2011. február 11., péntek

Timo Parvela: Ella újabb kalandjai

Nagyon vártam, hogy kézbe vehessem az Ella sorozat újabb magyarul is megjelent részét. Majd amikor belekezdtem és láttam mivel kezdődik, azonnal kacagni kezdtem.
Ugyanis az Ella és barátai ott ér véget, hogy kezdődik a nyári szünet, tanító bácsi fellélegezhet, kipihenheti az éves idegbajt, amit az osztálya okozott neki. Igen ám, de a második rész pedig úgy folytatódik, hogy Ella, Pate, Tuukka, Samppa, Hanna és Tiina nagyon unják otthon magukat, ezért a szüleik nyári táborba küldik őket. Vajon ki lehet a táborban a felügyelő tanár? ;o) Természetesen a tanító bácsi, aki azonnal könyörögni kezdett a buszsofőrnek, hogy vigye haza, amint meglátta a táborba érkező kis csapatot. Vajon miért? :oD

Ebben a részben is hozza a formáját a kis 6-os fogat, ami most egy új taggal bővül, aki nem más, mint a morcos, verekedős Pukkancs.
Újra jókat nevethetünk, bár úgy érzem, ez a rész egy kicsit elgondolkodtatóbb már, ami tán amiatt is van, hogy Elláék már második osztályosok lettek. Az író olyan témákat is beleszőtt finoman a 4 kis történetben, mint a családi problémák, amikor az egyik szülő elköltözik, vagy az agresszív gyerekek a környezetükben, új osztálytárs, "szerelem". Természetesen még mindig jól félreértelmezik a hallottakat (és Pate szomorú, mert még mindig nem kap fizetést amiért iskolába jár, illetve nem úgy tűnik, hogy nyáron a tanító bácsi megtalálta a lelki békéjét) és ezzel sok-sok galibát okoznak. Nem is értem tanító bácsi, hogy bírja. ;o)

Bár Ella az elbeszélő, mégis nekem úgy tűnt, hogy ebben a kötetben Pate amolyan főszereplővé lépett elő, ami tán amiatt is lehet, hogy bizony Ella és Pate esküvőre készült, míg egy "szörnyű titok" közéjük nem állt. ;o)

Remélem, hamarosan az Ella sorozat többi része is olvasható lesz magyarul.
Vicces, aranyos, bájos, imádnivaló. Nem is csodálom, hogy Finnországban szerepelnek a kötetek az iskolai tantervben. Szerintem itthon is élveznék a gyerekek. Ráadásul minden történetnél felvetődnek olyan kérdések, amikről el lehet beszélgetni velük.
Én rabja lettem ennek a sorozatnak. ;o)

Megjelenés: Ella ja kaverit 4-7/ Ella újabb kalandjai (2011. Pongrác Kiadó)
Oldalszám: 176
Ára: 2.600 Ft
Az első részről ITT írtam.

2 megjegyzés:

  1. "rabja lettem ennek a sorozatnak" - Én is, de még csak az első részt olvastam. Viszont alig várom a folytatást! Pedig "csak" egy gyerekkönyv..hihetetlen.:) Szeretnivaló, imádtam én is, és ezek szerint a második rész sem lett rossz.:))

    VálaszTörlés
  2. Tuti tetszeni fog neked is! :o)

    VálaszTörlés