2011. november 8., kedd

Georgette Heyer: Különös özvegység

Bevallom, Georgette Heyer nevével először a könyves blogokon találkoztam. Olyan sokan dicsérték a regényeit, hogy úgy éreztem mindenképp próbát kell tennem valamely munkájával. Végül a legújabb magyarul megjelenthez, a Különös özvegységhez lett szerencsém.

Megjelenés: The Reluctant Widow (1946.)
Magyarul: Különös özvegység (2011.)
Kiadó: GABO Könyvkiadó)
Oldalszám: 340
Ára: 24
Elinor Rochdale jövőjét megpecsételte az édesapja, amikor öngyilkosságba menekült. Ezzel a maradék esélyt is elvette a lányától, hogy jó házasságot tudjon kötni. Ennek köszönhetően Elinor jó úton halad afelé, hogy vénkisasszony legyen. 
Jelentkezik egy családhoz nevelőnőnek, de egy véletlen folytán rossz háznál köt ki. Félreértésekkel veszi kezdetét a történet, az olvasó magában kuncog már, hisz a fülszövegből sejteni lehet mindent, így a kis bevezető nagyon mulatságos. Ugyanis kiderül, hogy ahová került, ott nem nevelőnőre van szükség, hanem feleségre. Méghozzá sürgősen, ugyanis a reménybeli férj haldoklik és nagyon gyorsan meg kéne házasodnia, hogy még véletlenül se Lord Carlyon örököljön. 
És hogy mindezt Lord Carlyon sürgeti? Ki érti ezt? A lényeg a lényeg, hogy megtörténik az esküvő, másnapra Elinor gazdag özvegy. Igen ám, de innentől krimibe illő események veszik kezdetüket. Betörők, rejtett ajtó, kémek, vajon mi lehet mindezek hátterében?

Történelmileg a 19. század elején vagyunk Angliában. Georgette Heyer fantasztikusan felelevenítette a kor hangulatát, nekem kicsit olyan volt, mintha egy Jane Austen regényt olvastam volna.
Romantikus a történet, de maximálisan olyan szinten, ahogy ezt a 20. század elején olvasni lehetett. Ártatlan, gyengéd, egészen a végéig nem voltam abban biztos, hogy ebből lesz valami avagy sem. :o)
Nagyon tetszett, ahogy bele lett szőve egy kis Bonaparte kori történelmi szál, nagyon szeretem ezt a történelmi kort ugyanis.
Nagyon kellemes, könnyed órákat okozott az olvasása, teljesen más, mint a mai hasonló romantikus történetek és épp emiatt kihagyhatatlan azoknak, akik szeretik ezt a műfajt.

Georgette Heyer első műve 1921-ben jelent meg, 19 éves korában. Az utolsó pedig halála évében, 1974-ben. A Különös özvegységből 1950-ben mozifilmet is készítettek.

4 megjegyzés:

  1. Hmmm, hmmm. Elbizonytalanodtam az Austen hasonlat miatt. Az ő könyveivel úgy vagyok, hogy vagy nagyon tetszik vagy abszolút nem.

    VálaszTörlés
  2. Igazából inkább a kor és a stílus miatt érzem ezt. :o)

    VálaszTörlés
  3. Majd kiderül, hogy mennyire jön be nekem, mert nem vettem le a listámról azért. :)

    VálaszTörlés
  4. @Mónika: Helyes! Hátha megdob vele a Jézuska. ;o)

    VálaszTörlés