2011. február 26., szombat

1. Blogszülinap

1 éves lett a blog. Hihetetlen. Most ugyanúgy érzem magamat, mint amikor Gyerkőc első szülinapját ünnepeltük, én meg ott ültem a tortája előtt és nem értettem hogy lehet, hogy már itt tartunk, hisz tegnap született.

A blog február 26-án alakult át könyves bloggá. Előtte kb. 1 hónapig amolyan én blogként funkcionált, de egy idő után azon kaptam magamat, hogy itt is könyvekről írtam, így átalakítottam könyves bloggá. Ekkor már vezettük 4 hónapja a közös könyvesünket a Könyvfalókat. Átmentettem onnan a bejegyzéseimet és február 26-án elindult a saját könyves blogom.
Ezalatt az egy év alatt próbálkoztam több bejegyzés felépítéssel, sablonnal. Magamat ismerve, változtatások ebben az évben is lesznek. :o)

Szeretném mindenkinek megköszönni a rendszeres olvasásokat, a kommenteket, véleményeket. Köszönöm a kiadóknak akiket megkerestem, hogy nem utasítottak el, ill. azoknak akik engem kerestek meg, hogy elláttak recenziós példányokkal. Nagy segítség volt.
Mikor elkezdtem könyves blogot írni, meg se fordult a fejemben, hogy egyszer én is fogok kapni recenziós könyveket, olyan kiváltságos dolognak tartottam. Bár, mintha az utóbbi fél évben, amúgy is rugalmasabbá váltak volna a kiadók, örömmel fogadják a bloggerek érdeklődéseit. De úgy érzem, hogy ezt azoknak a régebbi bloggereknek köszönhetjük, akik lényegében előttünk már kitaposták az utat, így a kiadók nem úgy fogadnak minket, hogy mi fán terem a könyves blogger? Így nekik is köszönettel tartozom.

Ezalatt az 1 év alatt 174 könyvről írtam. Ebből 86 könyvtári példány volt, 85 saját,
3 pedig kölcsön kapott. 20 könyvre tettem szert molyos cseréknek köszönhetően és 20 könyvet vettem. Épp csak egy kicsit léptem át a fogadalmamat, hogy csak havi 1 könyvet veszek, de mentségemre szóljon, mindegyik akciós volt. ;o)

36 szépirodalmi
regényt olvastam, de csak 2-vel maradtak le a romantikus regények (34). ;o) Ezt követte a rangsorban a 33 elolvasott ifjúsági regény. Az év a vámpíroké, vérfarkasoké volt, engem is elkapott láz, 32 fantasy-t olvastam. Továbbá 30 gyermekirodalom kategóriájú könyvecskéről is írtam nektek.
Ezen kívül 22 chick it, 23 szórakoztató, 21 történelmi, 11 krimi/thriller, 9 erotikus, 7 paranormális romantikus, 7 életmód/nevelés, 6 képregény, 3 sci-fi témájú könyvet olvastam. És 26 hazai írótól származó könyvet, de ennek jelentős része gyermekirodalom volt.

A TOP 3 kedvenc: Tisztogatás, Búcsú Liverpooltól, és A szél árnyéka.
Az a 3 regény, amire azt hittem, hogy nagyon-nagyon tetszeni fog, de annyira nem: Csipkeolvasó, Északi fény, Shiver.
Ami pedig nagyon nem tetszett: Tiltott örömök (erről nem írtam), az Osztrák kurva, Luxusnyalánkság.
Amiről pedig azt hittem, hogy nem fog tetszeni, de még is: Marie Antoinette, Eat, Pray, Love, Hóvirág és a titkos legyező.
Az év felfedezettjei számomra Susan Elizabeth Phillips, Jodi Picoult, Guillaume Musso, Carlos Ruiz Zafón, Jennifer Crusie, Sofi Oksanen és Mauren Lee volt. Továbbá, bár az első Ward könyvet 2009-ben olvastam, de igazán 2010-ben estem neki az FTT sorozatának. :o)

A Wordle generátora alapján ezek jelenleg a leggyakoribb használt szavak a bejegyzésekben:
(nagyobbért katt a képre)

És akkor egy kis statisztika:
A legolvasottabb 10 bejegyzés: Tizenhárom okom volt (3075), Barbibébi (658), Breaking Dawn (643), Szerelmes levelek (616), Holdhercegnő-film (577), Piszkos Fred a kapitány (517), Ha nyár akkor kötelező olvasmány (488), Shiver-Borzongás (486), Csitt csitt (486), Csontváros (484). Ebből le lehet szűrni, hogy kiadók szempontjából egyértelműen a Könyvmolyképző Kiadó könyvei voltak a legolvasottabbak.
A legtöbb látogatás a Google-n keresztül érkezett (7401), utána jön a blogger (3555), a moly (3175), miner (1166), Facebook (541), egy babablog (327), freeblog (300), Nima blogja (220), Könyvmoly blogja (210), és az Olvasokkk! blog (195).
Nem tudok vicces keresőkifejezésekről beszámolni, amin keresztül a blogomra tévedtek az olvasók. Leginkább a Tizenhárom okom volt és ennek különböző verzióin keresztül látogattak ide. Az első 10 leggyakoribb kifejezésből 3 erre a könyvre utalt.
A legtöbb látogatás kis hazánkból (24.306) érkezett, de a TOP10-ben benne van Románia (508), Szlovákia (333), Nagy-Britannia (293), Németország (185), USA (120), Szerbia (86), Spanyolország (70), Belgium (68), Ausztria (64).
Köszönök szépen minden látogatást! :o)

És akkor az a rész, amit sokan várhatnak, a játék eredménye. ;o) Először is köszönöm azoknak, akik részt vettek, nem is gondoltam volna, hogy ennyien fogtok jelentkezni, de nagyon örültem neki.
Felvetődött a kérdés, hogy lesznek-e még ilyen nyereményjátékok. Lesznek. Pontosan nem tudom milyen időközönként, de több is lesz idén (májusban biztos). Igyekszem majd mindig más-más játékot kitalálni hozzá.
Íme a helyes kitöltés:


A megfejtés pedig Jostein Gaarder: A történetárus c. műve. Ezt kellett e-mailben elküldeni.

"Vannak írók, akik kifogynak belőlük, neki azonban állandóan új ötletek jutnak az eszébe. Már az iskolában virágzó kereskedelmet folytat: dolgozatokat cserél édességekre, később a lányok csókjaira. A tapasztalat, miszerint a lányok szeretik a meséket, egész életében elkíséri. Mégis abszurdnak tartja a gondolatot, hogy író legyen belőle. Nem vágyik a nyilvánosságra. Ügy dönt, megmarad az irodalom szürke eminenciásának, történetárus lesz. Ez az üzleti ötlet egészen új, a siker hatalmas. Mindennek azonban mélységes titoktartás a feltétele. Üzletfeleinek listája hosszú: az alkalmi költőktől a nemzetközileg elismert írókig mindenki szerepel rajta, de mindegyikük azt hiszi, ő a történetárus egyetlen pártfogoltja. Egy napon hírek kelnek szárnyra. A ťPókrólŤ szól a fáma, egész alkotói életrajzok manipulálójáról. A leleplezés fenyegeti vajon? Ha igen, vajon mire képesek a becsapott írók? Akár még gyilkosságra is? Hirtelen egy olyan történet kellős közepén találja magát, amelyet akár ő is írhatott volna. Ez a történet azonban keserű valóság, és a mese szálait most nem ő tartja kezében. Jostein Gaarder, a nagy mesélő egy olyan férfi tragikomédiáját mondja el nekünk, aki történetekkel kereskedik, és nem is álmodja, hogy azok veszélyesebbé válhatnak, mint az élet."


Jostein Gaarder 1952-ben született Osloban. Leghíresebb regénye a Sofie világa, amit 45 nyelvre fordítottak le és több, mint 30 millió példányban kelt el.
Magyarul 6 műve olvasható a 16-ból. A történetárus 2001-ben jelent meg.




