2011. november 9., szerda

Philip Beard: Kedves Zoe!

Oly sok pozitív véleményt olvastam erről a könyvről, hogy arra számítottam teljesen sokkolni fog. Kiborulok, jókat bőgök majd rajta és ez sajnos nem jött össze.

Megjelenés: Dear Zoe (2005.)
Magyarul: Kedves Zoe!-
Egy kamasz lány naplója (2005.)
Kiadó: Tericum Kiadó
Oldalszám: 216
Ára: 2170
Az író oldala ITT
Értékelésem: 4*
Tess 15 éves, a kistestvérét 2001. szeptember 11-én veszítette el. Most biztos ahogy megláttátok ezt az évszámot, magatok elé képzeltétek, hogy szegény pici lány vagy az ikertornyokban volt vagy valamely gépen, de nem. Zoe otthon töltötte a napját és pont 11-én egy balesetben halt meg. A könyv egyik célja az is volt szerintem, hogy felhívja arra a figyelmet, azon a bizonyos tragikus napon nem csak a merénylet következtében haltak meg emberek Amerika szerte, hanem ettől függetlenül is, de valahogy az ő emlékük háttérbe szorul.
Tess az alcím szerint naplót vezet, de ezt annyira érezni nem lehet, inkább az egész történet olyan, mint egy elbeszélés, visszaemlékezésekkel tarkítva. A fiatal lány szenved, a szülők és a másik testvére szintén, egyszerűen nem tudnak a tragédián túl lépni, érthető módon.
A Kedves Zoe! amolyan segélykiáltása a lánynak, amiben próbálja megfogalmazni a benne dúló érzéseket, a fájdalmat és a zavarodottságot. ...

Mint már említettem, tán túl nagy elvárásom volt a sok pozitív vélemény után. ... Nem tudom. ... Összességében nézve nem volt rossz, egyszerűen nekem hiányzott belőle valami. Ugyanakkor meg ezt olyan fura leírni, hisz szeptember 11.-e megtörtént, nagyon sok ember a mai napig nem tudja magát túl tenni ezen a tragédián, én pedig emberi sorsot értékelek itt attól függetlenül, hogy ez elviekben kitalált történet. ... De akkor is. ...
Magát a történetet értékelni nem lehet, de az írói stílust, a fogalmazást igen és igazán ezzel volt problémám, ebből hiányzott nekem valami plusz. Kicsit darabos volt, néhol untam is, ugyanakkor néha meg a szívem facsarodott össze.

2 megjegyzés:

  1. Úgy érzem, hogy ez inkább Kethínek való olvasmány lenne. Úgyhogy előbb vele olvastatom el. :)

    VálaszTörlés
  2. @Mónika: A kis cseles. :oD Meg nem mondanám, hogy neki bejönne-e, de van egy olyan érzésem, hogy tán közepesre értékelné vagy 4-esre. Úgyhogy tényleg nyomd a kezébe, mert ezek után kíváncsi vagyok arra, hogy eltaláltam-e. :o)

    VálaszTörlés