2012. június 20., szerda

Ally Condie: Crossed- Összefonódva

Eredeti címe: Crossed (2011.)
Itthon kiadta: Ciceró Könyvstúdió (2012.)
Oldalszám: 336
Ára: 2990
Sorozat: Matched trilógia (2. rész)
1. rész: Matched
Forrás: kiadó (recenzió)

Kiknek ajánlom?:Azoknak,akik olvasták az
első részt mindenképp, de akik még nem
olvasták és szeretik a disztópiás
ifjúsági regényeket, azoknak is szívből
ajánlom a figyelmükbe.
Mivel nagyon tetszett Ally Condie Matched trilógiájának első része, így nagyon vártam az alkalmat, hogy elolvashassam a folytatását, a Crossedet. Épp emiatt egy kicsit meg is lepődtem, hogy amikor nekiálltam, nem jutott eszembe minden apróság az első részről, mint ahogy reméltem. Egy ideig úgy éreztem, hogy a sötétségben tapogatózok, valahogy az előzmények nem rémlettek fel. Aztán persze ahogy egyre több oldalt hagytam magam után, szépen összeállt újra a történet bennem.

3 dolog van, amit szeretnék kiemelni:
1.) először is a borító. Egyszerű, szép és nagyon beszédes. Ha magatok elé képzelitek a Matchedét, azon a fiatal lány egy zöld ruhában, zöld gömbben ült. A gömb sértetlen és ahogy nekifeszül olyan érzést kelt, mintha menekülne, de egyszerűen nem tud és megadta magát a sorsának. Valamilyen szinten az első rész ilyen is volt.
Ugyanakkor ha megnézitek a Crossedét, a fiatal lány már jóval praktikusabb ruhában feszít és sikerült megsérteni a gömb felszínét.
Megnéztem az írónő oldalát, hogy a milyen lesz a Reachedé, ami előre láthatóan 2012. november 13-án jelenik meg angolul -magyarul Karácsonyra várható-, szintén nagyon elgondolkodtató. A fiatal lány újra szoknyában van és sikerült teljesen kitörnie a gömbből, mintha sálként hullana le a válláról.
2.) míg a Matched csak Cassia szemszögéből mutatta be a történteket, a Crossedben felváltva hol Cassia, hol Ky gondolataival találjuk szembe magunkat és mintha a mellékszereplők is nagyobb teret kaptak volna.
3.) és akkor maga a történet.

Az első részben már megismerhettük a Társadalom működését. Egy olyan világban vagyunk, ahol nincs éhezés, nincs betegség, de igazán önálló akarata sem az embereknek. A hivatalnokok döntenek arról, hogy meddig élsz, ki lesz a párod.
Cassia is eljut abba az életkorba, amikor a Párosító Banketten megtudja, kit jelöltek ki párjául. Minden jó és szép lehetne, ugyanis a legjobb barátja képével találja szembe magát, de aztán hirtelen feltűnik egy másik fiú képe is. Egy olyan fiúé, akit a Társadalom nem akar befogadni. A két fiatal egymásba szeret, aztán gyorsan szét is választják őket. ...
A Crossed ott folytatódik, hogy Cassia, Ky keresésére indul. A keresgélés közben új ismeretségekre tesz szert. Ahogy lennie kell, természetesen sikerrel jár, rátalál Kyra és közösen folytatják útjukat. A cél: eljutni a felkelőkhöz, akik tán a Társadalmat alapjaiban tudnák megrengetni. 

Valahogy ez a második kötet más is volt, meg nem is, mint az első. A Matched olyan volt, mintha egy védőburokban játszódott volna. És bár a Crossed a Külső Tartományokban játszódik, de valahogy mégis még csak amolyan próbálkozás, kitörést nem érzékeltem rajta. Úgy érzem, hogy az igazi sokk a harmadik és egyben befejező kötetben vár majd ránk.

Jól felépített, izgalmas ifjúsági történet, ami nagyon elgondolkodtató is. Igazán belegondolni se akarok, hogy milyen lenne egy olyan világban élni, ahol csak 100 könyv, 100 vers, 100 festmény létezik. Többször gondoltam arra a könyv olvasása közben: hogy lehetett csak 100 db-ot kiválasztani? Hogy lehetett hagyni, hogy a többi kárba vesszen? Arról nem is beszélve, hogy milyen lehet érzelmek nélkül házasságot kötni és leélni úgy az életünket a másik mellett, csak azért, mert a Társadalom mellé rendelt? Bár erre a történelem során és egyes társadalmakban volt/van példa a mai napig.

Kíváncsian várom a Reached magyar megjelenését. Vajon mi lesz a szerelmeseink sorsa? Kit fog végül Cassia választani? Egyelőre úgy érzem, hogy igazán maga se tudja kit szeret: Kyt vagy azt a fiút, akinek először dobta ki a képét a gép neki. És mi lesz a Társadalommal? Működőképes vagy összeomlik?

"Az első szerelem teljesen elvakít. Szerelmedre, mint tündöklő, szeretett egészre tekintesz. Ő a gyönyörű részletekből álló gyönyörű egész. Akkor vagy igazán szerelmes, ha a részletekre is kíváncsi vagy."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése