2010. június 8., kedd

Catharina Habsburg- Lothringen: Marie Antoinette

"1755 áldott évében Őfelsége szerencsésen életet adott egy picinyke, tökéletesen egészséges főhercegkisasszonynak."


Szerencse, hogy a negatív kritika nem szokott eltántorítani attól, hogy elolvassak egy könyvet, ami felkeltette az érdeklődésemet. Őszintén szólva nem értem, hogy sokan miért találták unalmasnak és rossznak, mert nekem nagyon tetszett.

Életrajzi regény. Lehet, hogy tömör egy kicsit, párbeszéd csak elvétve található benne, de akkor is megvan a varázsa, hogy nem akárkinek a tollából olvashatjuk Mária Antónia történetét.
Ami meg a filmet illeti, enyhén szólva is meg vagyok lepődve. Ebből a könyvből készítették? Mert az alapon kívül semmi hasonlóság nincs bennük, totál át van írva.

Mária Antóniáról köszönhetően a Dumas-korszakomnak, amikor mást se olvastam hónapokig, mint Dumas regényeket, olvashattam már régebben is. Sose volt számomra negatív történelmi szereplő, most meg aztán főleg könnybe lábadt a szemem a sorsa miatt.
Túl hiú volt, túl nemtörődöm és túl fiatal. Ez vezetett a bukásához.
Már az eléggé fura volt, hogy Mária Terézia a többi lányát 19-22 évesen adta férjhez, Mária Antónia viszont 15 évesen került a francia udvarba.
Én sajnáltam szegényt. Fiatal volt, befolyásolható, tény és való, hogy könnyelmű, többet költött, mint kellett volna, de ezek csak póteszközök voltak, mivel boldogtalan volt a házasságában.
Kezdetben szerették, majd mivel a trónörökös húzta az "ágy felavatását", sutyorogni kezdtek a háta mögött, a várva várt gyermek így megfoganni se tudott, a boldogtalansága miatt kezdett el lefelé indulni a lejtőn. Majd utána már nem volt megállás ... csak a vérpad.
Becsülendő a lélekjelenléte, a büszkesége, ahogy a megpróbáltatásokat átélte, a gyermekei iránt érzett szeretete és fájdalma pedig szívbe markoló.
Szomorú vég, és igazán nem is értem. ...

"Miként vált az osztrák kislányból ünnepelt és irigyelt francia királyné, akit a nép haragja a döntő órán mégis guillotine-ra ítélt? Hogyan élt szerelemtelen, de életre szóló házasságban, és miként uralkodott a gyengekezű király helyett? Miért szenvedett sokáig a gyermektelenségtől, és hogyan búcsúzott a kis trónörököstől halálának éjszakáján? Habsburg Katalin lenyűgözően olvasmányos könyve megdöbbentő újdonságokkal szolgál a tékozló ruhavásárlásairól, féktelen kicsapongásairól, kártyaszenvedélyéről és számos szeretőjéről elhíresült, de mindig arisztokratikus tartású, erős akaratú és bátor királynéról."


Mária Antónia, Mária Terézia 15., utolsó előtti gyermekeként született.
1770-ben lett XVI. Lajos felesége. A házasságukat 7 évig nem hálták el.
Későbbiekben 4 gyermekük született, de Lajos József herceg 8 évesen, Zsófia hercegnő 11 hónaposan meghalt.
1793-ban lefejezték.
Fia, Lajos Károly, 10 évesen tuberkolózisban meghalt.
Lányát, Mária Teréziát Bécsbe menekítették, 73 évesen halt meg.
forrás: wikipédia

Tartalom: *****
Borító:
****
Megjelenés: 2007/2006
Eredeti cím:
María Antonieta
Az írónőről: Catharina Habsburg- Lothringen (Habsburg Katalin) 1972-ben született, IV. Károly 33. unokája. Olaszországban él.

2 megjegyzés:

  1. Nekem is nagyon tetszett ez a könyv :) (A film már kevésbé)

    VálaszTörlés
  2. Még anno miattad jegyeztettem elő rá a könyvtárban, de végülis csere lévén hozzám került a könyv, amit nem is bánok, mert tuti többször el fogom olvasni. ;o)

    VálaszTörlés