2013. április 23., kedd

Jennifer Ashley: Lord Mackenzie tébolya

Eredeti címe: The Madness of
Lord Ian Mackenzie (2009.)
Kiadta: Kossuth Kiadó (2012.)
Oldalszám: 372
Sorozat: Mackenzie fivérek #1
Ára: 1990
Forrás: könyvtár
Értékelésem:
"– Nem vagyok ostoba, mylord. Jól tudom, hogy a vonzerőm nagy részét az a pénz adja, ami immár az enyém.
A férfi tekintete meleg volt, szemében a kis pöttyök éppoly aranylók, mint a whiskey.
– Ez nem igaz.
Beth valósággal elolvadt ettől az egyszerű kijelentéstől."


Hm. Rövid bejegyzés lesz ez kérem szépen, mert nem nagyon van mit írnom a könyvről. De kezdjük akkor az elején.
Mire számítottam? Történelmi- romantikus történetre, és mivel "erotikusnak" van titulálva, így nyilván erotikára is. Mit kaptam? Háááát ... mivel 1881-ben veszi kezdetét a történet, történelminek történelmi. Mivel a főszereplők összejönnek, így romantikus is. Na de hogy erotikus lenne! Ebben azért van kivetnivaló.

A történetről röviden (elkezdtem írni a saját szavaimmal, de végül úgy döntöttem, hogy a fülszöveg összeszedettebb, így hát íme): "A Mackenzie fivérek gazdagok, befolyásosak, veszélyesek és kiszámíthatatlanok. Egy nő sem éli túl, aki a közelükbe kerül. Sok pletyka kering róluk – tragikus erőszak, csillapíthatatlan vágyak, szeretők, botrányok.
London, 1881. Az a hír járja, hogy Ian Mackenzie őrült, és veszélyes a nőkre. Betht mégis elbűvöli a Lord. A lány megérzi, hogy a férfi romlottsága és kivételes tehetsége ellenére segítségre szorul. Az ő segítségére. Beth mindent felad a férfiért. Életének egyetlen értelme, ha mégoly veszélyes is, Ian Mackenzie lesz. Semmi sem szabhat gátat izgatóan viharos és buja erotikus kalandokkal teli kapcsolatuknak…
A Bestseller szerző, Jennifer Ashley romantikus, erotikus regénye több díjat nyert megjelenése évében. A Mackezie-sorozat különleges világa, szenvedélyes szereplői, fordulatos cselekménye és a sodró érzelmek magukkal ragadják az olvasót."

A véleményem:

A legnagyobb problémám, magával a szereplőkkel volt. Először is nem értem, hogy miért van Ian úgy beállítva, mintha őrült lenne? A férfi nem tébolyult, hanem autista. Rendben, lehet, hogy ebben az időben még nem ismerték fel ezt a betegséget és őrültnek titulálták azt, aki ebben szenvedett, de maga az autizmusa, valahogy nem volt a helyén.
Nem a legsúlyosabb fajtájával küzd, ez igaz, de a tünetei megvannak. Nem néz az emberek szemébe, dührohamai vannak, néha magába fordul, stb. És itt volt a bukkanó. Az autisták, nem érzik tudtommal jól magukat társaságban. Ennek ellenére a férfi operába jár, bordélyba. Tudtommal az érintést is elég nehezen viselik. Nos, Ian enyhén szólva odavan, ha Beth megérinti őt.
Aztán ott van a romantikus szál. A megözvegyült Beth beleszeret a férfiba. Ez mind rendben, de én nem éreztem ezt a szerelmet. Szikráznia kellett volna köztük a levegőnek a sorokon keresztül is, ehelyett csak elkönyveltem magamban, hogy szerelmesek egymásba és kész. De egyszerűen nem éreztem, csak olvastam.
Az erotika pedig. Nem értem mitől lenne ez a történet erotikus. Rendben, elismerem, hogy van benne ágyjelenet, de ettől függetlenül ezt a jelzőt nem aggatnám rá, mert eléggé félre tudja vezetni az olvasót. Semmivel se több benne az erotika, mint a legtöbb történelmi-romantikus regényben.
A történelmi része sincs valahogy a helyén. Nem tudom elképzelni, hogy olyan szavakat használtak volna ebben a korban az emberek, amilyeneket, meg úgy viselkedtek volna, ahogy. Valahogy fura volt, ez se volt a helyén.
A beleszőtt gyilkossági szál meg. Na jó, sejtésem se volt, hogy ki lesz a tettes, de azt tudtam, hogy a fivérek közül senki se lehet. Ugyanakkor még sem döbbentem meg, amikor kiderült a tettes kiléte. Valahogy gyenge volt a megoldása. Arra számítottam, hogy oda fog majd vágni, ehelyett csak elhúztam a számat és mormogtam magamban egy "aha" reagálást rá és annyi is.

Az az igazság, hogy összességében halálra untam magamat az olvasása közben. És hogy miért nem tettem akkor félre? Csak azért folytattam, mert idegesített volna, ha nem fejezem be.
Viszont nem olyan könyv, amit szívből tudnék bárkinek is ajánlani. Akit persze érdekel, az olvassa el, de akit eddig nem hozott különösebben lázba, annak nem ajánlanám annyira a figyelme középpontjába.

Jennifer Ashley Highland Pleasures szériája, 2009-ben vette kezdetét ezzel a kötettel.
A sorozatnak az 5. kötete ebben a hónapban jelenik meg angolul, de várható már a 6. is.
Magyarul egyelőre az első 2 rész olvasható.
Az írónő hivatalos oldala ITT.

_______________________
* végül, nem is lett olyan rövid. ;o)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése