2011. január 26., szerda

Ursula Jones- Sarah Gibb: A királykisasszony, akinek nem volt birodalma

Mely kislány nem álmodozik arról, hogy ő egy királylány, akiért majd eljön a szőke herceg hófehér lovon, ha felnő?
Mely kislány nem hisz a tündérmesékben? ...
Gondoltatok már arra, hogy igazán mindannyian királykisasszonyok/királyfik vagyunk és a birodalmunk a párunk szíve, amiben mi uralkodunk?
Ursula Jones A királykisasszony, akinek nem volt birodalma c. mesekönyve erről szól. 2009-ben jelent meg The Princess Who Had No Kingdom c.-mel, magyarul 2009-ben a Manó Könyvek gondozásában.

Az írónő a feje tetejére állította a szokványos királykisasszonyos meséket.
Képzeljetek el egy királykisasszony, akinek nincs birodalma. Szekéren járja a világot és keresi, hol uralkodhat. Hogy megtalálja-e? Igen. Hogy hol találja meg? Ott, ahol nem is gondolta volna.
Ez a királykisasszony más, mint a többi mese hősnői. Nem érdeklik a szép ruhák, a pazarlást helytelennek tartja, bundáskenyeret eszik és ő kéri meg a hercege kezét.Láttok hasonlóságot a királykisasszony és magatok között?
Ne feledjétek, mindannyian keresők vagyunk. Keressük az utunkat, keressük a másik felünket, akinek a szívében uralkodhatunk. Mindannyian született királykisasszonyok/ királyfik vagyunk.

Mely gyerkőc ne olvasna szívesen egy ilyen történetet?
Mely szülő ne feledkezne szívesen bele?
Nagyon bájos, kedves és így felnőtt fejjel sok igazságot fedezhetünk fel benne, amiket át tudunk beszélni a gyerkőcökkel.

Ursula Jones tündérmeséjét- amellyel az írónő 2008-ban elnyerte a Roald Dahl-díjat-, Sarah Gibb különleges rajzai tették varázslatossá.

Az illusztrátornő jellegzetes rajzai több könyvben feltűntek már. Ő illusztrálta többek között Nicola Kraus- Emma McLaughlin The Nanny Diaries c. könyvét (ami magyarul Dadusnapló címmel jelent meg) vagy P.G. Wodehouse Joy in the Morning c. művét, ami Hajómágnás a pácban c.-mel jelent meg magyarul.
Február elején pedig megjelenik a Manó Könyvek gondozásában a Grimm testvérek eredeti klasszikusa az Aranyhaj, az ő illusztrációival. Számomra a neve biztosíték arra, hogy igényes, nagyon szép rajzokat láthatunk majd a mesekönyvben. De addig is, ne hagyjátok ki A királykisasszony, akinek nem volt birodalma c. mesekönyvet! Nem fogtok csalódni. Gyönyörű, bájos, varázslatos, ... mint amilyen a gyermekkor.

8 megjegyzés:

 1. ez nagyon jó kis könyvnek tűnik, nekem ez kell. A kislányomnak biztos nagyon tetszene!!

  VálaszTörlés
 2. Kislánynak és anyukának 99%. :o)
  (100-at írtam volna, de az az 1% mindig ott van, hátha. Bár kétlem.) ;o)

  VálaszTörlés
 3. Hú, nagyon-nagyon tetszik a sablon, sokkal jobb, mint az előző! (de az sem volt rossz) :)
  a fejléckép nagyon jó!!
  hogy-hogy ilyen "hamar" lecserélted?

  VálaszTörlés
 4. Köszi. :o) Miattad van, megfertőztél a cseréddel. ;o) Na meg valahogy most ez tetszik inkább.

  VálaszTörlés
 5. Nekem is nagyon tetszik a sablon!!! Jobb mint az előző. Lehet, hogy most már nekem is újítani kellene????

  VálaszTörlés
 6. :o) Köszi! De magamat ismerve, ez se sokáig lesz! Mikor milyen a hangulatom. ;o)

  VálaszTörlés