2013. június 16., vasárnap

Jo Frost: A kisgyerekkor nagy kérdései

Szeretem Jo Frost gyermekneveléssel foglalkozó könyveit, így amikor megláttam, hogy ebben a kötetben a kisgyermekkorral foglalkozik majd -vagyis olyan másfél éves kortól 5 éves korú gyerkőcös problémákkal-, a szemem egyből elkerekedett: nekem ez kell!
Gyerkőcöm 4 és fél éves, alapjáraton egy tündéri kispasi és természetesen tökéletes. ;o) Ugyanakkor el kell ismernem, hogy mindig vannak nehéz időszakaink, vagy épp megoldásra váró problémáink.
Mikor megszületett, 9 hónapos koráig nagyon kemény alvásproblémáink voltak. Visszagondolva, rémálom volt az egész, nem tudom, hogy bírtuk akkor. Aztán ez a baj megoldódott, de jött az újabb. Megoldódott az is, jött egy másik probléma. Lényegében erről szól az életünk 4 és fél éve. Már óvodás, de ennek a kornak is megvannak a maga bukkanói. Jelenleg egy dacosabb korszakot élünk, amikor vagánykodik, visszabeszél, nem csinálja azt, amire kérem, én pedig sokszor csak dermedten állok, ülök.

"Amikor nehezen hozol meg egy döntést, tedd fel magadnak a kérdést:
Mi a legrosszabb, ami történhet?
Az, hogy rosszul döntesz! Na és aztán! Majd helyrehozod a hibát."

A könyv nagyon szép kivitelezésű és keményborítós. Képek, illusztrációk vannak benne, a fontos dolgok kiemelve, jó elosztású. A legvégén hasznos tudnivalókkal, mint pl. versecskék, mesekönyvcím gyűjtemény, elsősegély, gyakori betegségek listája, hasznos elérhetőségek. Szóval több mindenben nyújt segítséget, több minden található meg benne egy helyen.

Felépítését tekintve nagyon okosnak tartom. Kitér arra, hogy milyen amikor az édesanya visszamegy dolgozni, a gyerkőc meg megy bölcsibe. Érinti a szobatisztaságot, a táplálkozást, a házon kívüli programokat és az ebből adódó problémákat, az apa szerepét a családban (és persze az anya fontosságát is), valamint a helyes napirend kialakítását. Nézi mindezt 1 gyermek esetében, de testvérekkel, illetve ikrekkel is, sőt, kitér az örökbefogadott gyermek esetére is.

Ha az alábbiak közül valamelyik téma érint téged, akkor neked szól a kötet:
- mióta szülők lettetek, a pároddal alig töltötök együtt időt
- egyedül neveled esetleg a gyermekedet
- az új párt nem akarja a kicsi elfogadni
- visszamentél dolgozni és emiatt lelkifurdalásod van
- baby sittert, bölcsödét, családi napközit keresel a kicsinek
- érdekel a kisgyermekkor fejlődési szakaszai
- ha fegyelmezni kell a gyereket, de semmi se vált eddig be
- hisztikorszakot éltek
- verekedés, gorombaság, harapás, nyafogás. Mármint persze mindez az ő részéről.
- érdekel, hogy a szülőnek milyen szerepe van a játékokban
- szeparációs szorongásotok van
- kistesó érkezik
- halálesetet kell feldolgozni
- szobatisztaság kérdése
- a frász: fodrász, orvos, fogorvos, hosszabb autó- vonatút, repülés
- ha nincs napirendetek, de tudod, hogy kéne

Bár, a könyvecske 5 éves korig szól a gyerekekről, én úgy érzem, hogy nagyobb szerepet inkább a 18 hónapos kortól 3 éves korig kaptak a tanácsok. Mindegyiket hasznosnak tartom és tanulságosnak.  
Jo Frostban azt szeretem, hogy nem merev, nem kőkemény, hanem gyerekközpontú, de ugyanakkor persze szituációtól függően nagyon határozott is.

Kitértem már arra az egyik könyvénél, hogy nem könyvből, nem könyv szerint nevelünk, mert úgy nem is lehet, hisz minden kisgyerek egyedi. De azzal nem ártunk és nem hibázunk, ha olvasunk gyerekneveléssel foglalkozó könyveket. Kevés az olyan pici, akivel nem adódik valamilyen probléma, nehézség, és nem mindig tudja ezt a szülő megfelelően kezelni vagy épp segítség nélkül megoldani. A mi szüleink is kértek segítséget, sőt, amikor ők voltak kicsik, az ő szüleik is segítségért fordultak az idősebbekhez, ha valahol elakadtak. Manapság lehetőségünk van arra, hogy könyveket is olvassunk az adott témában, bátran merjünk ezek után nyúlni! Ez nem azt jelenti, hogy ami le van írva, azt maximálisan be kell tartani, mert nem minden működhet minden gyereknél. De ad egy indulópontot, ahonnan el lehet indulni, esetleg a szülő a problémát meg tudja vizsgálni egy másik nézőpontból is, és ez adja majd a segítséget a probléma elhárításához.
Ha baj van, adj neki egy lehetőséget! Nem kell megfogadni ami benne van, de gondolkodj el rajta, lásd a szituációt kívülről! Akármennyire elfogultak vagyunk, hisz a mi gyerekünk, meg nem látjuk a hibáit, meg mi kibírjuk, mert szuperanyuk vagyunk, egyszer úgy is kiüt a baj. Adj neki egy esélyt, ha baj van!

Én szívből tudom ajánlani Jo Frost könyveit a szülőknek. Volt olyan tanácsa, amit megfogadtam és bevált. Ebben a könyvecskében is van olyan, amit meg fogok szívlelni és remélem, hogy sikerrel járok majd. Mert gyerkőcöt nevelni hatalmas öröm, de néha sok nehézséggel is jár.

"Lesznek nehéz pillanatok, de a kisgyermekkor éveit nagy becsben kell tartani. Olyan hamar véget érnek. Élvezd ki a pillanatokat!"

Kiadta: Park Kiadó (2013.)
Oldalszám: 366
Ára: 4900
Más még tőle:
Jo Frost: Szuperdada- Hogyan hozzuk ki a legjobbat a gyermekeinkből?
Jo Frost: Szuperdada 2- Amit minden szülő tudni szeretne
Forrás: kiadó
Értékelésem:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése