2017. szeptember 7., csütörtök

Kerry Drewery: 7. ​cella

Eredeti címe: Cell 7
Kiadta: Maxim (2016.)
Oldalszám: 420
Forrás: saját
Értékelésem: 4
Már a megjelenése előtt nagyon kíváncsi voltam erre a könyvre a fülszövege alapján.
Egy időben nagyon szerettem a disztópikus történeteket, aztán valahogy eltávolodtam tőlük, de a 7. cellában volt valami ami afelé hajtott, hogy elolvassam. Nem csalódtam.

Miről szólt?

Egy olyan elképzelt jövőben vagyunk, melyben a társadalom két részre szakadt. 
Vannak a szegények, akik a Toronyházakban és környékén élnek. Hajléktalanok, prostituáltak, drogosok, stb. 
És vannak a jómódúak, akik távol a Toronyházaktól élik a szirupos életüket és igazán fogalmuk sincs arról, hogy a népesség másik fele hogyan él.
Az igazságszolgáltatásban is nagy változás állt be. Nincsenek bírák, igazi nyomozások, a lakosság dönt arról, hogy ki a bűnös vagy sem, de nyilván ez is pénz kérdése. Ha valaki rács mögé kerül, 7 nap alatt lefolytatják az ügyét. Minden nap újabb cellába kerül és mindegyik cellában más-más élményekkel gazdagodik. Ezekre a 7 napokra egy TV műsor is épül, mely során a lakosság szavazni tud, hogy az illető bűnös avagy ártatlan. Igen ám, de az tud szavazni, akinek van pénze, a Toronyházak lakóinak lehetőségük sincs erre pénzt költeni. A hatalmas show végén, a 7. napon kiderül hogyan szavaztak a nézők és ha bűnösnek találták az illetőt, akkor a 7. cellában kivégzésre kerül.

A cellák legújabb lakója a 16 éves Martha, aki a Toronyházak egyik lakója. Apjáról semmit se tud, édesanyját megölték, így a fiatal lány egyedül maradt és arra kényszerült, hogy ellássa önmagát, mivel nem akart intézetbe kerülni. Egy napon megöli Jackson Paige-et, aki hatalmas sztár a jómódúak között. Látszólag egy szent, aki adakozik, bűbájos, jószívű, de a valóságban teljesen más. Martha megöli és fel is vállalja a gyilkosságot, így a cellákba kerül. De biztos ő volt az? Ha igen, akkor miért tette? Mi volt az indíték? És ha nem ő tette, akkor miért vállalta fel más bűnét?
Elindul a TV show, melyben a műsorvezető azon van, hogy a szavazók el se gondolkodjanak azon, hogy esetleg a lány ártatlan. A lényeg a show és az igazságszolgáltatás kikezdhetetlensége. Igen ám, de vannak akik kiállnak a lány mellett és nem tudják elhinni, hogy bűnös lenne. 

Hogy tetszett?

Belegondolni se akarok egy olyan világ létezésébe, melyben egy show keretében dönti el a lakosság pénzesebb része, hogy ki a bűnös és ki az ártatlan. Már eleve számítani lehet az eredményekre. :( A Toronyházak lakóinak egyszerűen esélyük sincs vagy legalábbis nagyon minimális.

Már a történet legelején sejteni lehet, hogy Martha ártatlan, csak azt nem értettem, hogy miért megy önként a saját kivégzésére. Aztán persze összeáll a kép, hogy valakik a rendszert akarják megbuktatni, felhívni a figyelmet arra, hogy ez nem folytatódhat így tovább és a fiatal lány ennek a gépezetnek a része.

"Furcsa dolog az igazság; nem mindig tanácsos tudni, vagy éppenséggel kimondani."

Nem mondhatnám, hogy tökéletes a történet, én pl. minden cellát durvábbra vettem volna, hogy fokozzam a feszültséget, de ettől függetlenül is olvasmányos volt. 
Tetszett, hogy több szemszögön keresztül olvashattuk a történteket és hogy a szerző magára a TV show-ra is részletesen kitért.

Kicsit olyan a 7. cella, mint Az éhezők viadala (mármint nem az élet-halál harcra célozva, hanem a rendszer megdöntésére) és az Idegpálya (a show fontosságára gondolva) keveréke.
Olvasmányos, könnyed disztópia, melyet kellemes volt olvasni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése