2010. július 14., szerda

Cassandra Clare: Csontváros

"Amikor a tizenöt éves Clary Fray elindul a Pandemonium nevű New York-i klubba, aligha számít rá, hogy egy gyilkosság tanúja lesz – amit ráadásul három, különös tetoválásokkal borított és bizarr fegyverekkel hadonászó tinédzser követ el. A holttest aztán eltűnik a semmiben. Nehéz kihívni a rendőrséget, ha a gyilkosok mindenki más számára láthatatlanok, és semmi – még egy vércsepp sem – bizonyítja, hogy egy fiú meghalt. De fiú volt-e az áldozat egyáltalán? Így találkozik Clary először az Árnyvadászokkal, akik azért küzdenek, hogy megszabadítsák a földet a démonoktól. Közülük való az angyali külseje ellenére igazi bunkó módjára viselkedő Jace is. Clary egyetlen nappal később, akarata ellenére már bele is csöppen Jace világába: édesanyja eltűnik, őt magát pedig megtámadja egy démon. De miért érdekelne egy démont két olyan hétköznapi mondi, mint Clary és az édesanyja? És hogyan tett szert Clary egyszer csak a Látásra? Az Árnyvadászok tudni szeretnék..."


Az utóbbi időben nagyon sok pozitív véleményt olvastam a könyvről, így izgatottan iratkoztam fel rá a könyvtárban, majd viszonylag gyorsan sorra is kerültem.
Mikor még csak a borítót láttam, 2 dolog ragadta meg a figyelmemet.
Egyrészt "A halál ereklyéi" felirat, a Harry Potter miatt (imádtam!), és maga a borítón a város mögött/feletti emberalak. (A sírokat észre se vettem elsőre a lap alján.) A fülszöveg elolvasása előtt, nézve az emberalakot, egy film jutott eszembe. Nem emlékszem a címére, a lényeg annyi, hogy voltak amolyan hősök, akik vigyáztak a rendre. Az egyik hős pedig magába tudta szívni az energiát, és hatalmasra nőt. Na, ez a hős jutott eszembe, és azt hittem, valami szupererős, óriás fog majd szerepelni a könyvben. :o) Teljesen más történetet kerekítettem a borítóból ki. :o)

A halál ereklyéi egy sorozat. Jelenleg 3 része van már kész, a negyedik, ha minden jól alakul, 2011-ben fog megjelenni angolul. Állítólag már a filmjogokat is megvették, aminek nagyon örülök. A könyv befejezése után pont arra gondoltam, milyen jó kis filmet lehetne belőle csinálni.














Na de a történet.
Mikor befejeztem az utolsó Harry Potter kötetet, arra gondoltam, vajon el fogja-e tudni érni egy másik író majd, hogy ugyanilyen élethűen lássam magam előtt a könyv világát, mint ahogy a HP-nél. Cassandra Clare-nek sikerült.
Fantasztikusan ír! Láttam magam előtt az egész történetet, nem kellett kitalált képkockákkal kiegészítenem a "filmemet". ;o)
A szereplők szimpatikusak, jól kidolgozott karakterük van, a világ, amit bemutat szintén nagyon jól átjön a sorokon keresztül.
Már eleve számomra Stephenie Meyer ajánlása sokat jelentett:

"A halál ereklyéi olyan mesevilágot fest le, ahol imádnék élni. Csodálatos!"


A történet szerint, a mítoszok igazak, csak az emberek nem képesek látni.
Vannak vámpírok, vérfarkasok, tündérek, démonok, stb., és vannak Árnyvadászok.
Hihetetlenül fordulatos könyv, egy rakás kérdés maradt bennem, amikre remélem kapok majd választ a következő részekben.
Van benne szerelem, de olyan finoman, nem pedig az essünk egymásnak stílusban. Egy ifjúsági irodalomban bőven elég így írni róla. Nos hát igen, a szerelemben is lettek fordulatok a végén, de én ezt egyszerűen nem tudom elfogadni, szerintem itt még lesznek majd meglepetések. ;o)
És persze ott az izgalom, a harc, szeretet, árulás, stb.
Tényleg nagyon jó könyv!

Spoiler is lehet benne!
Clary 16 éves és egy szórakozóhelyen egy démongyilkosság szemtanúja lesz. Innentől kezdve beindulnak az események.
Titokzatos körülmények között eltűnik az édesanyja, az egyik démongyilkos, aki amúgy egy Árnyvadász, pedig a segítségére siet és elviszi a rejtekhelyükre. (Ő lenne Jace.)
Már a könyv elején érezni lehet, hogy Clary különleges, és ez be is igazolódik, az édesanyja Árnyvadász volt.
Szép lassan megismeri a múltját, és a többiek segítségével az édesanyja megkeresésére indul.
És persze Simont, Clary legjobb barátját se hagyjuk ki a történetből, aki egy imádnivaló szereplő, nagyon a szívembe lopta magát. Ő is segít nekik a maga módján. ;o)
Izgalom, fordulat-fordulat, a végén egy harc, aztán pedig mehet újra az izgalom, hogy akkor most mi is a helyzet? ;o)


Tartalom: 5
Megjelenés: 2009/2007
Eredeti cím: City of Bones
Az írónőről: Cassandra Clare 1973-ban született Iránban.

2 megjegyzés:

  1. A sírokat én csak most vettem észre rajta, hogy írtad..:D
    Én is örülök, hogy lesz film.:)
    Jé, azt nem is tudtam, hogy 4. rész is lesz!
    Én sem tudom elfogadni a végét, naggyon fura...

    VálaszTörlés