2011. január 23., vasárnap

Alex Flinn: Beastly- A szörnyszívű

Alex Flinn Beastly c. ifjúsági regénye 2007-ben jelent meg angolul és jó pár díjat elnyert vele. Magyarul 2010-ben, a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában. A könyvből készült filmet, ha minden igaz, márciusban kezdik el vetíteni, a haza mozik pedig júliusban. A két főszereplő a 23 éves Vanessa Hudgens (aki pl. a High School Musical-ben is szerepelt) és a 21 éves Alex Pettyfer (aki a 2006-os Stormbreaker c. filmben is játszott) lesz. Továbbá szerepet kapott Mary-Kate Olsen is a filmben. Mit tippeltek, kit fog alakítani? ;o) (igen, a boszit)

Ha azt mondom A Szépség és Szörnyeteg, mi ugrik be nektek elsőre? Nekem az 1991-es mese Kanna mamával, Csészikével, a kúton ülő könyvet olvasó Belle-lel, a nem tudom milyen állatokból összerakott Szörnyeteggel, a szépfiú (és utálatos) Gastonnal. (Tudjátok, ő volt az, aki meg akarta ölni a Szörnyeteget.)
A történet alapja azok a mesék, amikben megtalálható a "Szörnyeteg", akihez oda kell költöznie a "Szépségnek", akire az átok megtörése vár. Konkrétan nem pont A Szépség és a Szörnyeteg modern változata, hanem ezeknek a meséknek a feldolgozása. Nyilván, sokunknak inkább a mesére fog hasonlítani.

Ha most egy kis vonalas füzetbe írnám az épp olvasott könyvről a véleményemet, akkor itt kopognék a tollal az asztalon. Egy kicsit zavarban is érzem magamat, hisz nagyon sokan dicsérték, a molyon is majdnem tökéletes átlaga van jelenleg és én ebbe most "bele fogok rondítani". :o(
Nagyon kíváncsi voltam a történetre, a pozitív vélemények után úgy voltam vele, hogy ez nekem tuti tetszeni fog. A Szépség és a Szörnyeteg az egyik kedvenc mesém, átültetve a jelenbe, csak nyerő lehet. Ráadásul szeretem az ifjúsági irodalom könnyedségét, szóval én már megelőlegeztem neki az 5 csillagot.

Kyle 16 éves gazdag szépfiú, népszerű, mindenki a lábai előtt hever és úgy érzi, hogy ez mind természetes. Mindemellett lenézi azokat, akik nem szépek és nem riad vissza attól sem, hogy ezt a tudtukra is adja. Aztán kihúzza a gyufát egy boszorkánynál, aki bosszúból szörnyeteggé varázsolja. 2 évet kap, hogy megtalálja az igaz szerelmet és megtörjön az átok, mert különben egész életére szörnyeteg marad. ...

Mi is volt a problémám?
Maga a történet nagyon aranyos. Ez a szó magába foglal mindent. Könnyed, gyorsan lehet vele haladni, szórakoztató, kikapcsol, ott a tanulság benne, mint a mesékben, "ami igazán fontos, az a szemnek láthatatlan".
Próbáltam több oldalról megközelíteni, elvonatkoztatni A Szépség és a Szörnyetegtől, de nem ment. Végig a Szörnyeteget és Belle-t láttam magam előtt, és így egy kicsit komikusra sikeredett a történet.
Igazán problémám a főszereplők korával volt. Tudom, ifjúsági történet, logikus, hogy tinik szerepelnek benne, de ez a mese ezzel a korosztállyal nekem vicces volt. Feladja a boszorkány a 16 éves szörnyeteggé varázsolt fiúnak, hogyha 2 éven belül nem találja meg az igaz szerelmet, örök életére szörnyeteg marad. ( Még ha ez így nincs is leírva, hogy sírig tartó szerelemről van szó, a mesékből kiindulva mégis ezt az érzést kapjuk. Hisz a végük mindig mi? "Boldogan éltek, míg meg nem haltak." Együtt.) Engem ez irritált. Tesóm egyidős a főszereplővel, ahogy magam elé képzeltem őt és az osztálytársait, ahogy igaz, őszinte szerelmet keresnek. ... Ez nem jött össze. Lehet, hogy a koromból kifolyólag vagy hormonváltozásom van, nem tudom, de nekem ez vicc volt. A Szépség és a Szörnyeteg nem klappol 16 éves szereplőkkel. 20-on valahánnyal már jobban, de ilyen fiatalokkal nem.
(Meg az is zavart, hogy néha Kyle úgy volt beállítva, mintha idősebb lett volna. Szexuálisan túlfűtött volt alkalmanként és igen, zavart. Mert csak 16 éves.)
Ez volt az első problémám.
A második, amit az előző bejegyzésemben írtam. Ennek a könyvnek az olvasása során jutottam el arra pontra, hogy nem értem, miért vannak mostanság az ifjúsági regényekben negatív figurává beállítva a szülők. Miért az szerepel a könyvben, hogy apuka eldugta az emberek elől a szörnyeteg fiát, miért nem valami finomabb dolog? Pl. elköltöztek, de ott maradt vele, támogatni őt, stb.?

Próbáltam úgy nézni a történetet, hogy ez nem A Szépség és a Szörnyeteg, csak hasonlít rá. Néhol sikerült is, akkor még kimondottan tetszett is, de hosszabb távon nem tudtam elvonatkoztatni, hisz mindegyik szereplő emlékeztet valakire. Már vártam, hogy feltűnik a színen Csészike meg a Tollseprű (vagy mi volt) és lángra lobbantja a Gyertya a szenvedélyével. Ugyanis a főbb szereplők ugyanúgy megtalálhatóak átvitt értelemben.

Mint Az elcseréltnél már említettem, mostanság az is divattá vált, hogy egy-egy klasszikusra felhívják az olvasók figyelmét. Én ezt nagyon jó dolognak tartom és bízom abban, hogy vannak olyan olvasók, akik emiatt el is olvassák azokat a műveket.
Ebben a történetben többre is felhívták a figyelmet: Jane Eyre, A Notre Dame-i toronyőr, Shakespeare szonettjei, Az Operaház Fantomja, Frankenstein, ...

Összességében aranyos volt, de számomra közepes. Amiért a fél csillagot megadtam az az, hogy a chat-es beszélgetésekért odáig voltam. Nagyon feldobták, olvastam volna több ilyen részt is vagy akár ilyen beszélgetésekből felépült történetet is. Igazán humoros volt, ahogy "Andersen" levezényelte a beszélgetéseket a Kis hableány, a békává változtatott királyfi és társai között.
Úgy gondolom, hogy igazán filmben lehet látványos, igazán úgy tud majd megfogni. Aztán ki tudja, lehet az fog zavarni, hogy a Szörnyeteg nem szőrös, na meg nem épp 16-18 éveseknek néznek ki a szereplők. :o) Ahogy belenéztem az előzetesekbe, inkább egyetemistákra hasonlítanak, nem gimnazistákra.
,5

Beastly Trailer
Az írónő oldala itt.

10 megjegyzés:

  1. Sajnálom, hogy "csalódtál" a könyvben.:( Amiket írtál, az igaz, megértem a gondolataidat.
    A Disneys mesét nem láttam, vagy legalábbis nem emlékszem rá, csak képekre, úgyhogy nem hasonlítottam őket össze. Volt egy Szépség és a Szörnyeteges kifestőm, és ennyiben kimerült a dolog:))

    VálaszTörlés
  2. Nem csalódtam, csak másra számítottam. De amúgy lehet, hogyha nem láttam volna kismilliószor a mesét, nem ivódik ennyire belém, akkor másképp láttam volna a történetet. :o)
    Pótold a mesét, szerintem tetszeni fog. ;o) Én meg beszerzek egy kifestőt, nekem az maradt ki. :oD

    VálaszTörlés
  3. Így utólag, hogy leülepedett a történet, már én sem adnék rá 4 pontot, de hát ebből mi a tanulság???:) Egyébként szórakoztató olvasmány volt de engem nagyon zavart a szőrös szörnyeteg. Az, hogy milyen fiatalok voltak a szereplők ez nekem is feltűnt, itt egy kicsit sántít a dolog. (16 éveseknél az igaz szerelem? khm...)

    VálaszTörlés
  4. Örülök, hogy akkor nem csak én voltam így vele. :o)

    VálaszTörlés
  5. A postod most nem késztet olvasásra ;) A trailerét láttam a filmnek, az bejött.

    A "tinikori" sírig tartó szerelemről nekem is kb. az a véleményem mint neked ... (nehezen tudom elképzelni, hogy működhet)
    De ez könyv, kitalált történet, mint tudjuk itt minden megtörténhet :-)) ha már említetted a klasszikusokat akkor Rómeó és Júlia sem volt nagykorú :-))

    VálaszTörlés
  6. Igen, Rómeó és Júlia se volt nagykorú, de igazán nem is mondhatnám a kapcsolatukra, hogy boldogan éltek, míg meg nem haltak. Na meg akkoriban teljesen normális volt, hogy a 14-15 éves lányok már férjhez mentek. Ők tuti nem "háborodtak" volna fel azon, hogy fiatalok voltak a szereplők. :o)

    VálaszTörlés
  7. én sajnos olvasni nem tudtam de a végét megnézni sem:/ a koruk által tényleg fura volt. de valaki letudná írni h mi volt azután h odament kyle, lindi után amiért nem vette fel a telefonokat.

    VálaszTörlés
  8. @Névtelen: A vége ugyanaz, mint a mesében. :o)

    VálaszTörlés
  9. Tényleg fiatalok, de mostanában minden könyvben ez van. Az Alkonyatban is 17 éves a Bella, aztán mégis elsőre megtalálja az igaz szerelmet.. :) Meg szinte minden ifjúságiban, amit csak olvastam...

    VálaszTörlés
  10. Igen, ebben igazad van, a legtöbb YA regény ugyanerről szól: megtalálják tizenévesen a nagy Ő-t, aztán élnek 100 évig boldogan együtt. Ugyanakkor valahogy ebben a könyvben mégis nagyon zavart. :o)

    VálaszTörlés