2013. június 29., szombat

Asa Larsson: Véráldozat

Asa Larsson nevével már a Kristálytemplom során találkozhattam, ugyanis azzal a könyvével vette kezdetét a Rebecka Martinson széria, aminek a második kötete a Véráldozat. Ezzel el is nyerte anno, a Legjobb Svéd Krimi díjat.

A fülszöveg:
"A messzi északon júliusban szinte sohasem bukik le a nap. E különleges napok egyikén lesz brutális gyilkosság áldozata egy lelkésznő. Halála az egész közösséget mélyen érinti, ám nem mindenki gyászolja őt. A férfiak között ugyanis bőven vannak olyanok, akik egyenesen gyűlölték. Csaknem két éve már, hogy Rebecka Martinsson ügyvédnő visszatért szülővárosába, a svédországi Kirunába, hogy végére járjon egy kísértetiesen hasonló esetnek. Az új ügy, amelyen már dolgozik egy elkötelezett nyomozónő, most ismét itt találja. Rebecka lelkére mázsás teherként nehezedik a világ, amelyet megismer: a fájdalmas lelki sebek, a bűn és a testi szerelem világa, és mindenekelőtt a szörnyű gyilkosságé. Az ügy újabb áldozatot is követel."

A véleményem: olvasva a széria első részét, már akkor is különlegesnek tartottam, hogy számomra nem a krimi szál volt a legjelentősebb, hanem Rebecka élete, a múltja. És ez most is így volt. Furának, másnak tartom ezt a többi skandináv krimi közt, ugyanakkor pont ezzel üt ki a tömegből. Asa Larsson valahogy másképp ír, mint az eddig olvasott skandináv krimiszerzők. Vele nem nyomozni akarok, hanem beleásni magamat a múltba. 

Tetszett a történet. Olvasmányos volt, de még se tudta mindig fenn tartani az érdeklődésemet. Ráadásul a vége felé, mintha már egy kicsit nyögve-nyelős is lett volna.

Összességében: Asa Larssont is csak ajánlani tudom a krimi kedvelők figyelmébe. A Véráldozat valahogy más, mint a többi skandináv krimi, és tán pont emiatt is jó.


Eredeti címe: Det blod som spillts (2004.)
Kiadta: Animus Kiadó (2013.)
Oldalszám: 301
Ára: 3290
Sorozat: Rebecka Martinson széria #2
#1  Asa Larsson: Kristálytemplom
Forrás: kiadó
Értékelésem:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése