2011. november 10., csütörtök

Julie Garwood: Gyengéd lovag

A romantikus irodalom műfaján belül egy külön kategóriát alkotnak a történelmi romantikus lovagregények. Az ilyen könyveket leginkább úgy tudom jellemezni, mintha a hercegkisasszonyos mesék folytatása lenne a romantikus regények kedvelőinek. Megtalálható bennük a hatalmas, erős, bátor lovag/herceg, aki megmenti a "sárkánytól" ( legyen az természetesen bármi) az ő hercegnőjét, aztán boldogan élnek, míg meg nem halnak. Többnyire a hercegkisasszony természetesen szép, bátor és makrancos is, hogy a lovagnak/hercegnek ne legyen már könnyű dolga, be kell törnie szíve szerelmét. A Gyengéd lovag se tért el ettől a sémától.

Megjelenés: Gentle Warrior (1985.)
Magyarul: Gyengéd lovag (2011.)
Kiadó: GABO Kiadó
Oldalszám: 324
Ára: 1990
Értékelésem: 4*
A középkori Angliában vagyunk időben, ahol a szépséges Elizabeth családját brutális módon kivégzik. A lánynak és az öccsének sikerül megmenekülniük. 
Geoffrey báró kezei közé kerülnek, tőle vár a lány segítséget. A fiatal férfi első pillantásra beleszeret a fiatal nőbe és elhatározza, hogy bizony a felesége lesz. ...

Tetszett az írónő története, minden megtalálható benne, ami az ilyen regényekből szinte kihagyhatatlan. Romantika, szenvedély, árulás, veszekedés és az édes kibékülés.
 
Őszintén szólva csak akkor esett le, hogy én ezt a regényt olyan 12-13 évesen titokban bújtam, amikor a molyon megláttam a régebbi borítóját. ;o) Anyukám nagyon szerette egy időben a történelmi romantikusokat, én meg bakfis kislányként bizony amint tudtam, titokban olvasgattam ezeket a történeteket. Így visszagondolva, mintha más lett volna az akkori fordítás.

Aki szereti a történelmi romantikusokat szerintem ne hagyja ki. Kellemes, pihentető olvasmány, ezek után nagyon kíváncsi vagyok Julie Garwood más regényére is.

Az írónő első regénye pont a Gyengéd lovag, ami 1985-ben jelent meg. Mára már több, mint 35 millió példány kelt el a történeteiből. A legnépszerűbb a For the roses, ami Két rózsa címmel jelent meg magyarul és egy széria első része.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése