2018. március 17., szombat

Még a végén senki se fogja olvasni a gyermekének a Hófehérkét és a Csipkerózsikát!

Forrás
Amikor először olvastam az Independent két cikkét azzal kapcsolatban, hogy a Hófehérkében és a Csipkerózsikában is szexuális bűnözők a hercegek, nem tudtam, hogy sírjak vagy nevessek. Gyermekkori álomvilágom dőlt össze a szőke hercegekkel és a csókkal kapcsolatban.
De aztán átolvastam többször is az említett cikkeket és hát egyre inkább kezdtem arra rájönni, még ha picit nevetséges is, de van benne valami. 

Kazue Muta, az Osaka Egyetem professzora tavaly decemberben megosztott egy olyan hírt, hogy egy férfit azért tartóztattak le, mert megcsókolt egy vonaton egy alvó nőt. Na de miért is háborodunk fel ezen, ha a Hófehérkében is ugyanez történik. A herceg megcsókolja Hófehérkét, aki azonnal magához tér. A professzor szerint a herceg nem tett mást a mesében, mint eszméletlen emberen szexuális támadást tett.

De nem csak Muta vélekedik így. Sarah Hallnak egy 6 éves kisfia van és nála a Csipkerózsika verte ki a biztosítékot. Mármint az a pillanat, amikor a herceg megcsókolja Csipkerózsikát és magához tér. Az édesanya szerint a mese arra tanítja a gyerekeket, hogy az helyes, ha egy (ismeretlen) nőt alvás közben megcsókol egy férfi és az ilyen meséket nem szabadna a gyerekeknek olvasniuk.

Nektek mi a véleményetek ezekről?

Szerintem a gyerekek egyszerűen képtelenek arra, hogy bármelyik mesében is szexuális célzást kódoljanak be. Mindig az életkoruknak és érettségüknek megfelelően értelmezik azt, amit látnak. Én is láttam az említett két mesét kislányként és meg nem fordulna a fejemben, hogy az a helyes, ha valakit csak úgy megcsókolunk pl. a vonaton, mert épp alszik és akkor uccu neki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése