2017. szeptember 26., kedd

Barangolás 15.- Andrássy Gyula

Sissi- Az ifjú császárné kapcsán

Mi is az a Barangolás?: a Könyves blogok oldalon Zsanó ötlete nyomán jött létre ez a rovat és csatlakoztam hozzá én is. A lényege az, hogy az olvasott valós vagy képzeletbeli helyszíneket mutatnak be a bloggerek egy-egy bejegyzésben. Én annyival egészíteném ki, hogy nálam nem csak helyszínek, hanem életrajzok, bemutatások is feltűnhetnek a bejegyzésben.

Nagyon rég frissült ez a rovat, de elhatároztam, hogy igyekszem újra rendszeressé tenné. Erre pedig most alkalmat adott Allison Pataki regénye.
Gondolom nagyon senkinek se kell bemutatni Andrássy Gyula grófot, hisz a történelmi tanulmányaink során többször elhangzott a neve, azoknak pedig akik kedvelik a Sissi történeteket még ismerősebbként cseng vissza a fülükben ez a név. De nézzük akkor röviden, mit is kell tudnunk Sissi "szerelméről".

A gróf 1823-ban született és 1890-ben halt meg. Tizennégy évvel volt idősebb Sissinél és magánál Ferenc Józsefnél is hét évvel.
Miután befejezte jogi tanulmányait külföldre utazott, aminek köszönhetően a reformkor nagy hatást gyakorolt rá. Példaképének tekintette Széchenyi Istvánt.
A szabadságharcban aktívan részt vett és ennek következményeként száműzetésbe kényszerült. Távollétében halálra ítélték.
1857-ben térhetett újra haza, azonnal belevetette magát a politikába. A kiegyezés egyik fő vezéralakja lett. Ferenc József császár 1867-ben a Magyar Királyság miniszterelnökévé nevezte ki, mely címet 1871-ig viselhette. Ezt követően külügyminiszterré nevezték ki.

forrás: wikipédia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése