának a kódjához, majd pedig egy furcsa helyre, ahol találnak valamit, ami elröpíti őket valahová. De hová is? Ez a folytatásból tudható majd meg. :o)

A véleményem:

Nagyon tetszett a történet. Édes volt, bájos, gyermeki, egyszerű, de mégis nagyon olvasmányos, így 29 éves fejjel is. Teljesen megvett magának a titokzatossága, nagyon klassz hangulata volt.
Így utólag úgy gondolom, hogy az első rész egyszerűen csak a bevezető kötet. Az izgalmas részek, a folytatásokban fognak jönni. (Elviekben.)
Az illusztráció csodálatos, nagyon feldobta a történetet. Minden fejezet egy-egy rajzzal kezdődik, de azokon belül is lehet kis képeket látni, amik illenek a történethez.
A szereplők aranyosak és szimpatikusak. Bár mivel gyerekregényről van szó, kész szerencse. :oP
Nagyon sokáig nem tudtam, mire fog az egész történet kilyukadni, de aztán az utolsó pár oldalon összeállt a kép és nagyon kíváncsian várom a folytatást! Szívből remélem, hogy ez a jó kis kezdet, jól is fog folytatódni, nem fog hanyatlásnak indulni a sorozat.
Szóval egy olvasmányos könyvről van szó, amihez a belső lapon olvasva (könyvtári jegyzet), állítólag társasjáték is tartozik. Nagyon kíváncsi vagyok rá, ezzel tán még érdekesebb lenne a felfedezés. ;o)

Kedvenc szereplő: Jason
Kinek ajánlanám a figyelmébe?: 10 éves kortól bárkinek! Nagyon aranyos történet, de azt szem előtt kell tartani, hogy inkább a nagyon fiatal tizenéveseknek íródott, így legyenek elvárásaink.


Pierdomenico Baccalario a sorozat írója, aki 1974-ben született Olaszországban.
Több ifjúsági regény szülőatyja.
Az Ulysses Moore sorozata jelenleg 12 részből áll. Az első 2004-ben jelent meg, az utolsó 2011-ben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése