2012. június 10., vasárnap

Polly Shulman: Rajongás

Eredeti címe: Enthusiasm (2006.)
Hazai kiadás: Könyvmolyképző Kiadó (2009.)
Oldalszám: 219
Ára: 2999
Forrás: könyvtár

Kiknek ajánlom? leginkább fiatal
tizenéveseknek
Igazából annyira nem voltam sose rákattanva erre a könyvre, de mivel a Könyvmolyképző Kiadó nem nagyon szokott ballépéseket elkövetni, így lényegében mindegyik könyvük érdekel. Van amelyik jobban, más kevésbé. A Rajongás kevésbé.
Amiért mégis leemeltem a könyvtár polcáról, hogy bele lett keverve a történetbe a Büszkeség és balítélet, azt pedig nagyon szeretem.

Hogy mire számítottam?
Egy ifjúsági történetre (ifjúsági, de mégis átmenet az idősebb olvasók örömére is), aminek a történései nagyon hajaznak Austen regényének cselekményére. Lényegében azt hittem, hogy ugyanaz fog megtörténni, csak a XXI. században.
Mit kaptam?
Ugyanazt, mint az Éjféli bál esetében. Aranyos volt, jó volt megírva, de semmi extra, megmaradt nagyon ifjúsági irodalomnak. Olyan könyv, amit szívesen adnék a tizenéves lányom kezébe (ha lenne), de idősebbeknek nem feltétlenül hű de izgalmas olvasmány. 

Julie és Ashleigh 16 évesek, a legjobb barátnők és osztálytársnők.
Julie szülei elváltak az édesapja pedig újraházasodott és persze a lány annyira nem szívleli a tündi-bündi mostohaanyját.
Ashleigh pedig egy olyan fiatal lány, aki képes nagyon rajongani, de rajongásainak tárgya folyamatosan változik. A történetünkben a Büszkeség és balítéletbe szeret bele és elhatározza, hogy egy bálon megtalálja az ő Mr. Darcy-át. Julie pedig mit tehet, követi a barátnőjét.
Hivatalos oldala
Aztán ahogy lennie kell, ezen a bizonyos bálon tényleg belefutnak két fiúba. ...

A Rajongás annyira nem emlékeztetett a Büszkeség és balítéletre, mint számítottam rá. Sőt úgy érzem, hogy igazából olyan hű de sok köze nincs is hozzá. 1-2 kapcsolódási pont megvan, de ha valaki arra számít, hogy akkor ez egy modern kori Austen lesz, azt ki kell ábrándítanom, mert nem.

Igazából ilyennek kéne lennie egy ifjúságnak íródó történetnek. Bájos, megfelelő szinten romantikus (vagyis van is benne, de nem annyira), aranyos, tökéletes kikapcsolódás lehet a tizenéves lányoknak. De szerintem csak nekik.
Ha idősebb vagy, akkor is ajánlom a könyvet a figyelmedbe, mert aranyos, de úgy érzem, hogy inkább a fiatalabb tizenéveseknek szól.

Amúgy az írónőnek ez volt az első regénye és első könyveshez képest, szerintem egész jól sikerült összehoznia. ;o)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése