2011. február 10., csütörtök

Linn Ullmann: Áldott gyermek

2005 telén a 39 éves Erika elindul, hogy meglátogassa a rég nem látott édesapját Hanmarsö szigetén. Ahogy egyre közelebb jut a végállomáshoz, úgy jutunk egyre közelebb egy gyermekkori tragédia visszaemlékezéséhez.
Erikának 2 húga van, 2 különböző édesanyától. Laura 36 éves tanárnő, Molly 30 éves rendező, ő pedig szülész-nőgyógyász. A lányok csak nyaranta találkoztak egymással a szigeten gyermekkorukban, de 25 évvel ezelőtt minden megváltozott, véget értek a nyaralások. Vajon miért? Milyen tragédia árnyékolja be a gyerekkorukat?
A másik 2 testvér is útra kel. A múlt és az édesapjukhoz vezető út a visszaemlékezéseikből áll össze.

Sokáig nem derült ki, ki is a címben szereplő "Áldott gyermek", sőt, el se tudtam képzelni mi is fog ebből a történetből kikerekedni. Aztán feltűnt a színen Ragnar és kezdtem kapizsgálni. De azért arra nem gondoltam, ami végülis a tragédia lett.

Az "Áldott gyermek" amolyan "A legyek ura", csak Svédországban. Rápillantást kaphatunk arra, hogy a gyerekek néha milyen gonoszak tudnak lenni egymással, meddig képesek eljutni és hogy amolyan ranglista szerint élnek. Én vagyok a főnök, azt csinálod, amit mondok! És az elnyomott fél nem mer szólni, nem mer fellázadni mert fél, hogy kilökik a fészekből és akkor egyedül marad. Eltűri a megaláztatásokat és akár a bántalmazásokat is, csak ne maradjon egyedül.

A könyv olvasása során, valahogy végig csendet éreztem. Mint amikor este fekszel az ágyban, sötét van, csak egy lámpa ég az ágyad mellett, csend honol az egész lakásban, olvasol és úgy érzed, hogy maga a történet a csend, ami körülvesz.
Nem egy pörgős történet, nem fogsz katarzisokat átélni, de mégis döbbenetes, nem tudsz elszakadni tőle. Tudni akarod mi is történt a lányokkal, majd jól megdöbbensz és akkor ott a csend, benned is.

Úgy érzem több elvarratlan szál is maradt a történetben és Ragnar származását is csak sejteni lehet, de ettől függetlenül nagyon olvasmányos.

Az írónő élettörténetét figyelembe véve még érdekesebb a történet. Édesanya, Liv Ulmann, sokáig együtt dolgozott Ingmar Bergmannal. Kapcsolat szövődött közöttük és ebből született 1966-ban Linn Ullmann. Több hasonlóság is észrevehető a történetben szereplő lányok élete és a saját élete között, leginkább Molly hasonlíthat rá.
A történetet 2005-ben Brage-díjra jelölték és az írónő a kortárs skandináv irodalom nemzetközileg legismertebb alakjává vált. Kíváncsi vagyok ezek után más műveire is.


Megjelenés: Et velsignet barn (2002.)/Áldott gyermek (2008. Scolar Kiadó.)
Oldalszám: 398
Ára: 3.250 Ft

2 megjegyzés:

  1. Jó lehet ez a könyv, csak nekem kell az ilyenekhez egy hangulat, majd próbálok jól időzíteni, amikor elkezdem az olvasását.:)
    A borító is kifejezi azt a csendet, amit írtál, ez tetszik.

    VálaszTörlés
  2. A borító tényleg nagyon jól passzol. A hó, ami elfed mindent, betakar, mint egy pihe-puha takaró. De igazán nehéz is megfogalmazni ezt a csendet, te is biztos érezni fogod majd.

    VálaszTörlés