És a szerencsés nyertes pedig, aki megnyerte a Random sorsolása alapján:
bang

Itt pedig meg tudjátok nézni, hogy ki hol végzett a sorsolás során. Köszönöm a részvételt, a nyertest pedig e-mailben is megkeresem! :o)

Köszönöm, hogy olvastatok, tartsátok meg ezt a jó szokásotokat ebben az évben is, én pedig ígérem, hogy idén is ellátlak titeket bejegyzésekkel. ;o)

23 megjegyzés:

  1. Boldog blogszülinapot! :) Írjál még nekünk sok sok sok szuper bejegyzést! :)

    VálaszTörlés
  2. Boldog blogszülinapot!!!:) Jó kis összegzés lett, részletes.:)
    Gratulálok a nyertesnek!:)

    VálaszTörlés
  3. Boldog Blogszülinapot! Legyen még sok-sok évfordulód, és írjál még nekünk sokat!

    VálaszTörlés
  4. Boldog szülinapot, és még legalább ennyi bejegyzést!

    VálaszTörlés
  5. Boldog Blogszülinapot! Remélem még nagyon-nagyon sokáig olvashatunk a jövőben is.:)

    VálaszTörlés
  6. Boldog blogszülinapot! :) Gratulálok a nyertesnek, majdnem összejött nekem is, ezüstérmes lettem. :)

    VálaszTörlés
  7. Boldog szülinapot a blognak, no meg term. Neked, hisz nélküled nem lenne blog :) (Na ezt jól leírtam :))

    VálaszTörlés
  8. Boldog blogszülinapot, Niki! :))) Csatlakozom, remélem, még nagyon, nagyon sokáig olvashatunk ;).

    VálaszTörlés
  9. Nagyon boldog blogszülinapot, és még sok - sok bejegyzést kívánok! :)

    VálaszTörlés
  10. De aranyosak vagytok, köszönöm szépen! :o)

    VálaszTörlés
  11. Boldog blogszülinapot! :) Nagyon érdekes lett a Wordle összeállítás!
    Én is megfejtettem a rejtvényedet, de nem pályáztam mert már megvan A történetárus, nagyon tetszett, nyáron olvastam.
    Hű, 3075-ös nézettsége lett a Tizenhárom okom volt-nak, ez nem semmi! :O

    VálaszTörlés
  12. Nagyon boldog blogszülinapot! :D

    VálaszTörlés
  13. Boldog szülinapot és gratulálok! :)

    VálaszTörlés
  14. Boldog 1.-et :-)))) és még sok sok ilyen klassz postot kérünk!

    VálaszTörlés
  15. Boldog szülinapot!:) Blogolj még sokáig!!:)

    VálaszTörlés
  16. Köszönöm. :o)
    A Wordle szófelhője nekem is érdekes, igazán nem tudom elképzelni, hogy tényleg azok a leggyakoribb szavak, amik nagyon vastagon vannak szedve.
    És igen, nagyon sokan kíváncsiak ezek szerint a Tizenhárom okom volt-ra. Pár hete szúr szemet, azóta visszanézegettem, nem volt olyan nap mióta írtam róla, hogy ne kerestek volna rá a könyvre. Itt pl. hetek óta a heti TOP10-ben mindig benne van, holott jó pár hónapja írtam róla. Szóval nagyon sokan kíváncsiak rá, amit igazán nem csodálok, mert nekem tetszett. :o)

    VálaszTörlés
  17. Boldog Blog Születésnapot!

    Még sok-sok ilyet napot!

    VálaszTörlés
  18. Én azt hiszem, hogy ez a felhő csak az első oldalát vizsgálja a blogodnak, vagyis csak azokat nézte, amik ott vannak és abban tényleg ezek szavak szerepelhetnek sokszor. :)

    VálaszTörlés
  19. Ez így tényleg logikusabb. :oD

    VálaszTörlés