2011. november 6., vasárnap

Torey Hayden: Szellemlány

Igazán sokat nem tudtam a történetről, amikor kézbe vettem Torey Hayden Szellemlány c. regényét, de volt egyfajta elképzelésem arról, hogy miről fog szólni. Amikor kézbe vettem és láttam a borítón, hogy "Igaz történet egy veszélybe került kislányról ...", gombócot éreztem a torkomban. Aztán mikor elkezdtem olvasni, először sejtésem se volt, hogy mi fog ebből az egészből kikerekedni, de egyfajta ősi ösztön miatt borsódzott a szőr a hátamon és éreztem, hogy itt nagyon nagy baj van, csak még nem tudom mi az. Mikor rájöttem, akkor egyszerre kerülgetett a hányinger és a sírógörcs.

Megjelenés: Ghost Girl (1991.)
Magyarul: Szellemlány (2008.)
Kiadó: Göncöl Kiadó
Oldalszám: 348
Ára: 2499
Jadie 8 éves kislány és nagyon speciális az esete. Állítólag otthon be nem áll a szája, de az iskolában semmilyen hangot nem hajlandó kiadni. Az osztály új tanárnőt kap, ahová a kislány is jár, Torey Hayden személyében. A kis csoport csupán csak 4 főből áll. Ruben autista, Philip alulfejlett, Jeremiah pedig igazi bajkeverő és akkor ott van a kislány, Jadie.
Torey nagy hévvel veti bele magát a munkájába és maga is elcsodálkozik amikor a kislány megszólal neki. Innentől kezdve menetrendszerűen iskola után elbeszélgetnek. A kislány megnyílik a tanárnőjének, aki kezd rájönni arra, hogy mi lehet Jadie viselkedésének hátterében. ...


Az, hogy megdöbbentő, szörnyű, felfoghatatlan, undorító és így tovább, ezekkel a jelzőkkel nem tudom megfelelően éreztetni, mennyire megrázó ez a történet. Miután befejeztem, leginkább félelmet éreztem. Mit tudnánk tenni, hogy megvédjünk a gyermekeinket az ilyen beteg állatoktól? És mi a helyzet akkor, ha családon belül történik a brutalitás? Nem tudok egyszerűen mást írni róla, szavak sincsenek rá. ...
 *****
Torey Hayden fejlesztő pedagógus és gyermekpszichológus. 1979 óta írja tapasztalatai alapján a történeteit, melynek középpontjaiban megrázó gyermeksorsok szerepelnek. Magyarul egyelőre egy másik regénye, az Egy gyermek jelent meg eddig. A Szellemlány az Egy gyermek után a második legolvasottabb könyve. (Az írónő honlapján a magyar borító kiemelt helyen szerepel.) :o)

2 megjegyzés:

  1. Megdöbbentő könyv. Máig nem felejtem el az egész sztorit, a történetet.

    VálaszTörlés
  2. @zakkant: Meg tudom érteni, én se egykönnyen fogom. :o(

    VálaszTörlés