2011. január 25., kedd

Timo Parvela: Ella és barátai

Timo Parvela Finnország egyik legolvasottabb gyermek-és ifjúsági irodalom írója. 1989-ben jelent meg első munkája Poika c.-mel, amivel elnyerte az Andersen- díjat is. 1995-ben publikálta az Ella sorozat első kötetét Ella ja kiristaja c.-mel, és azóta is sikert sikerre halmoz a sorozattal.
A 47 éves író a fiatalok nyelvén mutatja be, hogyan látják a világot. Mindezt nagyon humorosan és szórakoztatóan megfogalmazva, hogy az igazi célközönsége, a gyerekek is odáig legyenek érte, ne csak a felnőtt olvasók.

A könyv 3 kis történetet mutat be egy elsős osztály életéből, szinte végig követve szakaszonként az első tanévüket. Az elbeszélő Ella, az egyik kis osztálytárs. A többiek pedig Pate, Tuukka, Samppa, Hanna és Tiina. Ha megnézitek a borítót, akkor Ella a távcsöves kislány, Samppa a Batman ruhás kisfiú, Pate az Ella mellett álló, Tuukka a szemüveges, Hanna a biciklizős, Tina a szappanbuborékot fújó. A morcos alakra nem jöttem rá. :o)
Mindegyik szereplő képvisel valamit. Samppa érzékenyebb, Pate a csapatban a központi fiú figura, Tuukka a "zseni", aki mindig mindent tud. Hanna, Ella legjobb barátnője, Tina pedig a leggyakoribb lány szereplő a sorozatban.

Egyáltalán nem túlzok ha azt írom, nem is tudom mikor nevettem ilyen jókat utoljára. Kacagós, mogyorót félrenyelős, vihogós, Gyerkőcöt éjszaka felébresztős a hahotázással, jaj de szúr az oldalam a nevetéstől- féle olvasmány volt, nagyon élveztem. Szórakoztatóbb, mint egy vígjáték, csillagos ötös! :o)

De azon kívül, hogy az olvasása során többször is a hasadat fogod fogni a nevetéstől, nagyon jól megmutatja, hogy a gyerekek mennyire másképp látják a világot, mint mi felnőttek.
Úgy érzem, hogy ez a könyv nem hiányozhat egy könyvespolcról sem. Olvassuk, kacagjunk együtt a gyerekekkel, beszélgessünk utána/közben a történtekről és próbáljuk megérteni, hogy számukra a világ jóval egyszerűbb. És néha a segítség, ami számunkra nem az, számukra igenis az. Ártatlan, önzetlen, szívből jövő. Mint amilyen maguk, a gyerekek is.
Timo Parvela nagyon jól meg tudta fogalmazni, elénk tudta tárni a gyermekek belső világát. És bár gyerekeknek íródott, az ő szórakoztatásukra, szülőknek is kihagyhatatlan.

Az első történetben Elláék azt hiszik, hogy a tanító bácsijukat valaki zsarolja, mert furcsán viselkedik. Elhatározzák, hogy lefülelik a zsarolót, kicserélik a tanító bácsi "pénzes" bőröndjét Donald kacsás újságokat tartalmazó bőröndre, majd jól megdöbbennek, amikor szembe találják magukat a zsarolóval.
A második történetben Elláéknak színdarabot kell előadniuk, így fő a tanító bácsi feje rendesen. Persze semmi se úgy alakulna ahogy kéne, betlehemi csillag lezuhan az égről, az egyik napkeleti bölcs eltéved, de minden jó, ha jó a vége.
Az utolsó történetben pedig osztálykirándulásra megy a kis csapat és gondoskodnak arról, hogy a buszvezető bácsi élete legjobb kirándulásának tartsa, szegény tanító bácsi pedig idő előtt ősz szálakat fedezzen fel a kobakján. :o)


Nagyon humoros, nagyon édesek a szereplők, tanító bácsinak kalapot emelek, egyszerűen kihagyhatatlan! Kemény borítós, így bírja a strapát és az illusztráció is nagyon bájos, megmosolyogtató. :o)
A sorozat 2 része már kapható a Pongrác Kiadó gondozásában, köszönöm nekik a könyvet!

4 megjegyzés:

  1. Biztos aranyos lehet.:) A magyar borító sokkal jobb, mint a másik sárga.

    VálaszTörlés
  2. Annyi jót olvastam már a könyvről, hogy lehet, hogy be kéne szerezni??

    VálaszTörlés
  3. Ezt mindenképp, de tényleg. ;o)

    VálaszTörlés