2018. március 29., csütörtök

Mitől jó szerintem egy bejegyzés?


Tudom-tudom, elég nagyképűnek tűnik ez a poszt már csak a címe alapján is. Most biztos arra gondoltok, hogy majd a Niki megmondja a tutit, mintha az ő posztjai olyan nagyszámok lennének. Nos nem, nem a tutit készülök megírni. Egyszerűen csak azt, hogy a ti bejegyzéseitekben mi tetszik vagy épp nem. Vagy ha egy addig ismeretlen oldalra tévedek, mi győz meg abban, hogy a rendszeres követője legyek? És ez már meg is adja a választ arra a kérdésre, hogy szerintem mitől lesz egy bejegyzés jó.

Ami a számomra a legfontosabb: a látvány. Nőből vagyok, szeretem a szép dolgokat és ez igaz a bejegyzésekre is. Ha egy blog már csak a látványra megfog, akkor biztos elolvasom a legfrissebb bejegyzését is. De bevallom: ha nem tetszik látványra, nem fog meg benne semmi, akkor valószínűleg nem fogok visszatérni az oldalra.

A tartalom legyen egyszerű, könnyen megemészthető. Nem kellenek a szakmai kifejezések (hacsak nem szakmai oldalról van szó természetesen), a latin fordítások. Nincs kedvem értelmező kéziszótárban böngészgetni csak azért, mert a bejegyzés írója úgy érzi, ha  szuperlatívuszokban (csúcsfokozás jele) ír, akkor mindenki annyira okosnak fogja tartani. Megsúgom, nem így lesz. A tartalom legyen értékes, legyen mondanivalója, legyen értelme a megírásának és a közzétételének.

A bejegyzés hossza sem elhanyagolható. Nem szeretem a hosszú bejegyzéseket, ha ilyenbe botlok, tuti nem olvasom végig. Valahogy meg kell találni az arany középutat.

A stílus. Mindenkinek meg kell találnia a saját hangját. Nincs két egyforma ember, de sok olyan ember van, akiknek hasonló az ízlésük, a véleményük. Így nehéz egyedinek lenni a blogvilágban, de a saját hangját mindenkinek meg kell találnia.

Az őszinteség nagyon fontos a bejegyzésekben is. Olyanról írj, amit megtapasztaltál, mert azt tudod a legjobban átadni. És ne szépíts. Gondolj arra, hogy felelősséggel tartozol az olvasóid iránt. Őszintén kell írnod miattuk, mert ha a bizalmuk egyszer megrendül az irányodban, nem fogod tudni őket visszacsalogatni az oldaladra.

Legyen jól átlátható a bejegyzés. Ne legyen 80.000 karakter egyben, legyenek térközök, bekezdések, kiemelések. Sokszor csak egy-egy adott bekezdést olvasok el.

Az illusztráció. Nagyon tetszenek a szép illusztrációk. Ez lehet akár saját kép vagy forrással ellátott internetről leszedett illusztráció.

A helyesírás fontosságára ki se térek. Van, hogy én is félregépelek és hiába olvasok át egy bejegyzést többször, nem szúr szemet a hiba; van, hogy alapból helytelenül írok. Előfordul ilyen. De olyan nem fordulhat elő, hogy valaki durva hibákat ejt és hemzseg tőle a bejegyzése. 

Számomra ezek a legfontosabbak egy bejegyzés olvasása során. 😊 Természetesen kisebb-nagyobb sikerrel én is próbálok a saját kritériumaimnak megfelelni. 😅

És nektek mi a véleményetek a témáról?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése