2010. július 1., csütörtök

Suzanne Selfors: Mentsük meg Júliát!

"... kinevették a lányt, akinek megvan mindene, mégsem tud mit kezdeni vele."


Újabb vörös pöttyös könyv. Annyira szeretem ezeket a modern ifjúsági regényeket! :o)

Lehet, hogy kicsit pesszimista vagyok a mai fiatalság olvasási szeretete iránt, de én úgy tapasztaltam, hogy a mai tizenévesek nem szeretnek olvasni. Hülyeségnek, cikinek érzik, egyáltalán nem menő könyvvel a kezedben ücsörögni a Duna-parton, nem menő könyvekről beszélgetni a másikkal, hacsak nem az épp aktuális felkapott tini irodalomról van szó. De ez persze csak az én véleményem. ;o)
Ami ebben a történetben tetszett, hogy felhívja a figyelmet a Rómeó és Júliára. Ha az olvasója nem olvasta volna még, ott az esély, hogy ennek a hatására legalább neki esik.

A történet nagyon kis egyszerű, aranyos, bájos, igazi regény fiataloknak.
A főszereplő a 17 éves Mimi, aki a családjának a színházában játssza Júlia főszerepét. Nem szereti a színészkedést, de az édesanyja erőlteti, mondván, ő tudja mi a jó neki.
És ott van még a tinik bálványa, Troy,vagyis Rómeó, akit Mimi egy felfuvalkodott alaknak tart, de persze azért megdobogtatja a szívét. ;o)
Nagynéni meglepi a fiatal lányt egy amulettel ami véletlenül eltörik, majd a hamu Veronába, Rómeó és Júlia idejébe repíti Mimit és Troyt.
A lány elhatározza, hogy nem fogja hagyni, hogy szomorú véget érjen a szerelmesek története.
Igen ám, de meg lehet-e változtatni azt, ami már meg van írva? És ha igen, akkor mi fog történni? Na és hogy fognak egyáltalán visszakerülni a jelenükbe? Mi lesz Rómeóval és Júliával? És Mimivel és Troyal? ...

Szórakoztató, érdekes, könnyed. Ilyen időutazásos könyvet még nem olvastam, bár filmben hasonlókat már lehet látni.
Azért kíváncsi lennék arra, hogyan végződött Rómeó és Júlia története a könyv szálain keresztül. ;o)

"Két Júlia, két külön világ, egyazon kétségbeesett elszántság... A tizenhét esztendős Mimi Wallingford Broadway hírneves Wallingford klánjának utolsó sarja. Olyan életet kapott a sorstól, amelyről a legtöbb lány csak álmodozni szokott: ő játszhatja a főszerepet a családi színház Rómeó és Júlia című előadásában. Miminek azonban nem a színjátszás a leghőbb vágya. Elszánt küzdelmet indít hát, hogy a forgatókönyvet félredobva végre nekivághasson az orvosi pályafutás új kihívásainak.
A Verona városában élő Capulet család leányának, a tizennégy éves Júliának magányosan telnek napjai. Csapdába esett rabként örlődik a családot felörlő régi viszály, és anyja vasakaratának fogságában. Bármit képes lenne megtenni azért, hogy elkerülje a reá váró kényszerházasságot. Még attól sem riadna vissza, hogy betegséget színleljen – vagy valami sokkal veszélyesebbet.
Az előadás alatt Mimi álmai végre valóra válnak: varázslatos módon megnyílik előtte a menekülés útja. Méghozzá nem is akárhová! Szívdöglesztő színpadi partnere, Troy Summer társaságában egyszer csak Shakespeare Veronájában találják magukat. Mimi megismerkedik a valódi Júliával, és többé nem hajlandó ölbe tett kézzel tűrni, hogy a történet tragikus véget érjen. Ám ha sikerül megmentenie új barátnőjét, ezzel megváltoztatja minden idők leghíresebb szerelmes meséjének végkifejletét is. Vajon Mimi és Troy megtalálhatja-e így a varázslatos visszavezető utat Broadway felé?"


Csak, hogy ne lehessen kibúvót találni, itt olvasható Shakespeare egyik legismertebb tragédiája.
Hátteréről meg annyit, hogy először 1597-ben jelent meg, de a a szerelmesek tragédiájának több verziója is olvasható más-más tollából.
Hatással volt a zenére (legalább 24 opera íródott rá), a képzőművészetre (számos alkotást ihletett) és a filmiparra is. Az első hangosfilmben 1929-ben szerepelt a darab.
forrás: wikipédia

Tartalom: ****
Borító:
*****
Megjelenés: 2009/2008
Eredeti cím: Saving Juliet
Az írónőről: Suzanne Selfors 1963-ban született, 39 évesen kezdett el írni. Gyermek és ifjúsági regények szerzője.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése